bannerPos

Sælg flere grise med erfaringer fra PattegriseLiv

Der er brug for et endnu større fokus på at få så mange levende grise ud af staldene som muligt, lyder det fra Landbo Nord.
06-04-2020 13:55

Djævlen ligger i detaljen, når det gælder om at reducere pattegrisedødeligheden. Har du styr på detaljerne?

Der kan gemme sig et stort økonomisk potentiale i at reducere pattegrisedødeligheden. Opfordringen fra LandboNord lyder nu om at bruge tiden til at skabe gode erfaringer, der på den lange bane kan være med til at fastholde en lav pattegrisedødelighed. Gode erfaringer kan både være med til at udnytte sit produktionspotentiale bedst muligt og få flere grise ud af stalden. 

LandboNord har lige nu 10 besætninger med i det landsdækkende projekt gennem Seges kaldet PattegriseLiv 2.0, og søger nu besætninger til PattegriseLiv 2.1.

Ambitionerne er store, det samme gælder udbyttet og erfaringsudvekslingen. Der arbejdes primært med knowhow og konkrete løsningsorienterede tiltag, som er mulige at implementere direkte i besætningen. 

- Den nuværende erfaring er, at vi på flere områder skal tilbage til den grundlæggende viden og have lavet et tjek, på alle de ting vi godt ved og har diskuteret i årevis. Det kan være ting som varme, fodring, ammesostrategi og ansvarsfordeling, fortæller svinerådgiver i LandboNords SvineRådgivning, Nina Roland Simonsen.

-  I øjeblikket er vi ved at gøre klar til PattegriseLIV 2.1, hvor vi vil bevare det skarpe fokus på at få flere levende grise ud af stalden. Alle interesserede er velkomne til at kontakte LandboNord, siger hun.

hka

Svinerådgiver i LandboNords SvineRådgivning, Nina Roland Simonsen peger på tre erfaringer fra PattegriseLiv, man som svineproducent allerede i dag kan gå hjem og kontrollere, om der er styr på: 

  • Stil skarp på de hyppigste dødsårsager i besætningen. Lav registreringer af dødsårsager og brug dem aktivt, ellers har de ingen værdi. 

  • Giv soen de bedste betingelser for at passe grisene. Det kræver rent vand og det rette foder af høj kvalitet. Kontrollér at man som minimum lever på til anbefalinger om vandtryk, fodernormer og foderkurver. 

  • Den bedste start på livet for alle grise er tilstrækkelig med energi og varme. Begynd med sikring af tilstrækkelig råmælk, og hjælp dem der har brug for lidt ekstra. 

Visionært anlæg vil reducere landbrugets klimabelastning

Organic Fuel Technology arbejder på at have første produktionsanlæg, der kan omdanne blandt andet halm til gas, olie og biokul, hvor gødningsværdien er bevaret, klar i januar 2021.

Usikkerhed om 20 procent-regel ved generationsskifter

Hovedreglen om, at en ejendom kan handles i familien til den offentlige ejendomsværdi plus/minus 15 procent bliver den 1. juli til en 20 procent-regel. Men det er usikkert, om reglen overhovedet kan bruges ved generationsskifter, påpeger rådgivningsselskab.

Lantmännen præsenterer guldrandet kvartalsregnskab

Den svenske landbrugskoncern Lantmännen har sendt regnskabet for første kvartal af 2020 ud, og det har vist et overskud på 447 millioner svenske kroner.

NIR i bagagerummet giver skarpere beslutninger

Et transportabelt NIR-apparat giver kvægrådgiver Jesper Rask Pedersen svar på tørstof, protein og meget mere i græs, majs og foderblandinger nu og her.

Spædgrisediarré kan være en hård nød at knække

Der er ikke tale om en enkeltstående løsning til de besætninger, der oplever udfordringer med tidlig spædgrisediarré. Men svinedyrlæge Kjetil Johansen har positive erfaringer med at se nærmere på de vacciner, der anvendes i forebyggelsen.

- Regeringen er med det her i gang med at nedlægge dansk landbrug

Venstres Erling Bonnesen (V) fortæller, at det virker helt surrealistisk, at regeringen ser ud til at beslutte, at der med de næste vandområdeplaner skal køres med to forskellige målstreger. År 1900 står således til at blive droppet som referenceår for klorofyl, mens man holder fast i år 1900 som referenceår for ålegræs.

Mindre septoria og mere gulrust i vinterhveden

Når den sidste sprøjtning i vinterhvede skal køres, er det vigtigt at være opmærksom på, at der i år er et højt smittetryk fra gulrust, påpeger rådgiver fra Velas.

Sammenligning af økologi og konventionel dyrkning

Effektivt Landbrug bragte tirsdag 19. maj en artikel, hvis overskrift konkluderede: Nærmest ingen forskel mellem økologisk og konventionel planteavl i miljø- og klimapåvirkning. Men passer det virkelig - eller er det en tilsnigelse?
Side 1 af 1851 (37011 artikler)Prev1234567184918501851Next