Polske demonstrationer skal sprede sig

De demonstrationer, der i fredags startede i Polen, er på vej til at sprede sig til flere lande efter et møde i Polen tirsdag.

Tirsdag var der møde blandt en lang række central- og østeuropæiske landbrugsorganisationer i Polen. Deltagerorganisationer fra Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Litauen og Letland var mødt op for at koordinere næste fase i de protestaktioner, der har været gang i i flere uger. Det skriver Euractiv.com.

Ifølge mediet var landbrugsorganisationer fra flere lande inviteret. Men dem, der var mødt op, blev enige om at køre mod grænseovergange uden at specificere nærmere, hvad det kommer til at betyde i praksis.

- De landbrugsorganisationer, der deltager i dagens møde, har lyttet til vores opfordring om at forene sig for at tackle de eksistentielle udfordringer, vi alle står over for, siger Jan Doležal, der er præsident for det tjekkiske landbrugskammer i en pressemeddelelse.

Den eneste mulighed

Ifølge Jan Doležal er koordinerende aktioner blandt europæiske landmænd den eneste chance, man har for at sætte fokus på »den desperate situation, som europæisk landbrug er i lige nu og lægge pres på politikere for at gøre noget, der hjælper landmænd«.

Det nye initiativ kommer i halen på den blokade af grænsen mellem Polen og Ukraine, der blev annonceret tirsdag. Den begynder efter planen den 20. februar.

Ifølge det ukrainske medie Kyiv Independent er der allerede nu over 1.000 lastbiler, der holder i kø ved grænsen mellem Polen og det krigshærgede land.

Siden fredag har polske landmænd lavet lokale protestaktioner for at få bedre bedre vilkår for fødevareproduktionen i landet, der står over for øgede produktionsomkostninger, reduceret overskud og uretfærdig konkurrence fra lande, der ikke er medlem af EU.

Protesterne blev eskaleret i weekenden, da landmænd ved den ukrainske grænse blokerede for tre korntransporter, hvilket resulterede i, at der flød korn ud på motorvejen.

Det fik den ukrainske regering til at bede deres polske kolleger om at lave en tilbundsgående undersøgelse af den »skamfulde forbrydelse«, men det har den nye polske regering under ledelse af Donald Tusk afvist.

Ifølge de polske landmænd er importen af landbrugsvarer fra Ukraine med til at forøge den uretfærdige konkurrence. Det sker på trods af, at de polske myndigheder sidste år forbød import af blandt andet korn. Det er således fjerkræ og sukker, som de nye protestaktioner er rettet imod. Ukrainske landmænd er ikke underlagt samme krav til miljø, klima og dyrevelfærd, der hersker i EU-landene.

Læs også