bannerPos

Få tjek på smittebeskyttelsen i staldene

Anbefalingen er, at kælvningsboksen altid skal være ren og velstrøet – så man selv vil lægge sig deri. - Og så skal vi en gang for alle gøre op med, at vi ikke har kælvningsareal og syge dyr i samme boks, lyder det.

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
29-05-2020 21:06
- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram, anbefaler faglig chefkonsulent Anja Juul Freudendal, Velas byggerådgivning.

Enhver virksomhed har stort fokus på at undgå virusangreb på deres IT-system. Et angreb vil nemlig betyde, at produktionen går i stå. Det betyder også løbende opdatering af virusprogrammet - der er ligefrem røde advarselstrekanter, der lyser, hvis vi glemmer det.

- Vi burde se på smittebeskyttelse i vores stalde som bedriftens virusprogram. Men hvordan er vores fokus på smittebeskyttelse, og hvor tit opdateres rutiner og planer? Bør vi ikke blive bedre til at opdatere planerne løbende – det kunne f.eks. være to gange årligt, lyder det fra Anja Juul Freudendal, der er faglig chefkonsulent hos Velas byggerådgivning.

- Vi skal starte med os selv og gå forrest. Selvfølgelig kommer der smitte udefra, men vi kan gøre en del intern på bedriften. Tænk f.eks. på kælvning eller kalvestalden. Hvordan byder vi den nye kalv velkommen til verden? Det første kalvens snude møder, når den forsøger at rejse sig op, er det halm, der er i boksen. Er halmen beskidt er der risiko for smitte, pointerer rådgiveren.

Ren og velstrøet

Anbefalingen er derfor, at kælvningsboksen altid skal være ren og velstrøet – så man selv vil lægge sig deri.

- Og så skal vi en gang for alle gøre op med, at vi ikke har kælvningsareal og syge dyr i samme boks, lyder det.

Når kalven flyttes fra kælvningsområdet og til kalvestalden, bør man ifølge chefkonsulenten sætte fokus på, hvordan flytning sker. Er det med en ren slæde, en trillebør eller noget helt tredje? Og er det blevet rengjort efter sidste kalv?

- Ved at indarbejde en rutine om fast rengøring med sæbe og udtørring efter flytning af kalven, vil der altid være en ren slæde, bør eller lign. Flere undersøgelser viser, at hvis vi skyller med vand, så er der stadig bakterier i det vi »anser for rent«. Der skal altså sæbe til.

Samles i mindre hold

Det er dog ikke kun transportmidlet, der skal flytte kalven, som skal være rent. Også den person, der håndterer kalven, skal være ren, dvs. rent tøj og rene hænder.

- Pludselig står vi i situationen, hvor vi skal lære den nyfødte kalv at drikke. Den hånd, der skal lære kalven at drikke, skal være ren - hver gang. Jeg vil anbefale, at vi opsætter en kasse med engangshandsker ved staldafsnit med enkeltboksene. Det gør det nemt at tage nye rene handsker på – hver gang, lyder det fra Anja Juul Freudendal.

Hun anbefaler videre, at kalve - så hurtigt som muligt efter de har lært at drikke - opstaldes i par eller i fælles boks.

- Sørg for at samle kalvene i mindre hold og hold dem i de samme hold op gennem kalvestalden. Ved få kalve i holdet, kan vi holde overblik og samtidig sørge for at aldersspredningen er så lille som muligt - afhængig selvfølgelig af besætningsstørrelse, pointerer rådgiveren.

- Kalvene skal tilbydes en ren og velstrøet boks og ikke mindst rent trug.  Det er vigtigt, at vi holder kalvene i samme hold for ikke at blande dyrene og dermed risiko for at flytte smitte rundt. Vigtigt er det også, at vi sørger for, at kalvene ikke kan røre nabokalvene, eller som vi desværre ofte ser – at kalvene fra forskellige hold deler vandkopper. En vandkop bør kun være til det samme hold – da det ellers er en oplagt smitterisiko, slutter Anja Juul Freudendal.

l-l

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.

Jensen Seeds styrker produktionsplatform med fransk opkøb

Jensen Seeds, der er en del af DLF-koncernen, underskrev i går aftale om opkøb af det franske frøfirma Astera Seed, der ligesom Jensen Seeds er specialiseret i produktion af grøntsagsfrø. Opkøbet betyder, at Jensen Seeds nu kan øge udbuddet af grøntsagsfrø til kunderne.
Side 1 af 1871 (37405 artikler)Prev1234567186918701871Next