Oversvømmelser en katastrofe også for landmænd

De enorme oversvømmelser, der har ramt dele af det vestlige Tyskland, får store økonomiske konsekvenser for tyske landmænd. Mange af de berørte tager nu del i oprydningsarbejdet.

De voldsomme regnskyld, der har ramt dele af Tyskland, Belgien, Luxemborg og Holland, har ikke kun kostet over 160 mennesker livet. Det hidsige vejr har også haft voldsomme konsekvenser for dem, der har overlevet, hvor mange har mistet alle deres ejendele, og har måttet gå fra hus og hjem, og samtidig har der været mangel på rent drikkevand i de berørte områder, og mobile netværk har også været lagt ned.

Også landmænd i delstaterne Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz er blevet heftigt påvirkede af regnvejret, der i sidste uge gav 271 millimeter regn på to dage.

- Total katastrofe lige nu

Og mens rednings- og genopbygningsarbejdet så småt er kommet i gang flere steder, er det endnu uvist, hvilke økonomiske konsekvenser, de stedlige landmænd vil kunne mærke efter oversvømmelserne. Men det vil kunne mærkes.

- Det er en total katastrofe lige nu, hvor vi plejer at så i juli og august. Hvis vi ikke kan komme i gang med at så snart, så er det meget alvorligt, siger landmanden Sepp Egger til den tyske tv-station TVO.

Han kan stadig ikke komme i gang med at arbejde i marken, da hans arealer står under vand, og det voldsomme vejr og mudderskred har ødelagt de blomkål, der ellers snart var klar til at blive høstet.

Netop lokationen af oversvømmelserne kommer efter alt at dømme til at få alvorlige konsekvenser. Der er nemlig masser af landbrugsarealer i de to delstater.

- Vejret har påvirket stort set alle, jeg har snakket med. I Pfalz, der har det største udendørs opdyrkningsareal i Tyskland, har det ikke været muligt at så nye afgrøder. Det, der var, er væk. Og der er så godt som ingen nye afgrøder at kunne så på arealerne, da de bliver fordelt på regionalt basis, siger Christian Frey, der er direktør for firmaet Gemüsebau Frey, der sælger frugt og grønsager.

Landmænd i redningsaktioner

Men trods den for mange ulykkelige situation har flere landmænd trådt til med hjælp til lokalsamfundene, især de steder, der er hårdest ramt.

Landmand Sebastian Bützler skriver i et blogindlæg til det tyske landbrugsmedie AgrarHeute, at han, da tingene var allerværst, sammen med flere andre landmænd gik sammen om at bekæmpe de enorme vandmasser og potentiel at redde menneskeliv.

- Hjemmeværnet stod og manglede sandsække, og heldigvis havde jeg 2000 til at ligge, så dem kørte jeg igennem byen med frontlæsseren. Om natten kørte jeg med flere andre landmænd igennem vandmasserne og reddede folk fra deres biler. Det var meget kritisk, og så vanvittigt ud. Vandet var tæt på at skylle min traktor væk, skriver han.

Ros fra EU-Kommissær

I det hele taget har landmænd i de berørte områder haft travlt med at hjælpe til med at rydde op efter oversvømmelserne. I byen Schuld, der er mellem de hårdest medtagne efter katastrofen, var der hårdt brug for tungt maskineri, som kunne bruges til at rydde gader og beboede områder. Og mange kom langvejs fra for at hjælpe.

- Stort set alle landmænd i området er mere end villige til at komme og hjælpe til med landbrugsudstyret, der kan bruges i denne situation. Der er folk, der er kørt over 100 kilometer hertil bare for at hjælpe. Vi er stort set kun landmænd her, siger en landmand i byen til den franske tv-station France 24.

EU's landbrugskommissær Janusz Wojciechowski har rost landmænd i de berørte områder for deres arbejde i den kritiske situation. Samtidig kan de landmændene se frem til at modtage hjælp til genetablering af deres dyrkningsarealer. I den nuværende CAP under EU er der i forvejen redskaber, der hjælper landmænd, der bliver ramt af naturkatastrofer.

EU-Kommissionen og rådet er i dialog med lokale myndigheder i Tyskland, Holland, Belgien og Luxemborg for at finde ud af, hvilken form for hjælp, der er brug for i form af forskud på EU-støtte.

Læs også