Nye veje med Future Farming
Fremtidens landbrug bliver kunsten at kunne omstille sig til en verden i kraftig forandring

Jakob Lave, udviklingschef hos Seges, ser mange fremtidsmuligheder og tendenser for landbruget. Foto: John Ankersen
Hvordan ser fremtiden ud for de unge, der fremover skal varetage landbruget og fødevareproduktionen?
I forbindelse med mødet i Grindsted gav udviklingschef hos Seges, Jakob Lave, sit bud med sit indlæg om Future Farming.
- Future Farming – også kaldet ”en gratis omgang, da ingen kan spå om fremtiden”, lød den friske indgang fra Jakob Lave, der dog efterfølgende bevægede sig ind i landbrugets fremtid.
For med stadig billigere og bedre teknologi og et energiforbrug, der miljømæssigt går fra fossile brændstoffer til vedvarende energi, vil det være med til at påvirke landbruget og fødevaresektoren fremadrettet.
Det samme gælder forbrugsmønster og afsætningskanaler.
- Se bare på Alibaba – verdens største kinesiske e-handelsportal. Her sælges der dansk grisekød fra danske landmænd. Danmark har en fordel på grund af vores høje fødevaresikkerhed, påpegede Jakob Lave.
Fra rødt til grønt
Jakob Lave fremhævede også andre tendenser og udviklinger i tiden – blandt andet inden for bæredygtighed og klima.
- Inden for bæredygtighed er vi gået fra rødt til grønt protein som eksempelvis plantefars. Og hér må vi nok erkende, at vi har sovet lidt i timen, fastslog Jakob Lave, der især fremhævede USA, hvor man er langt fremme med forskning og udvikling på området.
Jakob Lave ser også nye og alternative afgrøder, som en udvikling der er påbegyndt og som vil forstærkes i fremtiden. Eksemplerne hér var afgrøder som hamp, quinoa, hestebønner.