Fremtidens biomasse skal være dansk, lokal og økologisk

Fair Trees i midtjyske Brædstrup står nu klar med en produktion af økologisk certificerede energiplanter. – Planterne skal være med til at sikre en bæredygtig linje fra den økologiske stikling til den færdige biomasse, siger Lars Henrik Bols.

Hvis der for fremtiden skal skabes en biomasse i Danmark som et bæredygtigt alternativ til fossilt brændstof, så skal den være dansk, lokal og økologisk. 

Så klart lyder budskabet fra virksomheden Fair Trees i Brædstrup, som netop nu står klar med en produktion af økologisk certificerede energiplanter.

- Planterne skal være med til at sikre en bæredygtig linje fra den økologiske stikling til den færdige biomasse, siger Lars Henrik Bols, indehaver af det internationale juletræskoncept Fair Trees, som nu også har specialiseret sig i økologiske energiplanter. 

Den danske klon

Nærmere bestemt er der tale om stiklinger af en poppel-klon, skåret op i længder på 30 centimeter og pakket i kasser, som bliver leveret direkte til jordbrugerne fra kølehuset.

- For os har det været vigtigt, at producenterne af biomasse får det helt rette klonmateriale, som kan være med til at skabe en succesfuld energikultur. Og det får de ved at kunne plante en kraftig stikling, en velegnet klon, der er nøje tilpasset danske forhold, siger Lars Henrik Bols og fremhæver, at den mest velegnede klon til netop de danske forhold er poppel-klonen OP 42, Populus Trichocarpa.

Vær i god tid

Hos Fair Trees, som er medlem af Økologisk Landsforening, ligger den årlige produktion af stiklinger lige nu på 200.000, og der er rift om stiklingerne.   

- Det gælder om at være i god tid og få planlagt sin plantning ordentligt, siger Lars Henrik Bols og fremhæver, at antallet af stiklinger blandt andet afhænger af, om der er tale om en kort eller lang afdrift af energikulturen.

Poppel-stiklingerne kan også anvendes til eksempelvis læhegn eller beplantning i skovlandbruget. For Fair Trees har det været helt naturligt at udvide den økologiske juletræsproduktion og salg af juletræsfrø med energiplanter.

- Vi har i forvejen et tæt samarbejde med juletræsproducenter, så det er oplagt at udvide med endnu et produkt til landmændene som en del af pakken, siger Lars Henrik Bols og tilføjer:

- Vi tilbyder også at stå for tilplantningen for dem, der ønsker det.

db

Læs også