bannerPos

Landbrugsuddannelsen lukker i Holstebro

Med lukningen af Lægaard Landbrugsskole fulgte, at eleverne fremover skulle modtage den praktiske undervisning direkte ude på lokale landbrug og den teoretiske undervisning på Uddannelsescenter Holstebro. Eleverne er ikke fulgt med, og skolen har derfor valgt at nedlægge uddannelsen. Arkivfoto

AF: TENNA BANG

REDAKTØR, LANDBRUGNORD
12-07-2019 07:22
Der var glæde, optimisme og en tro på flere elever, da Uddannelsescenter Holstebro og Landboforeningen Holstebro Struer i efteråret kunne meddele at landbrugsuddannelsen skulle flytte fra Lægaard Landbrugsskole til Uddannelsescenter Holstebro. Men glæden holdt kun kort og nu nedlægges uddannelsen.

Det tegnede godt da Uddannelsescenter Holstebro (UCH) og Holstebro Struer Landboforening i efteråret meldte ud, at man fremadrettet ville flytte landbrugsuddannelsen fra Lægaard Landbrugsskole til UCH, men siden er der kommet skår i glæden.

Et svigtende elevtal har nemlig fået UCH til at nedlægge uddannelsen.

- Muligheden for at starte en landbrugsuddannelse er af vital betydning for vores erhverv. Det er derfor stærkt utilfredsstillende, at UCH nedlægger landbrugsuddannelsen på Døesvej inden den rigtig er kommet i gang, fortæller Kristian Gade, formand for Holstebro Struer Landboforening.

 

Kun en elev tilmeldt efter sommer

For tankerne om fremtiden var skyhøje og forventningerne var da også helt klart flere elever, blandt andet fordi den teoretiske del af undervisningen skulle foregå på UCH tæt sammen med andre studieretninger, hvilket skulle give synergier og lokke elever til.

Men kun en elev er tilmeldt Grundforløb 2 efter sommerferien og derfor har UCH valgt at nedlægge uddannelsen fra sommeren 2020, til stor frustration for landboforeningen, som oplever at uddannelsen er blevet aflivet inden den rigtigt er blevet født.

- Som erhverv og samarbejdspartner med skolen og landbrugsuddannelsen, finder vi det dybt uprofessionelt af bestyrelsen og skolens ledelse, at de overhovedet ikke har rettet henvendelse til os, for om vi i fællesskab kunne finde løsninger udtaler Kristian Gade, formanden for Holstebro Struer Landboforening.

 

 

For få elever

UCH forstår landbrugets frustration, men mener det vil være uansvarligt at fortsætte uddannelsen på så lavt et elevgrundlag.

- Det har bestemt ikke været nemt for bestyrelsen at træffe den beslutning, men der skal altså være et vist elevgrundlag for at drive en uddannelse på forsvarlig vis, og det har vi ikke. Det er altid trist, når den slags bliver nødvendigt - men vi har nu nået et niveau, hvor bestyrelsen har måttet træffe den beslutning, siger Ann Østergaard, direktør for UCH, til Dagbladet Holstebro-Struer.

Hun oplyser samtidig at kun ganske få af skolens nye Grundforløb 1-elever har vist interesse for landbrugsuddannelsen.

 

Attraktive arbejdspladser

Landboforeningen mener ikke skolen har gjort nok for at vise mulige elever, at man kan læse til landmand hos dem og frygter at nedlæggelsen af uddannelsen kan betyde, at nogle mulige elever vælger uddannelsen helt fra.

Ann Østergaard ved at landbruget mangler arbejdskraft og at skolen mangler elever, derfor mener hun, første skridt er at vise de unge, at landbruget har attraktivt arbejdspladser før flere tilmelder sig en landbrugsuddannelse.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.

Århundredets længste efterår

Værst står det til i det centrale og sydlige Jylland, hvor Billund ifølge DMI topper med 133 mm nedbør alene i februar. Det regnfulde vejr ser ud til at fortsætte, så langt DMI kan se.

Nordsjælland er ikke hårdt ramt

Bortset fra et par enkelte, der godt ville have kørt gylle ud, har regnen ikke stoppet vinterarbejdet for Venslev Maskinstation i Nordsjælland.
Side 1 af 1774 (35462 artikler)Prev1234567177217731774Next