Forebyg indførsel af ASF

Effektiv ekstern smittebeskyttelse er af stor betydning som forebyggelse. Seges Svineproduktion giver anbefalinger til smittebeskyttelsen i besætningen.

På svineproduktion.dk kan man løbende følge udviklingen i afrikansk svinepest, men også læse en masse information om de mange nødvendige forebyggende tiltag.

Mange medarbejdere på de danske bedrifter kommer fra lande, hvor afrikansk svinepest er konstateret. Det er derfor helt afgørende, at der i besætningen er en plan for, hvordan personalet skal forholde sig efter besøg i deres hjemland. Lad for eksempel ikke dit personale komme på arbejde i tøj og støvler, der er blevet brugt i hjemlandet, pointeres det.

Man skal også huske på, at smitte kan overføres via medbragt mad fra udlandet, for eksempel en pølse. Kødprodukter er et problem, hvis nogen fodrer svin med dem. Det er forbudt at fodre svin med madaffald. Hvis kødprodukter ender i naturen, kan vildsvin samle smitten op. Mennesker kan derimod ikke smittes med afrikansk svinepest.

Seges opfordrer producenter til, at de tager en snak med deres medarbejdere omkring indførsel af mad.

Besøgsregler

Har man været i udlandet, så er der tre hovedregler, der er gældende før adgang til en besætning:

● 24 timers karantæne fra man krydser den danske grænse, til man må gå ind i besætningsområdet.

● Inden adgang til besætningsområdet skal der skiftes tøj og sko, og man skal have været i bad.

●Fødevarer, jagttrofæer og levende dyr medtaget fra udlandet må ikke være i besætningsområdet.

Der er forskel på, om man har opholdt sig i et lavrisiko- eller højrisikoområde. Ved ankomst fra et lavrisikoområde er der 12 timers karantæne fra den danske grænse krydses, til man må gå ind i besætningsområdet.

Seges har lavet plakater på flere sprog, som du kan printe via svineproduktion.dk og hænge op på bedriften.

cab

 

Forebyg ASF - Tjek vognen

Seges Svineproduktion minder endnu engang om, at rene transportbiler er et af de vigtigste værn mod afrikansk svinepest. De opfordrer derfor til altid at kontrollere bilens vaskecertifikat før den bakker til rampen med TjekVogn.dk.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også