Afprøvning gav vigtig viden til en zinkfri fremtid

Man bør ifølge specialdyrlægerne fra Danvet skele til den viden, som et Seges-ledet forsøg har tilvejebragt omkring udvikling af foder til en fremtid uden medicinsk zink.

Der blev høstet værdifulde erfaringer i et forsøg, som Seges inviterede en række firmaer til at deltage i med henblik på en fremtid uden medicinsk zink.

EU-Kommisionen har som bekendt besluttet, at medicinsk zink skal udfases inden juni 2022. Der er derfor under 2 år til at få lært, hvordan man fravænner grise uden brug af zinkoxyd. Og her bør man ifølge specialdyrlægerne fra Danvet skele til den viden, som Seges’ forsøg har tilvejebragt.

Det var helt tilbage i oktober 2017, at Seges inviterede danske og internationale firmaer til at deltage i en regulær afprøvning. 23 firmaer meldte sig til afprøvningen.

Fire udvalgte

Seges valgte fire firmaer til at give deres bud på, hvordan man bedst fodrer den fravænnede gris, uden brug af medicinsk zinkoxyd. De fire firmaer var Trouw Nutrition, FRAmelco, Evonik og Vitfoss.

Man opstillede et forsøg med seks grupper. En gruppe med normalt fravænningsfoder inklusive zink. En gruppe med samme foder uden zink. En gruppe med foder fra hver af de fire firmaer.

- Foderkonceptet fra Trouw Nutrition viste signifikant bedre produktivitet, herunder højere tilvækst, mindre foderforbrug og betydelig bedre tarmsundhed end de øvrige fem grupper.

Godt med dyrt

Men konceptet fra Trouw Nutrition kostede netto otte kroner mere pr. fravænnede gris end det almindelige foder med zink.

Seges konkluderede at »ingen af de testede koncepter var i stand til via forbedret produktivitet, at betale for den øgede foderpris. Effekten på diarre og besparelsen på antibiotika kan ikke udligne de øgede foderomkostninger«, konstaterer Danvet-dyrlægerne.

- Konceptet fra Trouw Nutrition blev således »sparket til hjørne«, selvom de havde vist signifikant bedre resultater end det traditionelle danske foderkoncept med zink, pointerer dyrlægerne, som dog minder om, at forsøget gav brugbar viden, der bør arbejdes videre med.

Lavere proteinniveau i starten

Man har blandet andet lært af Trouw Nutritions foderkoncept, at der blev anvendt et lavere proteinniveau i starten af vækstperioden. Og en aminosyreprofil der favoriserer opbygning af tarmvæg i modsætning til muskelvæv.

- Det vil sige man prioriterede høj andel af Threonin, Valin, Leucin og Isoleucin og en lavere andel af bl.a. Lysin, pointerer Danvet, der også peger på tre forskellige proteinkilder: Vilosoy, kartoffelprotein og fiskemel.

Dertil kommer to forskellige typer fibre: Hvedeklid og cikorierod og velsmagende organisk syre i drikkevandet. Endelig nævner de reduceret calciumindhold og nøgen, afskallet og varmebehandlet havre som noget af det, der ser ud til at gøre en forskel

- Der er således nogle værdifulde erfaringer i denne afprøvning, som vi bør benytte os af i den kommende tid, hvor vi skal lære at håndtere fravænning uden zink, fastslår Danvet.

Resultaterne fra afprøvningen kan læses i meddelelse nr. 1147 (september 2018) »Test af fodringskoncepter som alternativ til medicinsk zink til smågrise«.

jll@effektivtlandbrug.dk
telefon 63 38 25 48

 

Læs mere om Zinkfri fravænning

Nu er det slut med anvendelse af veterinær zink i svineproduktionen. Klik her og bliv klædt på til den nye hverdag i svinestalden.

Læs mere her

Læs også