bannerPos

Danske svinefolk fængsles i Australien for sædsmugling

39-årige Torben Sørensen

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
14-08-2019 22:13
Ifølge flere medier er to danske landmænd hos GD Pork i Vestaustralien idømt flere års fængsel. Årsagen er, at de i shampooflasker ulovligt har indsmuglet svinegenetik fra Danmark til Australien.

De to kendte, danske svinefolk 39-årige Torben Sørensen og 74-årige Henning Laue er ved en domstol i Vestaustralien idømt hhv. tre og to års fængsel. Årsagen er, at de har indsmuglet dansk svinegenetik i form af sæd i shampooflasker til Australien.

Dermed har de forbrudt sig mod den australske bio-sikkerhedslovgivning, som har til formål at holde husdyrsygdomme ude af Australien. Siden 1995 har det således været ulovligt at importere svinegenetik til Australien.

Torben Sørensen er medindehaver af svineselskabet GD Pork i Vestaustralien, hvor den tidligere, danske svinerådgiver Henning Laue også arbejdede. Effektivt Landbrug har flere gange besøgt Torben Sørensen på farmen i nærheden af millionbyen Perth i Vestaustralien.

Smuglet gennem otte år

Ifølge avisens oplysninger har indsmuglingen af svinesæd fra Danmark til Australien stået på i en periode mellem 2009 og 2017. At der er tale om danske svinegener, bekræftes ifølge de australske myndigheder af hårprøver foretaget hos grisene hos GD Pork. Begge danskere har erklæret sig skyldig i sædsmuglingen.

Farmen er oveni idømt en bøde på 500.000 australske dollars, svarende til cirka 2,3 millioner kroner. Selskabet skulle imidlertid være under afvikling som følge af sagen.  

Motivet for at indsmugle svinegenetik fra Danmark har angiveligt været at udnytte danske svinegener på den sydlige halvkugle, hvor søerne typiske fravænner 26 grise pr. årsso mod danske søers grises 32 pr. årsso eller mere.  

- Denne sag viser en foruroligende ignorering af de love, der beskytter levebrødet for Australiens 2.700 svinekødsproducenter, og kvaliteten af ​​det svinekød, som millioner af australiere nyder hvert år. GD Pork importerede sæden ulovligt i et forsøg på at få en urimelig fordel i forhold til sine konkurrenter gennem ny genetik, fastslår Australiens føderale landbrugsminister Bridget McKenzie ifølge avisen The Guardian.

Skuffelse hos de lokale

Også de vestaustralske landmænds talsmand, Jessica Wallace, udtrykker over for avisen dyb skuffelse over sagen, som hun kalder en egoistisk handling, der kunne ødelægge en hel industri.

Hos organisationen National Farmers lyder det fra den adm. direktør Tony Mahar, at han håber, at dommen fungerer afskrækkende over for andre, der overvejer brud på biosikkerhed.

Landbrugsmyndighederne i Vestaustralien indledte sine undersøgelser af GD Pork i februar 2017, hvor man blandt andet beslaglagde avlsregistre.

Flere medier pointerer, at fængselsdommene på hhv. to og tre års fængsel til de to danskere sandsynligvis i praksis kommer til at strække sig over halvandet år og otte måneder.

 

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next