bannerPos

Danske svinefolk fængsles i Australien for sædsmugling

39-årige Torben Sørensen

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
14-08-2019 22:13
Ifølge flere medier er to danske landmænd hos GD Pork i Vestaustralien idømt flere års fængsel. Årsagen er, at de i shampooflasker ulovligt har indsmuglet svinegenetik fra Danmark til Australien.

De to kendte, danske svinefolk 39-årige Torben Sørensen og 74-årige Henning Laue er ved en domstol i Vestaustralien idømt hhv. tre og to års fængsel. Årsagen er, at de har indsmuglet dansk svinegenetik i form af sæd i shampooflasker til Australien.

Dermed har de forbrudt sig mod den australske bio-sikkerhedslovgivning, som har til formål at holde husdyrsygdomme ude af Australien. Siden 1995 har det således været ulovligt at importere svinegenetik til Australien.

Torben Sørensen er medindehaver af svineselskabet GD Pork i Vestaustralien, hvor den tidligere, danske svinerådgiver Henning Laue også arbejdede. Effektivt Landbrug har flere gange besøgt Torben Sørensen på farmen i nærheden af millionbyen Perth i Vestaustralien.

Smuglet gennem otte år

Ifølge avisens oplysninger har indsmuglingen af svinesæd fra Danmark til Australien stået på i en periode mellem 2009 og 2017. At der er tale om danske svinegener, bekræftes ifølge de australske myndigheder af hårprøver foretaget hos grisene hos GD Pork. Begge danskere har erklæret sig skyldig i sædsmuglingen.

Farmen er oveni idømt en bøde på 500.000 australske dollars, svarende til cirka 2,3 millioner kroner. Selskabet skulle imidlertid være under afvikling som følge af sagen.  

Motivet for at indsmugle svinegenetik fra Danmark har angiveligt været at udnytte danske svinegener på den sydlige halvkugle, hvor søerne typiske fravænner 26 grise pr. årsso mod danske søers grises 32 pr. årsso eller mere.  

- Denne sag viser en foruroligende ignorering af de love, der beskytter levebrødet for Australiens 2.700 svinekødsproducenter, og kvaliteten af ​​det svinekød, som millioner af australiere nyder hvert år. GD Pork importerede sæden ulovligt i et forsøg på at få en urimelig fordel i forhold til sine konkurrenter gennem ny genetik, fastslår Australiens føderale landbrugsminister Bridget McKenzie ifølge avisen The Guardian.

Skuffelse hos de lokale

Også de vestaustralske landmænds talsmand, Jessica Wallace, udtrykker over for avisen dyb skuffelse over sagen, som hun kalder en egoistisk handling, der kunne ødelægge en hel industri.

Hos organisationen National Farmers lyder det fra den adm. direktør Tony Mahar, at han håber, at dommen fungerer afskrækkende over for andre, der overvejer brud på biosikkerhed.

Landbrugsmyndighederne i Vestaustralien indledte sine undersøgelser af GD Pork i februar 2017, hvor man blandt andet beslaglagde avlsregistre.

Flere medier pointerer, at fængselsdommene på hhv. to og tre års fængsel til de to danskere sandsynligvis i praksis kommer til at strække sig over halvandet år og otte måneder.

 

NutriFair 2020 får øget fokus på jagt og biogas

Arrangørerne bag næste års NutriFair-arrangement afslører nu, at der kommer et nyt område med fokus på jagt. Derudover får messen også stort fokus på biogas.

Mejeriforeningen sparker gang i klimadebat

Mejerisektoren vil være klimaneutral i 2050. Skal det mål nås, kræver det en indsats fra hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Derfor samler Mejeriforeningen nu politikere, forskere, organisationer, virksomheder og landmænd til debat om, hvordan man kommer frem til de rigtige løsninger og målsætninger for landbruget.

Slik eller vin fra Tyskland? – så husk afgifterne

Det kan være fristende at køre en tur til Tyskland for at hente chokolade, slik, vin eller spiritus til julefrokosten med medarbejderne. Det er nemlig ofte billigere end her i Danmark. Det kan dog hurtigt blive lige så dyrt og mere besværligt på grund af punktafgifter.

De danske svineproducenter samles til årets største møde

Tirsdag og onsdag i næste uge mødes svineproducenter fra hele landet for at debattere, netværke og tanke ny viden i Herning.

Japansk interesse for dansk mælkeproduktion

Japanske politikere og ambassadørfolk blev fyldt med inspiration og ny viden efter et besøg hos den økologiske mælkeproducent Peter Sivertsen ved Lejre.

Majsafgrøder lider under begyndende nattefrost

Efter nattefrosten først i oktober er majsen især i det vestlige Jylland frosset ned flere steder.

Skal dit projekt til løse søer ændres?

Via et webinar delte Seges og Landbrugsstyrelsen for nylig både viden om rammerne for ordningen »etablering af løsdrift i farestalde 2018« og faglig inspiration til kommende projekter. Baggrunden er, at det kan give god mening at søge om forlængelse eller ændring.

Haves: Planteavlsbedrift Søges: Driftsleder

Med farmmanager-konceptet gør VKST det muligt at lease en driftsleder.

Debattøren for det hele vil hellere i Politiken end i Effektivt

Landmand Knud Jeppesen fra Jelling er på relativt kort tid blevet en stemme, man ikke kan ignorere. For tiden er hans store fokus at sætte en kile ind i spildevandsdebatten og på byfolks forurening kontra landbrugets. Han vil dog ikke banke folk oven i hovedet på grund af uvidenhed, for der er meget, han ikke selv ved.
Side 1 af 1665 (33285 artikler)Prev1234567166316641665Next