Lys øger niveauet af D-vitamin i svinekød

Kød fra svin, der får en daglig dosis UVB-lys i måneden før slagtning, indeholder op til 20 gange så meget D-vitamin som normalt, viser et studie fra DTU.

Danskere har ikke taget vitaminberigede fødevarer til sig i samme udstrækning som vores nordiske naboer. Eftersom hver 10. dansker risikerer at komme i D-vitaminmangel om vinteren, undersøger DTU Fødevareinstituttet derfor i flere forskningsprojekter forskellige måder at afhjælpe, at folk ender i en mangelsituation – blandt andet ved at øge en række almindelige fødevarers naturlige indhold af D-vitamin.

Et ph.d.-studie fra DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, hvordan D-vitaminindholdet i svin bliver påvirket af, at dyrene i fire uger inden slagtning får en daglig dosis UVB-lys. Det svarer til et ophold i sollyset på op til 10 minutter.

Naturligt vitamin

Analyser af hakkekød med 10 procent fedt fra forsøgsdyrene viser, at det i gennemsnit indeholder 2,0 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram. Det er 13 gange højere end i hakkekød fra kontroldyrene, som i gennemsnit indeholder 0,1 mikrogram pr. 100 gram.

Leverpostej lavet af lever og spæk fra forsøgsdyrene indeholder i gennemsnit 3,2 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram, mens leverpostej lavet af kontroldyrene indeholder 0,1 mikrogram D-vitamin pr. 100 gram.

Både hakkekødet og leverpostejen vil kunne markedsføres som produkter med højt D-vitaminindhold – og fordi vitaminet forekommer naturligt, vil det ikke skulle inkluderes i ingredienslisten. Det meddeler DTU Fødevareinstituttet på deres hjemmeside, hvor man kan læse mere om studiet.

cab

Læs også