Sælg flere grise med erfaringer fra PattegriseLiv

Djævlen ligger i detaljen, når det gælder om at reducere pattegrisedødeligheden. Har du styr på detaljerne?

Der kan gemme sig et stort økonomisk potentiale i at reducere pattegrisedødeligheden. Opfordringen fra LandboNord lyder nu om at bruge tiden til at skabe gode erfaringer, der på den lange bane kan være med til at fastholde en lav pattegrisedødelighed. Gode erfaringer kan både være med til at udnytte sit produktionspotentiale bedst muligt og få flere grise ud af stalden. 

LandboNord har lige nu 10 besætninger med i det landsdækkende projekt gennem Seges kaldet PattegriseLiv 2.0, og søger nu besætninger til PattegriseLiv 2.1.

Ambitionerne er store, det samme gælder udbyttet og erfaringsudvekslingen. Der arbejdes primært med knowhow og konkrete løsningsorienterede tiltag, som er mulige at implementere direkte i besætningen. 

- Den nuværende erfaring er, at vi på flere områder skal tilbage til den grundlæggende viden og have lavet et tjek, på alle de ting vi godt ved og har diskuteret i årevis. Det kan være ting som varme, fodring, ammesostrategi og ansvarsfordeling, fortæller svinerådgiver i LandboNords SvineRådgivning, Nina Roland Simonsen.

-  I øjeblikket er vi ved at gøre klar til PattegriseLIV 2.1, hvor vi vil bevare det skarpe fokus på at få flere levende grise ud af stalden. Alle interesserede er velkomne til at kontakte LandboNord, siger hun.

hka

Svinerådgiver i LandboNords SvineRådgivning, Nina Roland Simonsen peger på tre erfaringer fra PattegriseLiv, man som svineproducent allerede i dag kan gå hjem og kontrollere, om der er styr på: 

  • Stil skarp på de hyppigste dødsårsager i besætningen. Lav registreringer af dødsårsager og brug dem aktivt, ellers har de ingen værdi. 

  • Giv soen de bedste betingelser for at passe grisene. Det kræver rent vand og det rette foder af høj kvalitet. Kontrollér at man som minimum lever på til anbefalinger om vandtryk, fodernormer og foderkurver. 

  • Den bedste start på livet for alle grise er tilstrækkelig med energi og varme. Begynd med sikring af tilstrækkelig råmælk, og hjælp dem der har brug for lidt ekstra. 

Læs også