Minister til svineproducenter: Mindsk medicinforbruget yderligere

Et flertal af Folketingets partier står bag fødevareminister Mogens Jensens krav om at skære otte procent af antibiotikaforbruget inden udgangen af 2022. Samme år skal det være helt slut med at bruge medicinsk zink i svinestaldene.

De næste fire år skal danske svineproducenter hvert år sænke deres antibiotikaforbrug med to procent og fuldstændigt afskaffe brugen af medicinsk zink i staldene.

Det ligger fast, efter et flertal af Folketingets partier torsdag aften bakkede op om fødevareminister Mogens Jensens (S) forslag til, hvordan antibiotikaforbruget i de danske svinestalde kan komme endnu længere ned.

Målet kommer efter en anbefaling fra Det Veterinærmedicinske Råd. Forligskredsen har netop besluttet, at antibiotikaforbruget senest med udgangen af 2022 skal ligge otte procent lavere, end det gjorde ved indgangen til 2019. Samtidig skal medicinsk zink senest i 2022 være helt ude af svinestaldene.

 - Danske svineproducenter har år efter år formået at skære markant i deres forbrug af antibiotika, så det i dag ligger hele 28 procent lavere, end det gjorde tilbage i 2009. Det er sket takket være godt landmandskab og Fødevarestyrelsens Gult Kort-ordning, som giver landmanden en tilskyndelse til at reduceremedicinforbruget, understreger fødevareminister Mogens Jensen.

Meget tilfreds

- Vi ved, at reduktion af antibiotikaforbruget er væsentligt i bekæmpelsen af antibiotika-resistens, Derfor er jeg meget tilfreds med forligspartiernes opbakning til, at vi fortsætter med at skrue ned for medicinforbruget til svin, tilføjer han.

Samtidigt blev det besluttet, at reduktionsmålsætningen fortsat opgøres i kilogram aktivt stof som hidtil, men at der fremadrettet også vil ske en opgørelse pr. dosis.

Det Veterinærmedicinske Råd er sammensat af eksperter fra den humane og veterinære sundhedssektor.

mip

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også