Stauning Whisky vinder fornem pris
Dansk Fødevare Forums kvalitets- og innovationspris ”Den Dybe Tallerken 2021” er i år gået til Stauning Whisky, som med udgangspunkt fra netop byen Stauning ved Skjern i det vestjyske, over en kort årrække, har udviklet sig til et internationalt anerkendt whisky-brand.

Mette Jasper Gammicchia, formand for bestyrelsen for Dansk Fødevare Forum og afdelingsleder hos Landbrug & Fødevarer kunne forleden overrække den fornemme pris ”Den Dybe Tallerken 2021” til Martin Vesterby, Stauning Whisky. Foto: Carsten Andersen
Stauning Whisky har i den grad hævet overlæggeren for, hvad man kan drive idé og passion til. Blandt andet ved at fremstille en 100 procent dansk terroir whisky, som tager afsæt i landskabet omkring dem i det vestjyske.
Stauning Whisky udmærker sig som en fødevarevirksomhed der helhjertet, og på en exceptionel måde, skaber innovation og kvalitet i harmoni med omverdenen og er økonomisk bæredygtig. Dermed passer virksomheden perfekt til prisen Den Dybe Tallerken. Prisen blev forleden uddelt for 21. gang og er et skulderklap og en stor anerkendelse fra kollegerne i branchen.
- Stauning Whisky kan i den grad vise vejen og inspirere andre etablerede fødevarevirksomheder i forhold til både kvalitet og innovation samt nye udviklingsmuligheder, siger Mette Jasper Gammicchia, formand for bestyrelsen for Dansk Fødevare Forum og afdelingsleder hos Landbrug & Fødevarer.
Idé og passion
Stauning Whisky har hævet overlæggeren for, hvad man kan drive idé og passion til. Virksomheden har fundet deres egen måde at kombinere traditionelt håndværk med innovativt ingeniørarbejde.
Stauning Whisky laver whisky på deres egen måde. Lokal dyrket rug og byg, gulvmaltning og små flammeopvarmede pot stills er hemmeligheden bag deres terroir whisky med den særegne karakter. De mener, at det er sådan de bedst får udtrykt landskabet, naturen og mentaliteten ved Vesterhavet i deres whisky. Man skal kunne smage vinden, kornet, jorden, lyngen og heden.
Tidobling af kapacitet
I 2011 blev den første officielle tapning sendt på markedet. Her 10 år senere har Stauning Whisky tidoblet produktionskapaciteten fra 60.000 til 600-700.000 liter, og destilleriet er blevet et ikon for regionens succes. Stauning Whisky har desuden vundet mange internationale priser for den vestjyske whisky.
- Da vi startede destilleriet, vidste vi intet om whisky distilling, og da vi ikke i Danmark havde nogen traditioner for at lave whisky, valgte vi den bedste metode fra fortiden. Vi gjorde præcis, som man gjorde for 200 år siden, før industrialiseringen gik amok og effektivitet blev kodeordet. I gamle dage brugte man de ting, der var omkring en. Lokalt korn fordi dine naboer var landmænd, lokal tørv eller lyng til tørring. Man gulvmaltede, fordi man havde gulve.... Der er helt sikkert nemmere måder at gøre det på, men i vores optik ingen bedre. Prisen hér vidner om, at det betaler sig at gøre sig umage med det, man nu engang er beskæftiget med, siger Martin Vesterby, Stauning Whisky.
Dansk Fødevare Forum (DFF) blev stiftet i oktober 1994. Foreningen blev grundlagt på initiativ af en række virksomheder og organisationer i fødevareindustrien. Formålet var at skabe en organisation, som repræsenterer alle interessenter i dansk fødevareindustri.