bannerPos

Overhold tilbageholdelsestiden ved slagtning af »grillgrise«

Hvis en gris behandles med toltrazuril, når den er få dage gammel, og efterfølgende slagtes, når den vejer 10-30 kilo, så er der meget stor sandsynlighed for, at tilbageholdelsestiden ikke er overholdt. Det skal man være opmærksom på, hvis man sender mindre dyr til slagtning.

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
25-03-2020 21:15

Fødevarestyrelsen har konstateret, at et stigende antal landmænd leverer grillgrise med en vægt helt ned til 10 kilo til slagtning. Det må man gerne, så længe man sørger for, at tilbageholdelsestiden efter behandling med lægemidler er overholdt.

Samtidig har Fødevarestyrelsen konstateret, at der til en stor del af de besætninger, der har leveret grillgrise til slagtning, er ordineret lægemidler med det aktive indholdsstof toltrazuril. Lægemidler med toltrazuril anvendes til behandling mod coccidiose, når grisene er få dage gamle. Lægemidler med toltrazuril har en lang tilbageholdelsestid varierende mellem 53 og 78 dage. Det betyder, at hvis en gris behandles med toltrazuril, når den er få dage gammel, og efterfølgende slagtes, når den vejer 10-30 kilo, så er der meget stor sandsynlighed for, at tilbageholdelsestiden ikke er overholdt.
Hvis dyr leveres til slagtning uden at tilbageholdelsestiden er overholdt, er der betydelig risiko for, at de indeholder lægemiddelrester over de fastsatte grænseværdier, hvilket indebærer en risiko for fødevaresikkerheden og folkesundheden.

Fødevarestyrelsen oplyser i nyhedsbrevet »Faglige nyheder til svinedyrlæger«, at det er landmandens ansvar at sørge for, at hun eller han ikke leverer dyr til slagtning, der er omfattet af en tilbageholdelsestid. Overtrædelser af reglerne vil blive sagsbehandlet af Fødevarestyrelsen og passende sanktioneret.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.

Sådan får du succes med etablering af engsvingeludlæg

Den absolut bedste etablering af engsvingel opnås ifølge DLF's avlsafdeling ved at så dæksæden på hveranden række og placere engsvinglen imellem kornrækkerne.

Olieprisen skal i 45 dollar

Ved ugens begyndelse så det ud til, at olieprisen skulle mod næsten urealistiske lavpunkter. Det har med et snuptag ændret sig.

Ensileringsmiddel holder græsensilagen stabil

- Vi kunne ikke drømme om at spare ensileringsmidlet til slætgræsset væk. Det er en lille udgift i forhold til, hvor store værdier, der er på spil, siger sydsjællandsk mælkeproducent.

Ensileringsmiddel holder græsensilagen stabil - også om sommeren

- Vi kunne ikke drømme om at spare ensileringsmidlet til slætgræsset væk. Det er en lille udgift i forhold til, hvor store værdier, der er på spil, siger sydsjællandsk mælkeproducent.
Side 1 af 1812 (36222 artikler)Prev1234567181018111812Next