bannerPos

Øget kontrol hos Hattings KS-stationer

I samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion er DanBred-KS-selskaberne blevet enige om yderligere overvågning og øgede krav til smittebeskyttelse på KS-stationer. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
Overvågningen skærpes, og kravene til smittebeskyttelse på KS-stationer øges som følge af PRRS-udbruddet hos ornestationen i Horsens.

Siden PRRS-udbruddet hos Hattings ornestation i Horsens, har Hatting jævnligt fulgt op på deres hjemmeside med en status til kunderne. Den 30. oktober har de meldt ud, hvordan de fremover vil sikre en øget smittebeskyttelse. wHer skriver de i en meddelelse:

»I samarbejde med Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion er DanBred-KS-selskaberne blevet enige om yderligere overvågning og øgede krav til smittebeskyttelse på KS-stationer. Hatting øgede allerede i begyndelsen af september overvågningen ved at indføre PCR-test, som tester for PRRS-virus, således, at der har været undersøgt for både antistoffer og PRRS-virus.

Fremover øges kontrollen til blodprøvning ugentlig på de PRRS-frie KS-stationer med PCR-test og test for antistoffer hver anden uge. Samtidig øges antallet af testede orner. Dette betyder, at en mulig smitte opdages meget hurtigere, og mindsker risikoen for PRRS-smitte med sæden ganske betydeligt. Vi PCR-tester kun på blod, da det er meget mere sikkert end sæd, fordi virusmængden er ca. 1000 gange større i blodet end i sæden hos en ny-smittet orne.

I den nye aftale er der skærpede krav til KS-stationer, som ligger tættere end 1 km på andre svinebesætninger. Hatting har selv valgt at etablere luftrensning med filtre på indsugningsluften på de væsentligste KS-stalde i 2020.

Dette gør vi for at skabe yderligere sikkerhed - belært af smitten på KS-stationen i Horsens. Hattings KS-stationer ligger i forvejen isoleret. På næsten alle afdelinger skal vi ud på 2 km, før vi har reel svineproduktion.

Desuden er opsat yderligere krav til smittebeskyttelse ved den daglige drift på KS-stationerne. Krav som går ud over hvad Fødevarestyrelsen kræver og mere end det Hatting allerede har iværksat.

Omkostningerne til disse tiltag beløber sig for Hattings vedkommende til 0,90 kr. pr. sædportion. Dette vil blive opkrævet særskilt pr. 1. november. Beløbet er foreløbigt, men vi forventer, at det kan reduceres i løbet af 2020.

Der kan naturligvis ikke udstedes garantier for, at en KS-station ikke smittes med PRRS, men risikoen må nu anses som værende meget, meget mindre.«

cab

Gyllevogne på kundepræmisser

Siden premieren for to år siden i Hannover har Gøma-fabrikken i Viborg solgt 70 gyllevogne.

Reserver din vårsæd nu

Til de planlagte vårsædsmarker, er der udsæd nok til rådighed, men der forventes at blive et stort træk på de bedste sorter. Anbefalingen fra Agri Nord lyder derfor, at man snarest reserverer den mængde, man forventer at skulle bruge.

Har du et tilbagebetalings-krav?

De landmænd, som måtte have handlet fast ejendom i perioden 2015-2018, hvis betalingsrettigheder er blevet nedskrevet, kan overveje, om der er mulighed for at rejse et krav mod sælger af ejendommen.

Dansk Hereford-avler har succes i Storbritannien

Den mest prestigefyldte titel, som en Hereford-avler kan opnå i Storbritannien, »Sire of the Year« - Årets Tyr - blev for anden gang i The Hereford Cattle Societys historie tildelt en dansk-avlet tyr.

Dansk landbrug har viljen og evnerne til at løse klima-opgaven

Grønt flybrændstof og stop for metan-udledning fra køer er et par af de store CO2-håndtag, som fødevaresektoren kommer til at dreje på, vurderer Hans Roust Thysen, miljøchef hos Seges. Over to dage deltog han i en klimadebat på Agritechnica.

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Svineproducenter blev budt velkommen med boblevand

Bestil kun majsfrø der er koldtestet

For at sikre optimale betingelser for god fremspiring, skal der kun anvendes majsfrø, der er koldtestet, ligesom plantetallet skal afpasses efter majsens anvendelse, forholdene for majsdyrkning og sortens tidlighed.

El-traktoren til gårdbrug er lige om hjørnet

Omkring halvdelen af landbrugsopgaverne vil kunne løses med el-traktorer. Alene med nutidens teknologi. Det vurderer amerikansk Danfoss-ingeniør på baggrund af studier. Han tror, elektrificering vil revolutionere traktorbranchen.

Fagfolk går sammen om kvægfaglig dag

Hedegaard, Agri Nord og KvægXperten har slået deres kompetencer sammen og holder Fagdag Kvæg for mælke- og kalveproducenter i Himmerlandsområdet.
Side 1 af 1695 (33894 artikler)Prev1234567169316941695Next