Svineproducenter skal være superskarpe på effektivitet

Svineproducenterne har ikke tid til at hvile på laurbærrene. Det er nu, der skal knokles, påpeger økonomirådgiver Finn Skotte før årsmødet i Sorø.

ÅRSMØDE Torsdag den 27. februar klokken 14.30 holder VKST i Sorø årsmøde for svineproducenter, og her bliver det Finn Skotte, økonomirådgiver i VKST, som skal stå for de økonomiske oplæg med mange positive tal.

- Det går rigtig godt for svineproducenterne. Måske bedre end nogensinde før. Og netop derfor, er det nu, der virkelig skal knokles, lyder det fra Finn Skotte.

Der regnes nu – ifølge seneste prognose for 2020 (offentliggjort december 2019) – med en gennemsnitlig notering for hele året på 13.75 kroner pr. kilo.

- Den gode notering kan for de fleste kombineres med en god høst 2019, eller relativt billigt indkøb af suppleringskorn og meget fornuftige proteinpriser, så bytteforhold mellem notering og foder har næppe nogensinde været bedre, vurderer Finn Skotte.

Han anbefaler dog ikke, at svineproducenterne for en gangs skyld tager den lidt med ro og slapper lidt af.

- Når noteringen/bytteforholdet er dårligt, kan man sove lidt længere til middag og være knap så skarp på effektivitet. Det rykker alligevel ikke ret meget. Men når noteringen/bytteforholdet er godt, må man være superskarp på effektivitet. Det er nemlig nu, det rykker.

Det er ifølge Finn Skotte en af grundene til, at det nu er rigtig vigtigt at være opdateret på sin viden om optimering af produktionen og sammen med sit mandskab møde op til en god faglig dag omkring svineproduktion.

Beretninger og faglige indlæg

Inden Finn Skotte oplyser de mange opmuntrende tal er der beretninger på årsmødet, der som de forrige år en del af tiden vil være inddelt i tre forskellige spor – et fagligt spor for sohold og smågrise, et spor for grise i vækst samt et spor om strategi og økonomi.

Konsulenter, dyrlæger og landmænd bidrager med indlæg på de tre spor. Blandt andet fortæller landmand Birgitte Natorp, Marienborg Gods, om erfaringer ved et generationsskifte i spor 3.

Seges bidrager med et indlæg »Behøver du at gøre alting selv« ved specialkonsulent Vibeke Fladkær Nielsen, ligesom Seges Svineproduktion bidrager med et indlæg »Dansk Svineproduktion – hvor er vi på vej hen?«, som direktør Christian Fink Hansen står for.

Årets tema er »Sådan snakker vi grise med omverdenen«, og det vil være gennemgående for dagen og bliver helt aktuelt med aftenens to sidste indlæg.

Her bidrager Landbrug & Fødevarer med indlægget »De sociale medier«, og landmand Jens Gudike Fly Christensen kommer med et indlæg, hvor han fortæller om sin store succes på Facebook med profilen »Hverdagen på Enghave«.

Læs også