bannerPos

Toxiner i frøgræshalm kan give problemer hos husdyr

Frøgræshalm, som er velbjerget, kan være et rigtig godt foder. Det kræver, at halmen er bjerget, uden det har fået vand, og at det naturligvis er tørt. Der har dog de senere år været en del fokus på endofytter – svampe der lever i symbiose med græsser. Det meddeles i nyhedsbrevet FlexNyt fra Velas. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
19-07-2020 16:19

Der har i de senere år været en del fokus på endofytter i frøgræshalm. Ifølge Velas, er endofytter svampe, som lever i symbiose med græsser, men de kan i nogle tilfælde være et problem for husdyr.

FODER Frøgræshalm, som er velbjerget, kan være et rigtig godt foder. Det kræver, at halmen er bjerget, uden det har fået vand, og at det naturligvis er tørt. Der har dog de senere år været en del fokus på endofytter. Endofytter er svampe, som lever i symbiose med græsser (det vil sige, at både svamp og græs har glæde af bofællesskabet). Der kan især findes endofytter i rajgræsser og svingler. Det er dog ikke altid tilfældet i dyrkede græsser. Det meddeles i FlexNyt fra Velas.

De toxiner, som endofytterne kan producere, er i nogle tilfælde et problem for husdyr. Især svin og heste tåler endofytter dårligt, hvorimod kvæg og får tåler dem i begrænset mængde. Der er set tilfælde af dødsfald, som tilskrives endofytter, men normalt resulterer endofytter i lav tilvækst og vigende mælkeproduktion.

Det er langt fra alle sorter af rajgræsser og svingler, som indeholder endofytter – det er altså sortsbestemt. Hvis man ønsker at fodre med frøgræshalm, så opfordrer Velas til, at det undersøges om den pågældende sort indeholder endofytter – for eksempel frøfirmaet, som har leveret græsfrøene. Der er ikke fundet væsentligt indhold af endofytter i græsser beregnet til afgræsning og ensilering.

I visse former for frøproduktion er det et krav, at græsset indeholder endofytter, da endofytterne er med til at forhindre insektangreb. Det er man især interesseret i på golfbaner og til plænegræsser. Den største koncentration af endofytter finder man i toppen af græsset lige før høst.

Også i resten af græsset er der endofytter, men i en noget lavere koncentration. Tilsyneladende er der ikke større problemer ved afgræsning af frøgræsmarker, medmindre græsset bides helt i bund. Årsagen til dette er ikke klarlagt. Især får kan få en vaklende gang, hvis marken bides for langt ned, eller de går for længe på arealet.

cab

Fraråder al kørsel til biogasanlæg med brede maskiner

Brancheforeningen for maskinstationer og entreprenører fraråder nu kørsel til biogasanlæg med maskiner bredere end 2.55 meter.

Ny dæktryksregulering på Axion 900-traktorerne

Claas har netop lanceret CTIC-dæktryksregulering på Axion 900-traktorserien. Dæktryksbetjeningen er 100 procent Isobus-kompatibel og integreret i Cebis-terminalen.

Stor efterspørgsel på nyt gødningskoncept

I maj 2020 lancerede DLG et nyt gødningskoncept, der er skræddersyet til vinterhvede på planteavlsbrug. Konceptet meldes allerede udsolgt.

Stabilt grisemarked, men ustabilt fundament

Svinenoteringen forbliver i ro på 10,30 og er dermed uændret. Samtidig melder Danish Crown Pork, at efterspørgslen er jævn.

Fire rådgivningsvirksomheder vil samarbejde om konceptrådgivning

Nu vil de fire rådgivningsvirksomheder Velas, Sagro, Vkst og LandboNord samarbejde i virksomheden Dalico.

- Vi forventer flere

I alt er der nu bekræftet 29 tilfælde af afrikansk svinepest i den tyske delstat Brandenburg.
Side 1 af 1928 (38558 artikler)Prev1234567192619271928Next