Alt i én løsning

Marksprøjter og udstyr til placering af flydende gødning fylder meget hos sprøjtefirmaet Brdr. Toft A/S, men udstyr til præcisionslandbrug fylder mere og mere, herunder autostyringsløsninger fra amerikanske Raven.

Det er Brdr. Toft, der er importør af amerikanske Raven Precision herhjemme, og de går nu i markedet med ekstra skarpe tilbud på firmaets Smartrax-autostyring, der både findes som hydrauliske løsninger, el-rat-løsninger til Auto-Steering, for at øge kendskabet til produktet.

- Raven tilbyder en »alt-i-en« enhed, kaldet RS1, der både indeholder GPS-antenne, modem og styretøjskontrol, fortæller produktspecialist Finn Søndergaard fra Brdr. Toft.

- Det giver for det første en elegant montering med alt samlet under én hat, men samtidig er det hurtigt og enkelt at flytte mellem flere køretøjer, da det kun er antenne og skærm, der skal flyttes, forklarer han.

- Vi foretrækker at lave hydrauliske løsninger. Det giver mindre støj og rod i kabinen i forhold til el-rat-løsninger, hvor både præcision og ikke mindst holdbarhed er overlegen. Vores priser på hydrauliske løsninger er så skarpe, at vi ofte er på niveau eller billigere end el-rat-løsninger, så det er et oplagt valg, påpeger Finn Søndergaard.

Ikke dyrt at komme i gang

Raven lancerede for et par år siden to nye touchskærm-terminaler på henholdsvis 7 og 12 tommer. CRX-terminalerne er som standard med IsoBus, og kan køre både GPS-sektionskontrol, variabel dosering foruden autostyring. CRX-terminalerne kan håndtere op til fem enheder samtidigt.

Til CRX-terminalerne findes en række interface-løsninger således, at man relativt prisgunstigt kan lave GPS-sektionskontrol på eksisterende sprøjte- og gødningsspredere.

- Med et interface og en CR7-terminal kan vi i flere tilfælde lave manuel guidance og GPS-sektionskontrol på en sprøjte for under 25.000 kroner, siger Finn Søndergaard, og fortsætter:

- Og vel at mærke med en terminal med fremtid i, da den kan køre IsoBus, og kan opgraderes til autostyring og variabel dosering. Så det er ikke så dyrt at komme i gang med præcisionsudstyr.

Amerikanske Raven Industries er et firma grundlagt i 1956 med base i Sioux Falls, South Dakota. Raven har mere end 1.300 ansatte og er opdelt i tre divisioner, hvoraf Applied Technology (Raven Precision) er den største.

Læs også