bannerPos

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Med lukningen af Lægaard Landbrugsskole fulgte, at eleverne fremover skulle modtage den praktiske undervisning direkte ude på lokale landbrug og den teoretiske undervisning på Uddannelsescenter Holstebro. Eleverne er ikke fulgt med, og skolen har derfor valgt at nedlægge uddannelsen. Arkivfoto

Tenna Bang

Redaktør, LandbrugNord
12-07-2019 07:22
Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Det tegnede godt da Uddannelsescenter Holstebro (UCH) og Holstebro Struer Landboforening i efteråret meldte ud, at man fremadrettet ville flytte landbrugsuddannelsen fra Lægaard Landbrugsskole til UCH, men siden er der kommet skår i glæden.

Et svigtende elevtal har nemlig fået UCH til at nedlægge uddannelsen.

- Muligheden for at starte en landbrugsuddannelse er af vital betydning for vores erhverv. Det er derfor stærkt utilfredsstillende, at UCH nedlægger landbrugsuddannelsen på Døesvej inden den rigtig er kommet i gang, fortæller Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening.

 

Kun en elev tilmeldt efter sommer

For tankerne om fremtiden var skyhøje og forventningerne var da også helt klart flere elever, blandt andet fordi den teoretiske del af undervisningen skulle foregå på UCH tæt sammen med andre studieretninger, hvilket skulle give synergier og lokke elever til.

Men kun en elev er tilmeldt Grundforløb 2 efter sommerferien og derfor har UCH valgt at nedlægge uddannelsen fra sommeren 2020, til stor frustration for landboforeningen, som oplever at uddannelsen er blevet aflivet inden den rigtigt er blevet født.

- Som erhverv og samarbejdspartner med skolen og landbrugsuddannelsen, finder vi det dybt uprofessionelt af bestyrelsen og skolens ledelse, at de overhovedet ikke har rettet henvendelse til os, for om vi i fællesskab kunne finde løsninger udtaler Kristian Gade, formanden for Holstebro Struer Landboforening.

 

 

For få elever

UCH forstår landbrugets frustration, men mener det vil være uansvarligt at fortsætte uddannelsen på så lavt et elevgrundlag.

- Det har bestemt ikke været nemt for bestyrelsen at træffe den beslutning, men der skal altså være et vist elevgrundlag for at drive en uddannelse på forsvarlig vis, og det har vi ikke. Det er altid trist, når den slags bliver nødvendigt - men vi har nu nået et niveau, hvor bestyrelsen har måttet træffe den beslutning, siger Ann Østergaard, direktør for UCH, til Dagbladet Holstebro-Struer.

Hun oplyser samtidig at kun ganske få af skolens nye Grundforløb 1-elever har vist interesse for landbrugsuddannelsen.

 

Attraktive arbejdspladser

Landboforeningen mener ikke skolen har gjort nok for at vise mulige elever, at man kan læse til landmand hos dem og frygter at nedlæggelsen af uddannelsen kan betyde, at nogle mulige elever vælger uddannelsen helt fra.

Ann Østergaard ved at landbruget mangler arbejdskraft og at skolen mangler elever, derfor mener hun, første skridt er at vise de unge, at landbruget har attraktivt arbejdspladser før flere tilmelder sig en landbrugsuddannelse.

Tiden er afgørende når man snakker om digital dermatitis

Selvom det føles som om, at en digital dermatitis kommer af sig selv, ja så forsvinder den ikke af sig selv. Den kræver altid behandling, og jo hurtigere man sætter i gang, desto større er succesraten, lød det onsdag da udenlandske eksperter gjorde en gruppe nordjyske landmænd og klovbeskærere klogere på klovlidelsen. Først i Støvring og senere på bedriftsbesøg ved Aalborg.

- Vi vil gøre en hel del anderledes fremadrettet

På baggrund af PRRS-smitten fra ornesæden hos Hatting afholdt Seges Svineproduktion i sidste uge to informationsmøder om situationen i Horsens. I denne uge blev Fagligt Nyt i Horsens indledt med aktuel information om den kritiske situation – netop i Horsens. Den kom fra afdelingschef for Veterinær & Kvalitetsforhold, Seges, Bent Nielsen.

Kliplev-biogas er klar til at indgå aftaler med landmænd

Nu kan landmænd indgå en leverandøraftale med biogasselskabet i Kliplev.

Arlas ikoniske mælkekasser skifter farve til sort

Arla lancerer nu mere klimavenlige mælkekasser. Det betyder farvel til de grønne mælkekasser.

Kender du papirtypen?

Både jeg og mine gode kolleger her i Seges og DLBR vil rigtig gerne hjælpe »papirtype-landmanden« ved at gøre hans livs meget lettere, skriver Morten Langgaard.

Danmark vil vise verden hvordan man investerer grønt

Regeringen vil stille sig i spidsen for arbejdet med at tiltrække flere private investeringer til grøn energi på globalt plan. Investeringsbehovet er enormt, og der skal kanaliseres langt flere midler fra private investorer, hvis den grønne omstilling skal lykkes i tide.

Hvor går spildevandet hen, når det går ud?

Rigtig meget spildevand renses ikke, selvom vi betaler for det. Det går ud over miljøet, mener skribenten.

Ny jordfordelingsfond er startskuddet til noget større

Partierne bag Tørkepakken fra sidste år er blevet enige om, hvordan den multifunktionelle jordfordelingsfond på 150 millioner kroner, som de her aftalte, skal se ud og fungere i praksis.
Side 1 af 1637 (32728 artikler)Prev1234567163516361637Next