Der skal en pose til træet

Jens Erik Jensen har siden 1989 været en del af Dansk Skovkontor, der både har professionelle skovbrugere og private haveejere i kundekartoteket.

Hvad gør man, hvis man skal være sikker på, at nyplantede træer får en god start på livet i skoven, uden at skulle være bekymret for tørke og andre konsekvenser af klimaforandringerne?

Jo, en af måderne, man kan klare den slags udfordringer på, er ved at investere i en vandingspose. Og der er godt gang i salget af den slags hos Dansk Skovkontor uden for Sorø.

- Når man sætter et træ af en vis størrelse, så sætter man en pose med 75 liter vand i, og så står det der og afgiver vandet stille og roligt, så træer overlever, fortæller direktør Jens Erik Jensen fra Dansk Skovkontor.

- Det havde både været sådan i 2019 og 2020 flere steder, at hvis man ikke havde brugt vandingsposer til træer, så var de nok gået ud på grund af tørke, siger han.

Forskellige kunder

Vandingsposerne er et af de produkter, de sælger mange af i virksomheden, der har egen fysisk butik tilknyttet med i alt fem medarbejdere. Dansk Skovkontor har eksisteret siden 1950, men de har meget andet på tapetet end vandingsposer, oplyser Jens Erik Jensen.

- Vi har mange forskellige kunder, lige fra den topprofessionelle skovbruger, og så til den private haveejer, der måske har en smule træer eller andet, der skal beskæres. Men det, vi sælger mest af, er til professionelle, siger han og fortsætter:

- Vores topsælger er hegn til skovbrugere. Det udgør nok 10 procent af vores omsætning, men vi sælger også en hel del fodtøj – blandt andet læderstøvler til motorsavsbrugere.

Tøj til savføreren

For det er væsentligt at have det rette udstyr og tøj, når man skal føre motorsaven i skoven.

- Godt fodtøj og de rette bukser kan forhindre, at folk skærer sig i fødder eller ben, når de er i skoven. Så vi har Danmarks største udvalg af støvler og bukser til det. Dog er behovet ikke, hvad det har været, da der er kommet færre selvskovere, siger Jens Erik Jensen.

Selvskovere, altså private, der går i skoven og henter træ til blandt andet opvarmning, er et folkefærd, der er på retur, lyder det fra direktøren.

- Der er ikke så mange, der gider at gå ud og sanke deres brænde selv. De køber pillefyr i stedet. For eksempel havde Sorø Akademi tidligere mange selvskovere, men de har stort set ingen i dag, siger Jens Erik Jensen og tilføjer, at fremkomsten af varmepumper også har spillet ind på den front.

Jens Erik Jensen, der er uddannet skovfoged, har været en del af Dansk Skovkontor siden 1989. Og selv om meget har ændret sig i årene, mener han, at virksomheden er fint klædt på til fremtiden.

- Jeg regner med, at vi stadig kommer til at sælge en hel del hegn i fremtiden. Men vores nye hjemmeside med over 20.000 forskellige varenumre, vil give en meget større omsætning af vores outdoor-udstyr

Læs også

En plov til efterafgrøderne hos økologer og de pløjefri
Ny analysemetode kan afsløre uens gødningstildeling
Hvor stort overlap er der på din bedrift?
Tema: Spar kvælstof og drop efterafgrøderne
Varmestress kostede ydelse i ni måneder
Tilsætningsstof reducerer proteinbehov