Når maskinerne går op med timerne

Det kan være svært at få opgavemængden og maskinparken til at gå op i en højere enhed, men i år er det lykkedes for Allestrup Maskinstation.

Sidste år bestemte han sig for, at der ikke skulle tages flere opgaver ind – alligevel har Henrik Nielsen nu kastet sig over kartoffeldyrkning for første gang. Det var planen, at kartoffelmaskineriet fra Grimme kun skulle klare arbejdet på Henrik Nielsens egne 50 hektar, men der har siden sneget sig yderligere 70 hektar kartofler ind i programmet. De sidste kartofler skulle gerne være lagt inden 1. maj. Mens Henrik Nielsen primært klarer sagerne fra kontoret og som servicevogn, er alle 20 ansatte i fuld sving på markerne.

Hos Allestrup Maskinstation ved Nørager i Himmerland har indehaver Henrik Nielsen sat alle 20 medarbejdere i fuld sving til en sæson, hvor han glæder sig over at være startet på en sæson, hvor maskinparken og antallet af arbejdsopgaver ser ud til at være perfekt afstemt.

- Det kan tit komme til at hænge lidt galt sammen på nogle områder, men i år går det rigtig godt op, fortæller Henrik Nielsen, der ser det som en kombination af både nøje planlægning og held.

- Jeg prøver selvfølgelig altid at få tingene til at passe bedst muligt, men det kan være svært. Man skal jo for eksempel have en plov, hvis man vil kunne tilbyde at klare pløjeopgaver. Der er kunsten så at få tilpas med opgaver ind, så man får det optimale ud af sin plov og den ikke kommer til at stå unødigt stille. Så det kræver både god planlægning og lidt held at få det til at gå optimalt op, konstaterer indehaveren, der sender sine maskiner på arbejde i en radius af cirka 30 kilometer fra maskinhuset.

Nye kartofler

Med et bredt repertoire af markopgaver besluttede Henrik Nielsen sig sidste år for, at maskinstationen havde nået sin ønskede størrelse og at man de kommende år ikke skulle tage nye arbejdsområder ind.

- Vi besluttede, at vi ikke skulle lave mere, fordi vi havde rigeligt at se til, men der skal jo ske noget nyt engang imellem, griner maskinstationsejeren, der – da LandbrugNord møder ham – betragter et par medarbejdere, der har kastet sig ud i en ny disciplin. Kartoffellægning.

Han brugte således vinteren på at investere i bedplov, stenstrenglægger, kartoffellægger og -optager, der i første omgang skulle sørge for kartoffeldyrkningen på hans egne 52 hektar.

- Men så kom det jo folk for øre, at vi nu også havde grej til kartoffeldyrkning, så nu bliver der også omkring 70 hektar udover mit eget med kartofler, fortæller han.

Det er Kim Sørensen, der har fået æren af at lægge Allestrup Maskinstations første kartofler. En opgave, han er ganske godt tilpas med.

- Det er meget sjovt at prøve noget nyt, men det er også noget mere manuelt end jeg er vant til. I hvert fald her i starten, hvor jeg gerne lige vil have styr på, hvordan det hele fungerer. Så der skal tænkes noget mere, når det ikke er en af de opgaver, man er vant til og hvor gps’en tager sig af en stor del af arbejdet, siger traktorføreren, der satser på at have arbejdet sig igennem kartoffelmarkerne, når april måned er omme.

God start på sæsonen

Mens kartoffellægningen er kommet godt i gang, glæder Henrik Nielsen sig over, at forårsarbejdet er gået planmæssigt over hele linjen. Den våde start på året, har ikke givet anledning til den store bekymring.

- Selvfølgelig bekymrer man sig altid lidt, når vejret ikke helt arter sig, som man håbede, men det viser sig stort set altid at være bekymring uden grund. Vi har noget kold jord her i Himmerland, så vi er stort set altid sent i gang. Og efter den våde vinter, er vejret jo blevet rigtig godt. Så vi er kommet i gang til nogenlunde sædvanlig tid. Vi startede for alvor op omkring 20. marts, og nogle gange plejer vi at måtte vente til april, så det har været en fin start, konstaterer han.

- Jeg prøver selvfølgelig altid at få tingene til at passe bedst muligt, men det kan være svært. Man skal jo for eksempel have en plov, hvis man vil kunne tilbyde at klare pløjeopgaver. Der er kunsten så at få tilpas med opgaver ind, så man får det optimale ud af sin plov og den ikke kommer til at stå unødigt stille. Så det kræver både god planlægning og lidt held at få det til at gå optimalt op.

Henrik Nielsen, Allestrup Maskinstation

Læs også