bannerPos

Hvedeprisen suser op og kigger sig ikke tilbage

Ugegraf for MATIF Hvede, første position i euro pr. ton Den europæiske hvedepris kan nu søge op mod pristoppe fra 2018 i 220 euro.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
14-01-2020 17:26

Den europæiske hvedepris bryder ubesværet gennem et afgørende prisloft og modstandsniveau i opadgående retning. Og hvedeprisen suser nu hastigt op mod mit næste prismål der stammer ved topniveauerne vi senest så tilbage i 2018. Året 2020 ser dermed prismæssigt ud til at blive et godt år for europæiske hvedeproducenter – i det mindste rent prismæssigt. Det faktum at hvedeprisen stiger, til trods for at vi ifølge det amerikanske landbrugsministerium, vil se et global hvedelager der går op i 2020, bekræfter os i at teknisk analyse fungerer og at de fundamentale udbud og efterspørgselsfaktorer kan blive sat ud af spil. Således handler hvedemarkedet ikke på den aktuelle forsyningssituation men derimod på en forventning til, at 2020 nok næppe kommer til at byde på nye produktionsrekorder i Europa.

Jeg ser derfor ikke nogen grund til, at du som planteavler skal påbegynde salg af 2020 høsten endnu. Jeg forventer fortsat, at hvedeprisen vil ligge højere end i dag, når vi når sommer og høstmånederne. Jeg fastholder med andre ord min generelle anbefaling fra september måned sidste år, om at afvente salg.

Nyt prismål ved pristoppe fra 2018

I december var hvedeprisen nede og ramme et midlertidigt lavpunkt i 181 euro pr. ton. Siden er det atter gået op og i skrivende stund handler hvedeprisen på MATIF til 194 euro pr. ton. Dermed har hvedeprisen nu for alvor brudt med det gamle prisloft og modstandsniveau, der lå i området omkring 190 euro.

Pilen har overordnet set været op for hvedeprisen siden september måned, hvor hvedeprisen var nede og ramme et bindniveau i 155 euro pr. ton. Med en aktuel pris på 194 euro har hvedeprisen derfor allerede taget et kraftigt ryk op siden sensommeren 2019.

Mit mål for hvedeprisen frem mod høst til sommer 2020 flytter jeg nu op fra 200 euro til toppe fra 2018 i 220 euro. Dette prismål er ikke urealistisk og bakkes også op af de tekniske indikatorer, der udviser stigende momentum i opadgående retning.

I nedadgående retning er der i første omgang støtte til hvedeprisen ved 187,50 euro. Et brud under 187,50 euro vil udgøre første lille svaghedstegn og vil derfor være et meget tidligt signal til salg. Dog vil trenden vedblive op, for hvedeprisen, så længe hvedeprisen kan holde sig over næste bund og støtteniveau, der ligger nede ved 181 euro pr. ton. Først ved brud under 181 euro vil jeg gå i salg på hvede. Det vil med andre ord sige, at så længe hvedeprisen kan holde sig over bund og støtte i 181 euro, så fastholder jeg min generelle købsanbefaling og dermed også min overordnede anbefaling til planteavlere om at være afventende med salg.

MATIF Hvede, 1st pos.

Aktuel pris: 194 EUR/mt (120 kr/hgk)

Anbefaling

Hvedeprisen er i op-trend på lang sigt og har frem mod høsten næste sommer mål oppe i området omkring 200 til 220 euro. Brud under 181 euro vil signalere et del-salg af hvede. Men kun et del-salg, eftersom jeg stadig forventer at hvedeprisen skal arbejde sig op i første halvdel af 2020.

Analyse

Modstand: 200 €

Støtte: 181 €

Trend kort: Op

Trend lang: Op

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.

Udstillere glæder sig til Agromek

Blandt udstillere på Agromek ’21 er der store forventninger til igen at kunne møde landmændene på messestandene.

John Deere sælger SABO til Mutares

John Deere har meddelt, at der er underskrevet en aftale om at sælge SABO Maschinenfabrik til Mutares SE & Co. Overdragelsen er betinget af lovmæssig godkendelse af Federal Cartel Office Bundeskartellamt i Tyskland.

Nyt koncept afløser årets Svinekongres

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion og Seges Svineproduktion står bag nyt koncept, som afløser årets Svinekongres. Men fokus på faglig viden og netværk bliver – næsten - lige som det plejer.

Svinenoteringen ryger under 11 kroner

For første gang i år kommer noteringen for slagtesvin fra Danish Crown under 11 kroner. Næste uge falder noteringen nemlig med 30 øre til 10,80 kroner.

Nature Energy indgår grøn kæmpeaftale med Shell

Nature Energy og Shell har indgået en stor aftale, hvor Nature Energy sælger biogas til Shell Energy i Europa. Aftalen er til dato den største af sin slags i verden og beviser, at biogas er en vigtig del af den grønne omstilling i hele Europa.

Fælles front mod mulig retssag om efterafgrøder

Landbrug & Fødevarer og de fire landboforeninger, der har afsluttet en juridisk forundersøgelse vedrørende en mulig retssag om efterafgrøder, har nu drøftet de mulige veje i det juridiske spor.

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt

Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grøntDanskerne er for alvor slået ind på en grønnere levevej. Det er især økologiske frugter og grøntsager, som fylder mere på danskernes grønnere tallerkener. Ifølge Danmarks Statistik er salget af økologisk frugt og grønt steget med 143 procent i årene 2015-19.

Optimer udbyttet med en godt afdrænet mark

Dræning har altid været højt prioriteret på Ultanggaard ved Haderslev. Landmand Asmus Fromm-Christiansen er syvende generation på bedriften og både han og hans far bruger en del tid og penge på dræning. Det fortalte han på en temadag om dræning hos SLF.
Side 1 af 1871 (37406 artikler)Prev1234567186918701871Next