bannerPos

Overhold tilbageholdelsestiden ved slagtning af »grillgrise«

Hvis en gris behandles med toltrazuril, når den er få dage gammel, og efterfølgende slagtes, når den vejer 10-30 kilo, så er der meget stor sandsynlighed for, at tilbageholdelsestiden ikke er overholdt. Det skal man være opmærksom på, hvis man sender mindre dyr til slagtning.

AF: CAMILLA BØNLØKKE

FAGJOURNALIST
25-03-2020 21:15

Fødevarestyrelsen har konstateret, at et stigende antal landmænd leverer grillgrise med en vægt helt ned til 10 kilo til slagtning. Det må man gerne, så længe man sørger for, at tilbageholdelsestiden efter behandling med lægemidler er overholdt.

Samtidig har Fødevarestyrelsen konstateret, at der til en stor del af de besætninger, der har leveret grillgrise til slagtning, er ordineret lægemidler med det aktive indholdsstof toltrazuril. Lægemidler med toltrazuril anvendes til behandling mod coccidiose, når grisene er få dage gamle. Lægemidler med toltrazuril har en lang tilbageholdelsestid varierende mellem 53 og 78 dage. Det betyder, at hvis en gris behandles med toltrazuril, når den er få dage gammel, og efterfølgende slagtes, når den vejer 10-30 kilo, så er der meget stor sandsynlighed for, at tilbageholdelsestiden ikke er overholdt.
Hvis dyr leveres til slagtning uden at tilbageholdelsestiden er overholdt, er der betydelig risiko for, at de indeholder lægemiddelrester over de fastsatte grænseværdier, hvilket indebærer en risiko for fødevaresikkerheden og folkesundheden.

Fødevarestyrelsen oplyser i nyhedsbrevet »Faglige nyheder til svinedyrlæger«, at det er landmandens ansvar at sørge for, at hun eller han ikke leverer dyr til slagtning, der er omfattet af en tilbageholdelsestid. Overtrædelser af reglerne vil blive sagsbehandlet af Fødevarestyrelsen og passende sanktioneret.

Sønderjysk opstart i populært koncept

Porcus Svinefagdyrlæger inviterer for første gang alle ambitiøse sønderjyske smågriseproducenter og deres medarbejdere til indledende fælles møde og introduktion til Fokus 35 Vital-konceptet. Det sker tirsdag den 23. juni i lokalerne hos Landbosyd i Åbenrå.

Landboforeninger raser mod urealistisk reduktionsmål

En meget lav målbelastning omkring Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland-Falster truer 190 landbrugsbedrifter på livet. - Det må være en fejl, lyder det fra Torben Hansen, formand for Gefion, der også undrer sig over, at målbelastningen blev ændret drastisk efter en høring for fem år siden.

- Det er så barokt, at jeg næsten ikke kan tage det alvorligt

Landmand Niels Rasmussen afvander til vandløb, der løber ud i den åbne del af Smålandsfarvandet. Det bliver svært at reducere en udledning, der ikke er der, siger han.

Fordelene ved tidlig såning afhænger af vejret

Der kan være fordele ved tidlig såning, men det afhænger af vejret. Vælg under alle omstændigheder en sort, hvis egenskaber passer til såtidspunktet

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.
Side 1 af 1853 (37047 artikler)Prev1234567185118521853Next