Glæde over mulighed for at hjemmeslagte på gården
Fødevareminister Mogens Jensen gør det muligt for landmænd at få slagtet deres dyr på gården, hvis et slagteri står for at aflive dyrene. Det vækker glæde både i landbruget og hos dyreværnsorganisationer.
SLAGTNING Der er en god nyhed på vej til de landmænd, som gerne vil have slagtet deres får, svin, kvæg eller andre dyr på deres egen gård fremfor på et slagteri.
Fødevareminister Mogens Jensen giver nemlig fra 1. januar landmænd mulighed for at foretage gårdslagtninger. Landmænd kan etablere et egnet område på gården, hvor et autoriseret slagteri kan aflive og afbløde dyrene, inden de bliver sendt til forarbejdning på slagteriet.
I sommeren 2019 præciserede Fødevarestyrelsen, at det ikke er tilladt at slagte på marken for derefter at sende de slagtede dyr til et slagteri. Medmindre der er tale om nødslagtning. Fødevarestyrelsen har efter ministerens ønske siden arbejdet på at finde alternativer for de landmænd, der ikke ønsker at transportere deres dyr levende til slagteriet.
Fødevareminister Mogens Jensen giver nemlig fra 1. januar landmænd mulighed for at foretage gårdslagtninger. Landmænd kan etablere et egnet område på gården, hvor et autoriseret slagteri kan aflive og afbløde dyrene, inden de bliver sendt til forarbejdning på slagteriet.
I sommeren 2019 præciserede Fødevarestyrelsen, at det ikke er tilladt at slagte på marken for derefter at sende de slagtede dyr til et slagteri. Medmindre der er tale om nødslagtning. Fødevarestyrelsen har efter ministerens ønske siden arbejdet på at finde alternativer for de landmænd, der ikke ønsker at transportere deres dyr levende til slagteriet.
Slagteri har ansvaret
Ministeren pointerer, at slagteriet har ansvaret for, at både dyrevelfærd og hygiejne er i orden, når landmanden vælger gårdslagtning. Slagtningen vil også være omfattet af Fødevarestyrelsens kontrol.
- Det vigtigste har for mig været, at de landmænd, som ønsker at slagte deres dyr på gården, får mulighed for det, uden at vi går på kompromis med fødevaresikkerheden, siger Mogens Jensen.
Den nye mulighed er udviklet i samarbejde med branche- og interesseorganisationer.
Det er stadig tilladt at nødslagte dyr uden for et slagteri, hvis dyrene har været udsat for en ulykke og derfor af hensyn til dyrevelfærden ikke kan transporteres til slagteriet.
Glæde over muligheden
Beslutningen om at tillade hjemmeslagtning af dyr vækker glæde både i landbrugskredse og hos dyreværnsforeninger.
Blandt andre hos landmand Jørgen Ivar Brus Mikkelsen, der har skovkvæg i Mols Bjerge. Indtil denne sommer kunne han skyde sine store tyre på marken og derefter fragte dem til slagtning.
Til DR Nyheder siger han, at det hele giver bedre mening nu. Ikke mindst fordi hans tyre, der let vejer over et ton stykket, ikke ville kunne gå på slagtegangen i et slagteri, og samtidig undgår en stressende transport.
Udsigten til ingen eller beskeden transport af dyr er også overskriften for glæden over den nye slagtemulighed hos Dyrenes Beskyttelse.
- Vi er rigtig glade for den nye regelændring, og vi er også meget glade for, at ministeren har lyttet på os, da den seneste regelændring var dum, lyder det ifølge DR Nyheder fra Britta Riis, der er direktør for Dyrenes Beskyttelse.