bannerPos

Dansk svineproduktion med i front på effektivitet

Sektordirektør i Seges Svineproduktion, Christian Fink Hansen, glæder sig over den høje produktivitet hos danske svineproducenter.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
22-10-2019 11:10
Danmark fravænner tre grise mere per årsso end nærmeste konkurrent. Samtidig har dansk svineproduktion EU’s laveste produktionsomkostninger pr. kilo svinekød, viser ny rapport.

Danske svineproducenter er langt bedre end de fleste af vores nærmeste konkurrenter, når det gælder effektivitet og produktionsomkostninger. Det skriver Seges Svineproduktion i en meddelelse.

Den nyeste rapport fra InterPig viser nemlig, at danske svineproducenter i 2018 fravænnede tre grise mere per årsso end Holland, som er nærmeste konkurrent.

I Danmark blev der i 2018 fravænnet 33,6 grise per årsso i gennemsnit. Til sammenligning ligger de andre lande, som offentliggør tal til InterPig, på mellem 24,7 og 30,6 fravænnede grise per årsso.

- Det her er helt afgørende for, at vi kan være konkurrencedygtige på trods af, at det er dyrt at producere grise i Danmark. Det er noget af det, der gør danske svineproducenter til nogle af verdens bedste, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion.

Han glæder sig derfor over de nye tal fra InterPig som viser, at Danmark er i front.

Lave produktionsomkostninger 
Et højt antal fravænnede grise per årsso smitter selvsagt også af på den samlede produktionsomkostning.
Men også konstant nytænkning og innovation af dansk svineproduktion gør, at branchen kan være effektive. Faktisk viser InterPig 2018, at Danmark har Europas laveste produkti-onsomkostninger per kilo grisekød.

- Det glæder mig at se, at vi med innovationsarbejdet i SEGES Svineproduktion og avlsfremgang har formået at ligge i front i forhold til vores konkurrenter. Og det tror jeg på, at vi kan blive ved med. Det viser danske svineproducenter gang på gang, siger Christian Fink Hansen.

Tiltrængt løft i noteringen
Danmark ligger altså i front flere steder, når det kommer til effektivitet og ifølge formanden for L&F Svineproduktion, Erik Larsen, er det væsentligt nemmere at glæde sig over de nye opgørelser fra 2018, når man kender noteringens udvikling siden da.

- Tallene viser jo, at der heller ikke sidste år var en klar sammenhæng mellem produktivitet og kvalitet på den ene side og afregningspriser på den anden side. Vi har været bagud, og det har været skuffende. Heldigvis ser vi nu den højeste notering i 18 år, og vi har tilmed overhalet Tyskland, siger formanden.

Torsdag meddelte Danish Crown, at noteringen for første gang siden 2001 ramte 12,80 kr. 

- Der er tiltrængt efter rædselsåret sidste år, afslutter Erik Larsen.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.

Udlejning af landbrugsejendomme

De fleste landbrug råder ofte over et eller flere stuehuse, som ikke anvendes i forbindelse med driften, men derimod udlejes til enten private eller medarbejdere.

Sæt et vandur på strengen og undersøg vandets indhold

En ko skal drikke tre gange sin ydelse, men gør den det? En bygningsrådgiver anbefaler at få sat et vandur på streng, at få lavet en vandanalyse og gjort vandkarrene rene hver eneste dag. Og sidst, men ikke mindst, bør man tænke over, om ens vandkar hænger i den rigtige højde, 70-70 centimeter over jorden.
Side 1 af 1849 (36972 artikler)Prev1234567184718481849Next