bannerPos

Overhold tilbageholdelsestiden ved slagtning af »grillgrise«

Hvis en gris behandles med toltrazuril, når den er få dage gammel, og efterfølgende slagtes, når den vejer 10-30 kilo, så er der meget stor sandsynlighed for, at tilbageholdelsestiden ikke er overholdt. Det skal man være opmærksom på, hvis man sender mindre dyr til slagtning.

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
25-03-2020 21:15

Fødevarestyrelsen har konstateret, at et stigende antal landmænd leverer grillgrise med en vægt helt ned til 10 kilo til slagtning. Det må man gerne, så længe man sørger for, at tilbageholdelsestiden efter behandling med lægemidler er overholdt.

Samtidig har Fødevarestyrelsen konstateret, at der til en stor del af de besætninger, der har leveret grillgrise til slagtning, er ordineret lægemidler med det aktive indholdsstof toltrazuril. Lægemidler med toltrazuril anvendes til behandling mod coccidiose, når grisene er få dage gamle. Lægemidler med toltrazuril har en lang tilbageholdelsestid varierende mellem 53 og 78 dage. Det betyder, at hvis en gris behandles med toltrazuril, når den er få dage gammel, og efterfølgende slagtes, når den vejer 10-30 kilo, så er der meget stor sandsynlighed for, at tilbageholdelsestiden ikke er overholdt.
Hvis dyr leveres til slagtning uden at tilbageholdelsestiden er overholdt, er der betydelig risiko for, at de indeholder lægemiddelrester over de fastsatte grænseværdier, hvilket indebærer en risiko for fødevaresikkerheden og folkesundheden.

Fødevarestyrelsen oplyser i nyhedsbrevet »Faglige nyheder til svinedyrlæger«, at det er landmandens ansvar at sørge for, at hun eller han ikke leverer dyr til slagtning, der er omfattet af en tilbageholdelsestid. Overtrædelser af reglerne vil blive sagsbehandlet af Fødevarestyrelsen og passende sanktioneret.

Majsen skal hurtigere op af jorden

Hos Landbo Limfjord har man både i år og sidste år set alt for lav fremspiringsprocent i mange majsmarker. Starthjælp via biobejdsning kan være en af nøglerne til at løse problemet, mens tommelfingerreglen om otte graders varme i jorden som startskud til majssåning også bør tages op til revision.

Danske virksomhedsgiganter går til kamp mod madspild

Flere af Danmarks førende virksomheder går nu til kamp mod madspild under aftalen Danmark mod Madspild. Det glæder fødevareminister Mogens Jensen.

Seges går online med ny haleguide

Seges Svineproduktion har udviklet en guide, som skal gøre det nemmere at producere grise med hele haler.

Arla havde 1.500 medarbejdere på kompetenceudvikling

Til årets udgave af Learning Week hos Arla deltog mindst 1.500 medarbejdere verden over hos virksomheden i oplæg om alt lige fra bæredygtighed til mindfullness. Og det var vigtigere end nogensinde, mener Helle Petersen, der er landedirektør hos Arla Danmark.

- Der mangler »manpower«

Kommunerne mangler ressourcer til at få ført vådområdeprojekter ud i livet, og systemet er for bureaukratisk, lyder det fra Søren Madsen, projektleder i Næstved Kommune, der til daglig arbejder med vådområdeprojekter.

- Vi skal have flere grise med krølle på halen

Svineproducent Joachim Clausen fra Ledbjerggaard ved Sorø har siden juli 2018 produceret grise med hele haler i forbindelse med et demonstrationsprojekt under Seges Svineproduktion. Erfaringerne er så positive, at haleklipperen forbliver på hylden her efter projektets afslutning.

Vækster med millioner: Samson sætter ny omsætningsrekord

Samson leverer grønne tal på top- og bundlinje, og bevarer optimismen for fremtiden trods et usikkert marked.

Spekulanterne satser stadig på optur til afgrødepriserne

De spekulative amerikanske kapitalfonde udbygger deres købspositioner i afgrødefutures, til trods for den igangværende høst i USA. De spekulative amerikanske kapitalfonde satser især på, at prisen for sojabønner skal op. Det forventer jeg også. Men på den korte bane må vi forvente en nedadgående priskorrektion på afgrødemarkedet.
Side 1 af 1931 (38614 artikler)Prev1234567192919301931Next