bannerPos

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Med lukningen af Lægaard Landbrugsskole fulgte, at eleverne fremover skulle modtage den praktiske undervisning direkte ude på lokale landbrug og den teoretiske undervisning på Uddannelsescenter Holstebro. Eleverne er ikke fulgt med, og skolen har derfor valgt at nedlægge uddannelsen. Arkivfoto

Tenna Bang

Journalist
12-07-2019 07:22
Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Det tegnede godt da Uddannelsescenter Holstebro (UCH) og Holstebro Struer Landboforening i efteråret meldte ud, at man fremadrettet ville flytte landbrugsuddannelsen fra Lægaard Landbrugsskole til UCH, men siden er der kommet skår i glæden.

Et svigtende elevtal har nemlig fået UCH til at nedlægge uddannelsen.

- Muligheden for at starte en landbrugsuddannelse er af vital betydning for vores erhverv. Det er derfor stærkt utilfredsstillende, at UCH nedlægger landbrugsuddannelsen på Døesvej inden den rigtig er kommet i gang, fortæller Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening.

 

Kun en elev tilmeldt efter sommer

For tankerne om fremtiden var skyhøje og forventningerne var da også helt klart flere elever, blandt andet fordi den teoretiske del af undervisningen skulle foregå på UCH tæt sammen med andre studieretninger, hvilket skulle give synergier og lokke elever til.

Men kun en elev er tilmeldt Grundforløb 2 efter sommerferien og derfor har UCH valgt at nedlægge uddannelsen fra sommeren 2020, til stor frustration for landboforeningen, som oplever at uddannelsen er blevet aflivet inden den rigtigt er blevet født.

- Som erhverv og samarbejdspartner med skolen og landbrugsuddannelsen, finder vi det dybt uprofessionelt af bestyrelsen og skolens ledelse, at de overhovedet ikke har rettet henvendelse til os, for om vi i fællesskab kunne finde løsninger udtaler Kristian Gade, formanden for Holstebro Struer Landboforening.

 

 

For få elever

UCH forstår landbrugets frustration, men mener det vil være uansvarligt at fortsætte uddannelsen på så lavt et elevgrundlag.

- Det har bestemt ikke været nemt for bestyrelsen at træffe den beslutning, men der skal altså være et vist elevgrundlag for at drive en uddannelse på forsvarlig vis, og det har vi ikke. Det er altid trist, når den slags bliver nødvendigt - men vi har nu nået et niveau, hvor bestyrelsen har måttet træffe den beslutning, siger Ann Østergaard, direktør for UCH, til Dagbladet Holstebro-Struer.

Hun oplyser samtidig at kun ganske få af skolens nye Grundforløb 1-elever har vist interesse for landbrugsuddannelsen.

 

Attraktive arbejdspladser

Landboforeningen mener ikke skolen har gjort nok for at vise mulige elever, at man kan læse til landmand hos dem og frygter at nedlæggelsen af uddannelsen kan betyde, at nogle mulige elever vælger uddannelsen helt fra.

Ann Østergaard ved at landbruget mangler arbejdskraft og at skolen mangler elever, derfor mener hun, første skridt er at vise de unge, at landbruget har attraktivt arbejdspladser før flere tilmelder sig en landbrugsuddannelse.

Læserbrev: Klima er noget helt andet

Dette er et læserbrev, som vi hos Effektivt Landbrug har valgt at bringe i vores medier.

L&F: Udfordringen bliver kun større

Erhvervspolitisk chef for L&F, Morten Holm Østergaard, mener, at vi skal forberede os på at kæmpe endnu hårdere for arbejdskraften fremover, men at samfundet og regeringen også har et stort ansvar i kampen.

Centrovice-underviser: Landmænd har selv et ansvar

Landmænd kan sagtens gøre mere selv for at få den udenlandske arbejdskraft til at blive, mener ophavskvinde til danskkursus.

Danskkursus motiverer udenlandsk arbejdskraft til at blive i landet

Udenlandsk arbejdskraft er ofte svaret på landbrugets mangel på hænder, men kampen om dem vokser. Derfor tøvede driftsleder Lars Mortensen ikke, da to rumænere på kvæggården i Grindsted spurgte, om de måtte komme på danskkursus. Nu er deres motivation for at blive steget.

Forsøgsstald skal sikre ny viden

Vestjyllands Andel har blandt andet ambitioner om at levere fremtidens svinefoder. Dét svinefoder bliver minutiøst testet og analyseret i en forsøgsstald i Lemvig-området.

Enkornssåning betaler sig kun i teorien

Nu er det teknisk muligt at enkorns-så i praksis. VKST har gennemført en forsøgsserie for at be- eller afkræfte, om der kan opnås økonomiske fordele. Og konklusionen er klar: Der er ingen sparet udsæd, ej heller hævet udbytte.

Berørte landmænd stævner nu staten

Onsdag vil der dumpe en stævning ind ad døren hos Miljø- og Fødevareministeriet. Den nystiftede forening, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse, mener nemlig, at staten har givet kommunerne alt for vide beføjelser til at lave rådighedsindskrænkelser i forhold til grundvandsbeskyttelse overfor landmænd. Ifølge advokat i sagen, Hans Sønderby, bliver det hele endnu mere absurd, da han mener, at landmændenes sprøjtemidler reelt set ikke udgør et problem i dag.

Økolog: Vi kan desværre ikke bare droppe den konventionelle gylle fra i morgen

Bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening Mads Helms mener, at økologerne er fint på vej til uafhængighed fra at bruge gødning fra konventionel husdyrproduktion. Men det vil tage væsentligt længere tid end forhåbningerne i 2008, hvor man troede det kunne ske i 2022.

God kvalitet i vinterbyggen

Vinterbyggen er af god kvalitet hos svineproducent Svend Gammelgård, der i sidste uge fik høstet sine 61 hektar med afgrøden nær gården ved Haderslev.
Side 1 af 1584 (31677 artikler)Prev1234567158215831584Next