bannerPos

Hvedeprisen suser op og kigger sig ikke tilbage

Ugegraf for MATIF Hvede, første position i euro pr. ton Den europæiske hvedepris kan nu søge op mod pristoppe fra 2018 i 220 euro.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
14-01-2020 17:26

Den europæiske hvedepris bryder ubesværet gennem et afgørende prisloft og modstandsniveau i opadgående retning. Og hvedeprisen suser nu hastigt op mod mit næste prismål der stammer ved topniveauerne vi senest så tilbage i 2018. Året 2020 ser dermed prismæssigt ud til at blive et godt år for europæiske hvedeproducenter – i det mindste rent prismæssigt. Det faktum at hvedeprisen stiger, til trods for at vi ifølge det amerikanske landbrugsministerium, vil se et global hvedelager der går op i 2020, bekræfter os i at teknisk analyse fungerer og at de fundamentale udbud og efterspørgselsfaktorer kan blive sat ud af spil. Således handler hvedemarkedet ikke på den aktuelle forsyningssituation men derimod på en forventning til, at 2020 nok næppe kommer til at byde på nye produktionsrekorder i Europa.

Jeg ser derfor ikke nogen grund til, at du som planteavler skal påbegynde salg af 2020 høsten endnu. Jeg forventer fortsat, at hvedeprisen vil ligge højere end i dag, når vi når sommer og høstmånederne. Jeg fastholder med andre ord min generelle anbefaling fra september måned sidste år, om at afvente salg.

Nyt prismål ved pristoppe fra 2018

I december var hvedeprisen nede og ramme et midlertidigt lavpunkt i 181 euro pr. ton. Siden er det atter gået op og i skrivende stund handler hvedeprisen på MATIF til 194 euro pr. ton. Dermed har hvedeprisen nu for alvor brudt med det gamle prisloft og modstandsniveau, der lå i området omkring 190 euro.

Pilen har overordnet set været op for hvedeprisen siden september måned, hvor hvedeprisen var nede og ramme et bindniveau i 155 euro pr. ton. Med en aktuel pris på 194 euro har hvedeprisen derfor allerede taget et kraftigt ryk op siden sensommeren 2019.

Mit mål for hvedeprisen frem mod høst til sommer 2020 flytter jeg nu op fra 200 euro til toppe fra 2018 i 220 euro. Dette prismål er ikke urealistisk og bakkes også op af de tekniske indikatorer, der udviser stigende momentum i opadgående retning.

I nedadgående retning er der i første omgang støtte til hvedeprisen ved 187,50 euro. Et brud under 187,50 euro vil udgøre første lille svaghedstegn og vil derfor være et meget tidligt signal til salg. Dog vil trenden vedblive op, for hvedeprisen, så længe hvedeprisen kan holde sig over næste bund og støtteniveau, der ligger nede ved 181 euro pr. ton. Først ved brud under 181 euro vil jeg gå i salg på hvede. Det vil med andre ord sige, at så længe hvedeprisen kan holde sig over bund og støtte i 181 euro, så fastholder jeg min generelle købsanbefaling og dermed også min overordnede anbefaling til planteavlere om at være afventende med salg.

MATIF Hvede, 1st pos.

Aktuel pris: 194 EUR/mt (120 kr/hgk)

Anbefaling

Hvedeprisen er i op-trend på lang sigt og har frem mod høsten næste sommer mål oppe i området omkring 200 til 220 euro. Brud under 181 euro vil signalere et del-salg af hvede. Men kun et del-salg, eftersom jeg stadig forventer at hvedeprisen skal arbejde sig op i første halvdel af 2020.

Analyse

Modstand: 200 €

Støtte: 181 €

Trend kort: Op

Trend lang: Op

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Politisk skifte bekymrende

Selv om statsminister Mette Frederiksen har sagt, at hun vil landbruget, kan regeringsskiftet godt give grund til bekymring for landbruget, mener formand for DM&E Agro, Søren Ulrik Sørensen.

Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

Kæmpe bøde til DLG-ejet selskab i Tyskland

BLS, der er datterselskab til DLG-ejede HaGe, har fået en bøde på massive 29,25 millioner euro af tyske konkurrencemyndigheder for selskabets medvirken i en sag om ulovlige prisaftaler på sprøjtemidler.

Godt salg af nye sprøjter

Hos Horsch-importøren Stroco-Agro ApS hober ordrebekræftelser på nyt Horsch-grej sig op. Samtidig har der været et historisk flot salg.

Miljøminister tøver med ny vandløbslov

Der ikke behov for at ændre vandløbsloven for at kunne klimatilpasse og klimasikre vandløbene, da loven allerede rummer mulighed for det i dag, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).

Tvivl om Kinas intentioner

Fase 1 i en ny handelsaftale mellem USA og Kina indebærer, at Kina skal fordoble deres import af amerikanske afgrøder i forhold til, hvad der blev importeret inden handelskrige brød ud for nu godt to år siden. Men der hersker tvivl om, hvorvidt Kina vil leve op til aftalen.

Hvorfor dykker rapsprisen

Rapsprisen har i denne uge taget et stort ryk ned. Ikke fordi det ser godt ud for situationen med rapsfrø i Europa. Derimod skyldes prisfaldet en prissvag palmeolie og svaghedstegn i den konkurrerende sojaolie. Selvom rapsen kan falde yderligere i pris, er nedturen dog næppe langvarig.
Side 1 af 1747 (34925 artikler)Prev1234567174517461747Next