bannerPos

Svinekød kan stige yderligere 25-50 procent

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
19-11-2019 08:07
Kan vi holde svinepest ude af Danmark, er der med stor sandsynlighed udsigt til meget høje priser på svinekød de næste fem år. Det vurderer markedsekspert Peter Arendt, minAgro på et møde forud for husdyrmessen NutriFair 2020.

Det seneste års meget betydelige fremgang for svinekødsprisen kan accelerere yderligere i 2020.

Det er vurderingen fra Effektivt Landbrugs faste markedskommentator, Peter Arendt, minAgro.

- Vi kan komme til at se en svinepris, der stiger yderligere 25-50 procent i 2020, lød det fra Peter Arendt. Det skete, da han mandag formiddag, i forbindelse med et møde forud for NutriFair 2020-messen i Messe C i Fredericia, havde et indlæg om markedsudviklingen for kød og afgrøder.

- Det tyder rigtigt godt næste år også, gentog Peter Arendt flere gange i sit indlæg.

Forudså 50 procents stigning

Markedseksperten kom på samme tid sidste år med en prognose, der dengang hed, at svinekød i Danmark skulle stige 50 procent i løbet af i år. I november 2018 blev svinekød afregnet til 8,30 kroner pr. kg. I denne uge afregnes svinekød til 13,60 kroner pr. kg. Det er tæt ved en 64 procents stigning fra november 2018, hvor prognosen blev fremlagt, og til nu. Med andre ord fik Peter Arendt ret i sin prognose for 2019. Og lidt til.

Det er hovedsageligt det enorme hul i markedet, som svinepest i Kina har skabt, der har betydet, at priserne på svinekød er banket i vejret i Danmark. Samtidig har handelskrig mellem USA og Kina betydet, at det amerikanske svinekød er blevet isoleret på den del af den globale markedsplads, som Kina dominerer.

Det har betydet, at afsætningsmulighederne fra det europæiske marked – ikke mindst det danske – har udviklet sig særdeles gunstigt, pointerede Peter Arendt i sin markedsgennemgang.

Fem år med høje priser

Men ikke nok med, at priserne er gode på svinekød nu, og at der er udsigt til yderligere stigninger i størrelsesordenen 25-50 procent. Priserne forbliver høje i en lang periode, vurderer Peter Arendt.

- Jeg tror på, der går minimum fem år, før Kina vil kunne genoprette landets svineproduktion. Og de er så vilde med svinekød derude, at efterspørgslen vil forblive meget høj de næste fem år. Vi går altså en periode i møde, hvor priserne sandsynligvis forbliver meget høje, lyder analysen fra Peter Arendt.

Et markedselement, der også begunstiger dansk svinekød, er, at dollaren har øget sin værdi over for euro. Det gør europæisk svinekød endnu mere konkurrencedygtigt på verdensmarkedet. Også den valutaudvikling ser Peter Arendt fortsætte ind i 2020.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48

Komplicerede regler for unge i landbruget

Generelt må børn under 18 år ikke beskæftige sig farlige maskiner. Patriotisk Selskab beskriver nogle af de mange regler for børn og unge i landbruget.

Sodødeligheden blev sænket med 35 procent

For at bringe sin besætnings sodødelighed ned har Hans Christian Carstensen ændret praksis, så der er indført mere overvågning af søerne. Det har været med til at sænke dødeligheden 35 procent inden for de seneste tre år.

Hold på søerne og få en nem merindtjening

Beregninger fra Velas svinekonsulenter viser, at der kan være en fortjeneste på 180-280.000 kr. om året ved at øge overlevelsen af søer med fem procent.

Russisk hvedeproduktion nedskrives

Efterhånden som den russiske hvedehøst skrider frem, har det vist sig, at udbytterne i år ikke bliver så gode, som tidligere forventet. Derfor nedskriver det russiske konsulentbureau Sovecon nu den samlede russiske hvedeproduktion for 2020.

Kommer olieprisen nogensinde op igen?

Olieprisen har fundet sig et mere stabilt leje efter måneder med voldsomme udsving. Set i forhold til februar måned, så er olieprisen dog stadig lav, og det er nu spørgsmålet, om vi nogensinde igen vil se en oliepris på niveauerne fra før coronakrisen.

Frøgræshøsten udfordret af vejret

Regn har udfordret i engrapgræs, og blæst har kostet tab i rødsvingel

- Med den nye aftale vil vi sikre sukkerroerne i Danmark

Troels Frandsen er ny formand for de cirka 850 sukkerroedyrkende landmænd, der de seneste år har skulle omstille sig fra faste kvoter til det frie marked. – Nu har vi netop indgået en fornyet aftale med Nordic Sugar, der skal medvirke til at sikre den fortsatte sukkerroedyrkning i Danmark, fastslår han.
Side 1 af 1876 (37510 artikler)Prev1234567187418751876Next