bannerPos

Fokus på det rette match mellem ko og tyr

Joost van der Horst er hollænder, og netop Holland var det første land i Europa, hvor aAa-metoden blev taget i brug i 1990. Siden 2005 har han rådgivet danske landmænd om metoden. Foto: John Ankersen

AF: JOHN ANKERSEN

REDAKTØR, LANDBRUGSYD
19-09-2020 10:14
Med aAa-metoden tilføjes info om kvægets fysik som et vigtigt parameter til avlen. Hænger kvægbesætningens dyr fysisk godt sammen, påvirker det nemlig både sundhed og ydelse – og dermed bundlinjen - i positiv retning. Det mener Joost van der Horst, der rådgiver inden for metoden.

AAa-metoden (Animal Analysis Association) er udviklet i USA tilbage i 1950´erne og kom til Europa i 1990. Metoden handler ganske enkelt om at finde det rette match til hver ko i stalden.

Èn af dem, der herhjemme har taget metoden til sig, er Joost van der Horst, der i 2005 startede sin egen rådgivningsvirksomhed omkring aAa Weeks. Han har lige siden rådgivet danske landmænd om metoden.

Mens han fra start oplevede både interesse og nysgerrighed ude hos landmændene, var der langt mere skepsis i rådgivningsverdenen:

- Det får du aldrig op at stå, lød det fra den etablerede verden, husker Joost van der Horst, der dog ikke lod sig slå ud af den grund – for samme skepsis møder han stadig den dag i dag.

Erfaringer og dataindsamling hos landmænd, der har taget metoden til sig, viser dog, ifølge Joost van der Horst, at han har fat i noget, der virker.

Det rette match

Det visuelle indtryk af koen og den visuelle bedømmelse af tyrene på tyrestationen er grundstammen i aAa-metoden. Systemet bygger på seks genkendelige typer af dyr (se illustrationen). AAa-konsulenter er trænet til at genkende disse typer både hos køer, men også hos tyrene.

En ko bør aldrig løbes med en tyr af samme type som hende.

- Det handler om at finde det rette match mellem ko og tyr. Det kan påvirke afkommets form, og formen påvirker funktionen. Det er den praktiske tilgang, der er vigtig for mig, siger Joost van der Horst.

Derfor er den visuelle bedømmelse af dyr vigtig, forklarer Joost van der Horst, der mener, at værdien af en harmonisk, god fysik ofte er undervurderet i herskende avlsmetoder, der i høj grad er baseret på computerberegninger.

- For mig handler det ikke om enten/eller, men både/og, forklarer han og tilføjer, at metoden fint kan benyttes inden for alle kvægracer. For selv ved kvægracer, der i antal er få i Danmark, kan man trække på udenlandske dyr i forbindelse med avl, da aAa-metoden findes i 25 lande.

Bedre ydelse og tilvækst

En indsamling af data fra aAa-besætninger viser, hvordan køer og slagtekalve inden for Holstein-racen har klaret sig i Danmark i forhold til gennemsnittet.

Og her har tallene været omkring 20 procent bedre end landsgennemsnittet målt på livstidsydelse.

På plussiden tæller også tungere slagtekøer, der klassificerer bedre, ligesom slagtekalvene har kunnet præstere højere tilvækst og lavere alder ved slagtning.

john@landbrugsyd.dk
telefon +45 21 25 19 68

Mit forslag til ny landbrugsstøtte står eller falder i denne uge

Landmænd skal ikke straffes økonomisk for at gøre en indsats for miljøet, klimaet eller biodiversiteten, skriver Asger Christensen (S), mens arbejdet i EU med ny landbrugsreform nærmer sig sin afslutning.

Mindre forpagtning til landbruget fremover

En række ministre går nu sammen om i fællesskab at styrke biodiversiteten og hjælpe naturen. I forbindelse vil landbruget også blive inkluderet, hvis det står til Forsvarsminister Trine Bramsen (S) Hun vil nemlig forsøge at få Forsvaret til at forpagte færre af sine naturarealer til landbruget.

Flere lyspunkter, men lidt for meget Shockumentary

Filmen »Kiss the ground« får 3 ud af 5 stjerner for at behandle noget så usexet som jord, men de faglige budskaber skal I kære læsere/Netflix-seere tage med et stort gran salt.

Planteformand vil have frøavlere undtaget kommende ammoniakkrav

Fagligheden fordufter fuldstændig, hvis regeringen for at mindske ammoniakudledningen yderligere vælger at indføre forbud mod udbringning af husdyrgødning efter 1. september på frøgræs, mener L&F’s planteformand, Torben Hansen.

God høstfremgang i USA - men høstpresset udebliver

Det går langt bedre end forventet med hensyn til at høste majs i USA. Høsten med sojabønner går også ud over stepperne. Men det normale høstpres på afgrødepriserne er alligevel udeblevet i år. Forklaringen på at høstpresset i år er udeblevet, skal vi finde i en eksplosiv kinesisk efterspørgsel efter blandt andet amerikansk majs og amerikanske sojabønner.
Side 1 af 1950 (38998 artikler)Prev1234567194819491950Next