Ny spiller på markedet for svineavl
25 virksomhedsejere fra dansk svineavl står bag det nye avlsselskab Danish Genetics, der blev stiftet i går.

Mads Kring, Avlscenter Rønshauge, er valgt som bestyrelsesformand for Danish Genetics.
Ambitionerne er tårnhøje for dansk svineavls nye, internationale aktør, Danish Genetics, hedder det i en pressemeddelelse i går eftermiddag. Selskabet »kombinerer genetisk ekspertise i absolut verdensklasse med en stærk markedsplatform og 100 års erfaring inden for svineavl«, som der står.
Danish Genetics er forankret i en bred kreds af danske avlere, opformeringer og omsættere samt én af verdens mest dynamiske organisationer inden for det dyregenetiske felt, Roslin Technologies, University of Edinburgh.
Initiativet til Danish Genetics er taget af 25 af dansk svineavls erfarne virksomhedsejere, og selskabet blev formelt en realitet på den stiftende generalforsamling i går, oplyses det.
Forhistorien er, at de 25 virksomheder blev opsagt af Landbrug & Fødevarer i forbindelse med ændringen af DanAvl-systemet til DanBred. De ville ikke indgå i en ordning, hvor blandt andet avlerne og opformeringsbesætningerne efter deres opfattelse skulle overgå til licensproduktion uden indflydelse på den kommercielle forretningsdel.
- Derfor har vi med etableringen af Danish Genetics valgt at sikre den frie konkurrence på udvikling og salg af dansk svinegenetik, siger formanden for Danish Genetics, Mads Kring, Avlscenter Rønshauge.
Vil sikre konkurrence
Partnerne bag Danish Genetics har eksporterfaring med salg af avlsdyr og genetik til flere end 40 lande, og tilsammen har de en årlig omsætning på mere end halvanden milliard. De disponerer over 37.000 renracede avlssøer i ind- og udland, herunder en meget stor andel af de gamle DanAvlsøer.
Den nye konstellation vil gavne de danske svineproducenter, vurderer formanden.
- Med Danish Genetics har vi skabt en ny konstellation med afsæt i markedets behov. Vi er ikke politisk styret, men tænker kommercielt, og vi sikrer den frie konkurrence, som vil være til gavn for de danske svineproducenter.
- Vores mission er at gøre svineavl til en bedre forretning for vores kunder over hele verden. Mulighederne ligger i generne, og i samarbejde med vores genetikere fra Roslin Technologies tager vi afsæt i vores store genetiske population og fører den ind i en ny tid, konstaterer Mads Kring.
Avlsprogrammet udføres i tæt samarbejde med Roslin Technologies, som er den kommercielle del af Roslin Institute, der beskrives som én af verdens førende eksperter inden for genetik, dyreavl og bioteknologi.
Roslin opnåede verdensomspændende anerkendelse og blev kendt i den brede offentlighed, da forskerne i 1996 klonede et pattedyr med celler fra et voksent dyr og skabte fåret Dolly.
- Med Roslin Technologies som den optimale partner sikrer vi vores avlsprogram »state of the art«-forskning og teknologi, der vil danne grundlaget for den fortsatte genetiske udvikling af vores avlsdyr, siger Mads Kring.
Tæt dialog med kunderne
Danish Genetics fastlægger avlsmål for hver af de tre danske racer af Landrace, Yorkshire og Duroc ud fra ambitioner om at sikre det potentielt største økonomiske udbytte.
- Vi tager afsæt i vores store genetiske population og de egenskaber, vi hidtil har avlet efter. Det drejer sig for eksempel om tilvækst, foderudnyttelse, levendefødte, kødprocent, holdbarhed og styrke. Men i det omfattende udviklingsarbejde, der er sat i gang i samarbejde med Roslin Technologies, gennemgår vi allerede vores egenskaber og avlsmål for i tæt dialog med vores kunder at afgøre, hvilke nye egenskaber der vil skabe økonomisk avlsfremgang med direkte gennemslagskraft for vores kunder, oplyser Mads Kring.
Danish Genetics’ bestyrelse
• Jan Lembke Jensen, Breeders of Denmark A/S
• Thorsten Simonsen, DTL A/S
• Søren Smedegaard, Stubdrup Opformering
• Jens Himmelstrup, Kokkenborg Opformering
• Mads Kring, Avlscenter Rønshauge A/S
• Jørgen Rask, Avlscenter Kauergaard