bannerPos

Svinekød kan stige yderligere 25-50 procent

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
19-11-2019 08:07
Kan vi holde svinepest ude af Danmark, er der med stor sandsynlighed udsigt til meget høje priser på svinekød de næste fem år. Det vurderer markedsekspert Peter Arendt, minAgro på et møde forud for husdyrmessen NutriFair 2020.

Det seneste års meget betydelige fremgang for svinekødsprisen kan accelerere yderligere i 2020.

Det er vurderingen fra Effektivt Landbrugs faste markedskommentator, Peter Arendt, minAgro.

- Vi kan komme til at se en svinepris, der stiger yderligere 25-50 procent i 2020, lød det fra Peter Arendt. Det skete, da han mandag formiddag, i forbindelse med et møde forud for NutriFair 2020-messen i Messe C i Fredericia, havde et indlæg om markedsudviklingen for kød og afgrøder.

- Det tyder rigtigt godt næste år også, gentog Peter Arendt flere gange i sit indlæg.

Forudså 50 procents stigning

Markedseksperten kom på samme tid sidste år med en prognose, der dengang hed, at svinekød i Danmark skulle stige 50 procent i løbet af i år. I november 2018 blev svinekød afregnet til 8,30 kroner pr. kg. I denne uge afregnes svinekød til 13,60 kroner pr. kg. Det er tæt ved en 64 procents stigning fra november 2018, hvor prognosen blev fremlagt, og til nu. Med andre ord fik Peter Arendt ret i sin prognose for 2019. Og lidt til.

Det er hovedsageligt det enorme hul i markedet, som svinepest i Kina har skabt, der har betydet, at priserne på svinekød er banket i vejret i Danmark. Samtidig har handelskrig mellem USA og Kina betydet, at det amerikanske svinekød er blevet isoleret på den del af den globale markedsplads, som Kina dominerer.

Det har betydet, at afsætningsmulighederne fra det europæiske marked – ikke mindst det danske – har udviklet sig særdeles gunstigt, pointerede Peter Arendt i sin markedsgennemgang.

Fem år med høje priser

Men ikke nok med, at priserne er gode på svinekød nu, og at der er udsigt til yderligere stigninger i størrelsesordenen 25-50 procent. Priserne forbliver høje i en lang periode, vurderer Peter Arendt.

- Jeg tror på, der går minimum fem år, før Kina vil kunne genoprette landets svineproduktion. Og de er så vilde med svinekød derude, at efterspørgslen vil forblive meget høj de næste fem år. Vi går altså en periode i møde, hvor priserne sandsynligvis forbliver meget høje, lyder analysen fra Peter Arendt.

Et markedselement, der også begunstiger dansk svinekød, er, at dollaren har øget sin værdi over for euro. Det gør europæisk svinekød endnu mere konkurrencedygtigt på verdensmarkedet. Også den valutaudvikling ser Peter Arendt fortsætte ind i 2020.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48

Høst af Canola skuffer mere end forventet

Den canadiske høst af rapsfrø, også kaldet Canola, er ved at være overstået og det tyder på, at høsten kommer til at skuffe mere end forventet. Våde vejrforhold har således resulteret i den dårligste canadiske rapsproduktion i fire år.

Lån til bæredygtige investeringer kan blive billigere end de traditionelle

Adm. direktør i DLR, Jens Kr. A. Møller, spår, at »brune« lån over tid vil blive væsentligt dyrere end lån til bæredygtige investeringer.

Fortsat stigende traktorsalg

Der er dødt løb i toppen af traktorstatistikken og december måned bliver afgørende for, hvem der løber med førstepladsen som årets mest solgte traktor.

Amerikansk medie fremhæver Danmark som antibiotika-foregangsland

Danske svineproducenter viser, at man kan gøre det på en bedre måde end i USA, når det kommer til antibiotika, lyder det i stor artikel i New York Times. Artiklen har været undervejs i over et år, fortæller Søren Søndergaard, næstformand i Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

L&F med roser til aftale om ny klimalov

L&F glæder sig over, at der ikke er fastsat specifikke reduktionsmål for landbruget og andre sektorer i aftale omkring ny klimalov.

Grotesk efterafgrødesag bliver taget op på samråd

Sagen om landmænd, der med efterafgrøder skal kompensere for en produktion af fisk, der aldrig har fundet sted, bliver del af samråd med fødevareministeren i denne uge.
Side 1 af 1717 (34337 artikler)Prev1234567171517161717Next