Løse søer er sunde søer

Der blev tænkt i nye baner for svineproduktionen på Gl. Refning, da Morten og Mette Bjerre overtog gården i Sørvad i 2003. Den traditionelle produktion blev ændret og fungerer i dag uden bokse, men med meget halm.

Stierne til løsgående søer i farestalden fungerer godt hos Mette og Morten Bjerre. Dog ligger dødeligheden lidt højere hos pattegrisene. Med løsgående søer er det dødeligheden hos pattegrisene der er udfordringen. Til gengæld fravænnes der grise med en høj vægt, hvilket vægten også afslører, da en tre uger gammel pattegris sættes op i vognen. Hver tredje uge skal der sorteres omkring 2.200 smågrise ud til salg på Gl. Refning – og de skal gerne være så ens som muligt.

Gl. Refning i Sørvad i Vestjylland er Morten Bjerres fødehjem, som han og Mette Bjerre overtog driften af i 2003. Arbejdsfordelingen er klar. Morten tager sig af markbruget på de 550 jord og Mette har ansvaret for svineproduktionen, der i dag består af en Antoniusproduktion på godt 1.150 årssøer og produktion af 34.000 smågrise.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også