Vil overbevise flere landmænd om hytte-alternativ til grise

Der er sket meget, siden Vanggaard Staldmontage og svineproducent Thomas Bertram for to år siden startede et samarbejde om faringshytter til frilandsgrise. Mens hytterne bliver bedre og bedre, venter der dog stadig et stort arbejde for at overbevise landmændene om, at der er et alternativ til de lave A-hytter.

For to år siden kom Thomas Bertram med idéen til de mobile svinehytter. Siden er modellerne blevet bedre, mens der stadig venter et stort arbejde for at få overbevist landmændene om alternativet til de lavere hytter på markedet.

Da Thomas Bertram i 2016 skulle starte sin økologiske svineproduktion i Jerslev, var han ikke i tvivl om, at det skulle gøres på en anden måde end hans ældre kolleger gennem mange år, som har drevet deres bedrifter med frilandsgrise. Et af punkterne på listen over nye løsninger handlede om svinehytterne.

- Jeg kunne ikke se mig selv kravle rundt i en A-hytte til jeg bliver 70. Det ville slide mig fuldstændig op, konstaterer den unge landmand, der i dag har 20 hytter, hvor han ikke skal ned på knæ for at komme ind og tilse sine dyr.

Han ser det samtidig som en kæmpe fordel, at han fodrer svinene i deres hytte, og dermed aldrig har problemer med at få dem gennet ind, da en tur ind i hytten ofte er forbundet med at få fyldt noget i maven.

Hver faringshytte har plads til fire søer.

Let og effektivt

Det er to år siden, Thomas Bertram fandt vej forbi Vanggaard Staldmontages stand på Hjørring Dyrskue med en træmodel af hytten, som han havde tænkt den. Siden er den blevet sat i produktion hos firmaet, der har taget patent på systemet til at flytte hytterne – et system, hvor landmanden fra førerhuset af sin traktor kobler en aksel med et hjul i hver ende bag på hytten, inden han hægter traktoren fast i den anden ende og kører afsted med hytten. Systemet vil også kunne bruges til blandt andet kalvehytter.

- Det har været vigtigt for os at udvikle et system, hvor landmanden ikke skal ud af sin traktor, når han skal flytte hytterne. Det skal være let og effektivt, forklarer Pia Løkke Vanggård, der er medejer af Vanggaard Staldmontage og har været projektleder på arbejdet med svinehytterne.

Svære at overbevise

Mens Thomas Bertram fra dag ét har været sikker på, at de lave A-hytter ikke er det rigtige valg for ham, må Pia Løkke Vanggård konstatere, at det er noget sværere at overbevise de mere etablerede producenter af frilandsgrise om den anden løsning.

- Der er mange faktorer, der spiller ind. Vi stiler efter at lave et produkt, der giver mere effektivitet og ikke mindst et bedre arbejdsmiljø. Men hvor mange regner effektivitet i antal brugte minutter pr. gris, mener vi godt, at det kan betale sig at bruge seks minutter i stedet for fem på fodringen, hvis det giver bedre trivsel og en højere fravænningsvægt. I forhold til arbejdsmiljø, mener vi også, at det giver et bedre udgangspunkt for god dyrevelfærd, når arbejdet ikke slider ligeså hårdt på landmanden. Her betyder det meget, at han kan klare alle opgaver oprejst, siger Pia Løkke Vanggård.

- Men det kræver en ny form for management at skifte til vores hytter. Det kan vi godt mærke, er en stor hurdle for mange etablerede, mens den yngre generation af landmænd er mere åbne overfor idéen.

Konstant udvikling

Lige nu har Vanggaard Staldmontage sine svinehytter ude på prøve hos tre landmænd udover Thomas Bertram. Pia Løkke Vanggård håber, at det bliver endnu et skridt på vejen til at overbevise de danske landmænd om, at hytterne kan være vejen frem for dem.

- Før er vi flere gange løbet ind i folk, der siger, at det her er Thomas’ projekt og ikke noget for dem, men vi har fået positive tilbagemeldinger fra de tre bedrifter, der tester hytterne lige nu. Blandt andet omkring højere vægt ved fravænning. Det er forhåbentlig med til at vise, at det her ikke kun er et produkt til en enkelt landmand, men noget, der kan bruges af mange, siger projektlederen, der fortsat udvikler på idéer, der skal gøre hytterne endnu bedre.

- Sidste år lavede vi en prototype til Thomas, og kort efter kunne vi præsentere prototype to på Hjørring Dyrskue. Nu har vi en endnu bedre model klar, mens vi også har fået vores patent og har sat flyttesystemet i produktion. Men vi er bestemt ikke færdige med at udvikle endnu.

Der er næsten altid noget, man kan gøre endnu bedre. Lige nu overvejer vi, om vi skal bruge de samme sandwichplader, som vi bruger til taget, til siderne for at holde det lunt om vinteren. Men vi skal stadig også sørge for, at der er svalt i hytten om sommeren, fortæller hun.

 

Læs også