Belgien kan være på vej mod ASF-fri status

De belgiske myndigheder er i gang med at forberede en ansøgning om at få status som et land, der er fri for afrikansk svinepest, skriver flere medier. Til gengæld går det den gale vej med ASF-bekæmpelsen i blandt andet Polen og Ungarn.

Mens udbruddet af afrikansk svinepest (ASF) i flere steder i Europa har vist sig at være svært at få bugt med, er der tegn på, at den farlige svinesygdom er blevet effektivt slået ned i Belgien.

Derfor forbereder de belgiske fødevaremyndigheder en ansøgning til verdensorganisationen for dyresundhed og EU-Kommissionen om, at landet fra efteråret kan blive erklæret frit for afrikansk svinepest. Det skriver magasinet PigProgress.

Udmeldingen kommer på trods af, at der så sent som i marts måned i år blev fundet afrikansk svinepest i et dødt vildsvin i Belgien. Men det viste sig ved nærmere eftersyn, at smitten var fundet i et vildsvin, der var dødt flere måneder tidligere. Derfor er det seneste »friske« tilfælde af ASF i Belgien fortsat indrapporteret den 11. august sidste år. I 2020 er der i alt fundet tre vildsvin med ASF i kroppen.

For at blive erklæret fri for svinepest må et land ikke have indrapporteret nye tilfælde af afrikansk svinepest i et år. Hvis Belgien bliver erklæret fri for ASF, vil det være det andet land, der formår at få besejret sygdommen i Europa, efter at Tjekkiet i 2019 opnåede status som ASF-frit efter tidligere at have konstateret sygdommen i vildsvin.

Stigende tal i Østeuropa

Den succesfulde belgiske kamp mod ASF ser dog ud til at være en enlig succeshistorie, der går mod strømmen. For set som helhed ser 2020 ud til at blive det år, hvor EU-Kommissionens indberetningssystem for tilfælde af ASF har været travlest de seneste år.

Ifølge Markedsnyt for grisekød fra Landbrug & Fødevarer er der i år allerede blevet fundet afrikansk svinepest i 4.750 vildsvin samt 233 tamsvin. Til sammenligning blev sygdommen fundet i 6.407 vildsvin og 1.908 tamsvin i hele 2019.

Et af de steder, hvor sygdommen har spredt sig geografisk, er  i Polen, hvor 450 svinebesætninger i den vestlige del af landet tæt på grænsen til Tyskland er blevet lukket helt ned, efter at landets myndigheder havde fundet sygdommen i flere vildsvin.

Samarbejder med jægere

Udviklingen har samtidig fået myndighederne i den tyske delstat Sachsen til at tage forholdsregler for at holde sygdommen i kort snor, skriver topagrar.com.

Blandt andet er jægere nu forpligtet til at samarbejde med myndighederne, blandt andet ved at indrapportere, hver gang de har nedlagt et vildsvin eller har fundet et dødt vildsvin på jagtture.

Myndighederne er også gået i gang med at tage stikprøver af døde vildsvin for at teste dem for afrikansk svinepest. Det gælder især i grænsebyerne Görlitz og Bautzen, der begge ligger blot 10 kilometer væk fra de seneste udbrud i Polen.

hka

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også