bannerPos

Planteavlere er dårlige til at risikostyre

Det giver budgetsikkerhed, når planteavleren beskytter sin bundlinje mod yderligere prisfald. Det kan han eksempelvis gøre ved at købe put-optioner, påpeger Mads Kristensen, specialist i råvarehandel i Jyske Bank.

AF: MORTEN IPSEN

REDAKTIONSCHEF
19-01-2018 13:27

- Vores historik viser os, at planteavlerne er blandt dem, der er dårligst til at risikostyre blandt landmændene, fordi mange har levet i håbet om stigende priser i et faldende marked, og derfor har benyttet sig af »lager-strategien« (det vil sige lagt korn på lager, red.), konstaterer Mads Kristensen, specialist i råvarehandel i Jyske Bank.Han indrømmer blankt, at det ikke har hjulpet planteavlerne, at Jyske Bank heller ikke har ramt plet med sine anbefalinger. Men som han siger:- Netop dette underbygger, at aktiv risikostyring er et vigtigt element. Og der kan vi se, at købte put-optioner har været meget lidt benyttet blandt afgrødeproducenterne.Mads Kristensen vurderer, at den største grund til, at planteavlerne ikke kaster sig ud i køb af put-optioner, er, at det er de færreste, som ved, hvad det er.

Blev du fanget af artiklen?

Køb dit abonnement fra kun 166,25 kr./md. ved køb af årsabonnement og læs det hele

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.

Sortsblandinger som værktøj til risikospredning

Sortsblandinger i hvede er et vigtigt element i planteavlen for Peter Munk Lauritsen ved Ulstrup.

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.
Side 1 af 1852 (37037 artikler)Prev1234567185018511852Next