Brexit rammer fødevareproduktion i UK hårdt

Selv om 2022 bød på gode betingelser for produktion af frugt og grøntsager i Storbritannien, måtte fødevareproducenterne notere sig for milliontab. På grund af brexit.

Da Storbritannien meldte sig ud af EU, lukkede landet også for, at EU-borgere automatisk kan komme ind i landet og arbejde. Men det har kostet dyrt og skabt en stor mangel på medarbejdere, blandt andet i fødevareindustrien.

Ifølge to undersøgelser har de nye immigrationsregler betydet, at britiske virksomheder har manglet op mod 330.000 medarbejdere. Det gælder især i de lavtuddannede brancher.

Men også landets fødevaresektor har kunnet mærke manglen på arbejdskraft. I første halvdel af 2022 gik frugt og grøntsager til en værdi af 185 millioner kroner til spilde, ganske enkelt fordi de ikke blev høstet. Det oplyser NFU, National Farmers Union

Analysen har dækket en tredjedel af fødevareindustrien, så det reelle tab er formentlig over en halv milliard. 

Penge i et sort hul

Avisen The New York Times har besøgt en britisk landmand, Sara Pettitt, der har været nødt til at skære bedriftens produktion af broccoli ned med 20 procent. 

- Hvis man ikke kan få nogen til at komme og hjælpe til med at høste det, er der jo ingen grund til at tage penge op af lommen, og smide dem i et sort hul, siger hun til avisen. 

Hun er ikke den eneste, der er gået den vej. I en undersørgelse fra NFU har 40 procent af respondenterne fortalt, at de har mistet afgrøder på grund af mangel på arbejdskraft, mens over halvdelen af de adspurgte har skåret ned på produktionen.

Samtidig med manglen på arbejdskraft har det globale opsving betydet et fald i arbejdsløsheden til 3,7 procent i eftåeret 2022, og det medfører, at det er svært at gøre noget ved manglen. 

Desuden er den britiske beslutning om at forlade EU, det såkaldte brexit, blevet mere og mere upopulær. En ud af fem, der stemte for brexit, synes nu, at det var en forkert beslutning, viste en undersøgelse i efteråret, der tilkendegav, at 56 procent af alle briter synes, det var forkert at forlade unionen.

Læs også