Pas på forgiftning når gyllen skal ud

Her fra februar må der som bekendt igen køres gylle ud på markerne. Men det er farligt at arbejde med gylle, for når man vækker gylle af vinterdvalen, frigives der store mængder svovlbrinte. Svovlbrinte er en iftgas, og den kan medføre forgiftning – og i værste fald er den dødelig.

De fleste er klar over, at svovlbrinte er giftig. Alligevel sker der hvert år alvorlige ulykker, og i 2019 blev mindst seks personer forgiftet af svovlbrinte, lyder det fra Arbejdstilsynet, der nu advarer om farligheden ved arbejde med gylle.

- Hvis man »forstyrrer« stillestående gylle f.eks. ved at røre rundt i den, skovle eller pumpe gyllen, så frigives der svovlbrinte. Svovlbrinte er meget ildelugtende, men hvad mange ikke ved er, at lugtesansen hurtigt bliver bedøvet selv ved forholdsvis lave koncentrationer af gassen. Og det er bl.a. i de tilfælde, der kan opstå farlige situationer, siger Ida Krarup, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Lige nu er det højsæson for at køre gylle ud på marken. Men gyllen har stået stille i anlæggene hele vinteren og koncentrationen af svovlbrinte er høj. Derfor er det vigtigt at tage alle forholdsregler, pointeres det.

Læs også