Corona tvinger branche i knæ: Holland lukker for minkavl om et halvt år

Holland vedtog i 2013, at landets minkfarme skulle nedlukkes senest januar 2024. Denne frist fremskyndes nu til om et halvt år på grund af corona.

Tre år forud for tidsplanen sætter Holland en stopper for minkavl. Det har den hollandske regering besluttet fredag efter en række corona-udbrud på landets minkfarme, skriver nyhedsbureauet dpa.

Der er i den forbindelse blevet afsat 180 millioner euro (over 1,3 milliarder danske kroner) til kompensation til de 120 berørte virksomheder.

Under krisen har over 40 hollandske minkfarme meldt om corona-udbrud, hvoraf det første skete tilbage i april. Det blev også rapporteret i maj, at mink havde overført coronavirussen til arbejdere på en minkfarm.

Mink-forbuddet i 2013 var baseret på et etisk grundlag, men nu markerer den 1. marts 2021 den nye frist for nedlukningen. Således må minkbesætningerne på de hollandske farme ikke erstattes igen efter pelsningen i november.

Udbrud på danske minkfarme

Også i Danmark har man oplevet smittetilfælde med Covid-19 på minkfarme – første gang i juni måned. Således måtte besætningen af mink på tre nordjyske minkfarme aflives.

Som reaktion på udbruddene igangsatte Fødevarestyrelsen en omfattende screeningsproces, hvor 120 af landets minkfarme blev testet for coronavirus. Det viste sig, at fem danske farme var berørt af coronasmitten.

Holland er verdens fjerdestørste minkproducent og omsætter årligt for over 100 millioner euro. Danmark er den største opkøber af hollandske minkskind.

daniel@agrinews.dk
telefon +45 24 64 58 55

Læs også