bannerPos

Seges-samarbejde øger antallet af levendefødte grise

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
23-10-2019 09:33
En videns- og erfaringsdeling mellem Seges Svineproduktion og svineproducenter har sikret bedre malkeegenskaber og et højere antal levendefødte grise.

Svineproducent Jeppe Haubjerg har fokus på at skabe de bedste rammer for søerne. Sammen med Seges Svineproduktion har han derfor arbejdet med at justere det foder, poltene får, inden de skal løbes.

Det er en del af projektet ”Barometerbesætninger” hos Seges Svineproduktion, hvor viden deles og testes i svineproducenternes arbejde i praksis.

- Det er en vigtig prioritet for os at sikre, at den viden, vi genererer hos Seges Svineproduktion giver resultater på staldgangen. Hele essensen af det her projekt er at følge implementeringen af nyeste viden til dørs og bidrage til at implementere bedste praksis, også når fodringsanlæg og staldindretning udfordrer, siger Thomas Sønderby Bruun, specialkonsulent i foder hos Seges Svineproduktion.

Sammen har Seges Svineproduktion og Jeppe Haubjerg set nærmere på poltenes vækst før inseminering og lagt en plan for, hvordan rygspæktykkelsen skal øges. Resultaterne viser indtil videre, at der malkes bedre og er flere levendefødte, når man tilføjer mere energi og mindre protein i foderet.

- Da vi startede, kunne vi se, at både polte og søer havde for lidt rygspæk ved løbning, og det samme gjaldt vores søer ved faring. Det lavede vi om på for at se, hvordan det ændrede deres malkeevne, og resultatet var, at der er en klar sammenhæng mellem, hvor tykt deres rygspæk er, når de bliver løbet, og deres effektivitet bagefter, fortæller Jeppe Haubjerg.

Samarbejdet og de såkaldte barometerbesætninger fortsætter i 2020.
Der er otte besætninger med i projektet. De er alle valgt ud fra forskellige fodringsanlæg og staldsystemer, og er alle besætninger med høj produktivitet.

Ser Øresundssag som et kvantespring for landbrugets miljøkamp

- Den her med, at de har villet lukke deres eget lort ud ved København lige midt i badesæsonen, den kommer sgu til at svide, vurderer formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Nu afgøres om aksbeskyttelsen i hvede skal deles i to sprøjtninger

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Studietur til Brasilien og Argentina

Landbrug, natur og kultur er meget anderledes i Brasilien og Argentina på grund af helt andre klimatiske og politiske betingelser. Nu er der en chance for at opleve det på en studietur fra 18. november til 1. december i år.

Det trækker mod en tidlig høst

- Afgrøderne står godt lige nu, men vejrudsigten siger tørt og varmt de kommende uger. Så jeg forudser, det bliver en tidlig høst indenfor den normale høstperiode, vurderer Mogens Hansen.

No till giver senere såning af vårafgrøder

På Lynggård har man efterhånden mange års god erfaring med pløjefri dyrkning. - Vi ser mest en udfordring i koldere jord om foråret og dermed let 14 dages senere såning af vårafgrøder, siger driftsleder Mogens Hansen.

Tyve års tjek på om pesticider udvaskes til grundvandet

Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) blev for 20 år siden skabt ud fra et politisk ønske om at sikre kvaliteten af grundvandet. VAP har siden leveret resultater om risikoen for udvaskning af pesticider og dermed ny viden til reguleringen af pesticider.

Udlejning af landbrugsejendomme

De fleste landbrug råder ofte over et eller flere stuehuse, som ikke anvendes i forbindelse med driften, men derimod udlejes til enten private eller medarbejdere.

Sæt et vandur på strengen og undersøg vandets indhold

En ko skal drikke tre gange sin ydelse, men gør den det? En bygningsrådgiver anbefaler at få sat et vandur på streng, at få lavet en vandanalyse og gjort vandkarrene rene hver eneste dag. Og sidst, men ikke mindst, bør man tænke over, om ens vandkar hænger i den rigtige højde, 70-70 centimeter over jorden.
Side 1 af 1849 (36973 artikler)Prev1234567184718481849Next