bannerPos

Konsulent: LED-lys kan være tjent ind på to år

I stalde med almindelige lysstofrør, hvor lyset er tændt i 16 timer i døgnet, bør lyskilden skiftes for hvert 2,5 år, anbefaler en rådgiver.
15-09-2020 13:59

Hvis driftstiden på de almindelige lysstofrør er 14-16 timer i døgnet, er tilbagebetalingstiden ofte nede på to år, hvis man skifter til LED-lys, vurderer en rådgiver.

15.000 timer. Så lang tid går der, inden et almindeligt lysstofrør begynder at lyse med under 70 procent af den lysstyrke, det havde, da det var nyt.

- Det betyder, at i stalde, hvor lyset er tændt i 16 timer i døgnet, bør lyskilden skiftes for hvert 2,5 år, lyder det fra energi- og teknikrådgiver i Byggeri & Teknik, Kurt Mortensen.

Hvis man vælger at skifte lysstofrørene ud med LED-lys, kan tilbagebetalingstiden ofte holdes under 3,5-4 år, hvis den daglige driftstid på lyset er på otte timer, vurderer Kurt Mortensen. Er driftstiden derimod 14-16 timer i døgnet, er tilbagebetalingstiden ifølge rådgiveren ofte nede på to år.

Levetiden er vigtig

Kurt Mortensen fortæller, at gode LED-lyskilder kan lyse op til 50.000 timer, før lysstyrken falder til 70 procent af den lysstyrke, lyskilden havde, da den var ny.

- Det svarer med lyset tændt i 16 timer pr. døgn til 8,5 år.

Levetiden og kvaliteten af lyset betyder derfor ifølge Kurt Mortensen mere end indkøbsprisen.

- Glæden ved den lave investering er for længst forduftet, når omkostningen ved den lave kvalitet viser sig, siger han.

Vedligehold

Kurt Mortensen anbefaler generelt en systematisk udskiftning af lyskilderne, så man får udskiftet i et helt staldafsnit ad gangen.

- Det gør det nemmere at udnytte nødvendigt udstyr som stillads, løftegrej eller andre ting, man skal have anskaffet for at udføre udskiftningsarbejdet sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger han.

LED-armaturer er en sikker samler af støv og kan godt være en attraktiv gødeplads for insekter, selvom de ikke bliver så varme som lysstofrør og dermed heller ikke samler helt så meget fluelort, fortæller Kurt Mortensen.

Han anbefaler derfor at rengøre armaturer og lyskilder jævnligt af hensyn til både arbejdsmiljøet og produktionsresultaterne.

mip

 

Fakta om lyskvalitet

1. Lyskildens Ra-værdi eller CRI (farvegengivelsesevne) skal være over 80 – og helst 83-85 (det højeste er 100). Ellers kan man for eksempel ikke se, om dyrene er syge

2. Farvetemperaturen måles i kelvingrader. En gammeldags glødepære har farvetemperaturen 2.700. De fleste vælger 3.000-4.000 kelvingrader, idet det ligner dagslys mere

3. LED-lyskilder og -armaturer kan have en noget anderledes lysfordeling end almindelige lysstofrør. Få derfor udført en lysberegning, der viser fordelingen af lyset i forhold til det inventar, m.v., der er i stalden. For eksempel skal der ved snuden af søerne være det lysniveau, som reproduktionen kræver. Det er ikke nok, at den rette lysmængde er til stede som gennemsnit i staldrummet

4. Køb hos en leverandør, der har bevist sin duelighed i markedet. Din leverandør skal stå inde for, at de nye lyskilder ikke »forstyrrer« gårdens interne elsystem og elektronik i øvrigt

5. Hvis du vil ombygge dine bestående armaturer til LED-lyskilder, skal en installatør udføre arbejdet og sætte en mærkat på armaturet, der fortæller, at det er ombygget til LED-belysning og ikke må anvendes til lysstofrør

Kilde: Byggeri & Teknik

Seges: Ikke den første sag

Der har tidligere været lignende sager, hvor landmænd i retten både er dømt og frikendt for fejl begået af deres konsulenter, lyder det fra Troels Toft, plantedirektør i Seges.

Landmand slipper for at bøde for rådgivers fejl

En fejl i gødningsregnskabet begået af landmandens konsulent betød anklage for overgødskning og en bøde på 16.000 kroner. Konsulenten tog på vegne af landmanden sagen til retten, og landmanden er nu frikendt. - Historisk afgørelse, lyder det fra konsulenten, Vagn Lundsteen.

Videoer om so-overlevelse

Seges Svineproduktion og dyrlæge Andreas Birch fra Ø-Vet belyser i et samarbejde, hvor det er bedst at skride ind for at forebygge en lav so-overlevelse. Det kan man høre om i nye videoer fra Svineproduktion.dk.

Indgå forpagtningsaftaler hvis du ikke kan stå for presset

Sprøjteforbud i BNBO er »tvangs-økologisering«, lyder det fra forening, der har lagt sag an mod staten for tiltaget. Foreningen opfordrer landmænd til tage deres forholdsregler, hvis de alligevel vælger at skrive under på »frivillige« aftaler med kommunerne om pesticider.

Jysk vil snart kun have træ fra FSC-skov

Alle nye træprodukter i Jysk skal være produceret af FSC-certificeret træ fra 1. januar 2022. Ved udgangen af 2024 vil alt træ brugt til møbelkædens produkter være FSC-certificeret.

Majs er kommet i fokus

Flere nye tilfælde med afrikansk svinepest er hen over ugen blevet konstateret i Tyskland. Det er dog ikke kun den afrikanske svinepest, der bekymrer landbrugsmarkedet. Det samme gør udviklingen i den globale forsyningssituation for majs, hvor den ene produktionsnedskrivning følger efter den anden.

I skovens dybe stille ro…

Naturen kan lindre og give psykisk sårbare ro. Et flertal i Folketinget vil nu hjælpe flere psykisk sårbare ud og få glæde af naturen gennem et partnerskab mellem Miljøstyrelsen og Landsforeningen Sind.

Barkbiller koster skovejere kassen

Skovbruget i Centraleuropa er hårdt ramt af billeangreb og oplever store tab. Skovdyrkerne opfordrer danske skovejere til at holde godt øje med angreb i bevoksningerne.

Forventer normalt marked

Skovfoged Klaus Lindhardtsen har positive forventninger til de kommende måneder.
Side 1 af 1924 (38478 artikler)Prev1234567192219231924Next