Fornem pris for opdræt af superkvie
Søren Boman, som på grund af sygdom for tre år siden måtte sælge sin jerseybesætning, er blevet hædret som Årets Opdrætter 2020 for kvien nummer 3449.

Normalvis hædres opdrættere af tyre med en stor avlsmæssig betydning, når Dansk Jersey afvikler årsmøde i september. Sidste år blev det ganske anderledes. Dels blev årsmødet aflyst på grund af coronaen og hædringen dermed udskudt og rykket ud til modtagerens hjemadresse. Og dels blev »Årets Opdrætter Dansk Jersey 2020« for første gang tildelt en opdrætter af en kvie, som har leveret avlstyre gennem skylninger hos Viking Genetics.
Med et halvt års forsinkelse var repræsentanter fra Dansk Jersey forleden taget til Gammelhave ved Nr. Broby, hvor Maria Kejser og Søren Boman fik overrakt den fornemme hædersbevisning i form af en statuette af deres kvie nummer 3449.
Men heller ikke omstændighederne ved overrækkelsen var som ved sådanne lejligheder, hvor det typisk kan finde sted i stalden med jerseykøer som den perfekte ramme.
Måtte sælge ejendommen
Begivenheden foregik således på græsplænen foran den store løsdriftsstald fra 2008, Søren opførte i forbindelse med overtagelsen af fødehjemmet. Og i stedet for kobrøl fra jerseykøer var det den nye ejers store hold af slagtetyre, som kunne høres fra stalden.
I 2015 fik Søren Boman konstateret kræft i maven. Efter fire år med kemobehandlinger og uvurderlig hjælp fra medarbejderne måtte parret tage den hårde beslutning at sælge Gammelhave med de 270 højtydende jerseykøer, et tilsvarende antal opdræt og de tilhørende 325 hektar med forpagtninger.
- Det var rigtig, rigtig hårdt 1. maj 2018 at se køerne forlade stalden. Den dag glemmer jeg aldrig. Heldigvis ser jeg nogle af dem stadigvæk i stalden på Andekærgaard, siger Søren Boman, der nu arbejder i markdriften for Kurt Poulsen, som købte Gammelhave og besætningen, der dermed blev en af grundpillerne i opbygningen af den store besætning på Tåsinge.
- Men også, at jeg dermed er med til at passe jorden stadigvæk her på Gammelhave, hvor vi, Maria og jeg og vore to drenge, Rasmus på 8 og Jacob på 10 år, stadig bor.
Flot punktum
- Derfor blev jeg både glad og meget stolt, da jeg fik at vide, at jeg skulle have denne hæder. Det varmer rigtig meget i vor situation, og er et flot punktum for vor besætning, lyder det fra den 45-årige midtfynske jerseyavler, der i den forgangne uge igen måtte tage turen til Skejby Sygehus.
- Vi har været igennem en svær tid, men fokuserer på at tænke fremad. Så selv om jeg naturligvis savner køerne, glæder jeg mig over at kunne være med til at passe gården fortsat, siger Søren Boman og fremhæver ikke mindst sin kone og familien, men også naboer og de mange kolleger, som uvurderlige støtter i det vanskelige forløb som kræftpatient.
En helt særlig kvie
Med dens data for stærke arvelige egenskaber og gennem Søren Bomans test af alle hundyrene på Gammelhave havde Viking Genetics et særligt øje på kvien nummer 3449. Det resulterede i, at kvægavlsselskabet købte den i februar 2018 til skylleprogrammet i Viking Embryo.
Allerede ved første skylning frembragte kvien tre sønner, som alle sidenhen kom på brugsplanen. Det er henholdsvis VJ Laster (22NTM), VJ Lando (21NTM) og VJ Honda (19NTM). Sidenhen kom VJ Superb (23NTM) til, og den er nu også på vej på jersey-brugsplanen.
- Det er en helt uovertruffen præstation og succesrate på 100 procent af fødte tyrekalve, alle med karriere på brugsplanen. Til trods for, at de er halvbrødre og enkelte er helbrødre, så har de hver især bidraget forskelligt i den fremtidige population, sagde avlsrådgiver Pernille Hougaard Jensen, Viking Danmark, ved prisoverrækkelsen af »Årets Opdrætter Dansk Jersey 2020« på Gammelhave forleden.
Tyre med særlige egenskaber
Hun fremhævede blandt andet VJ Laster for avlsegenskaber som perfekt robotyver, VJ Landbo for klovsundheden, og VJ Honda både for robotegenskaber og de rene og tørre lemmer. Med det højeste NTM på 23 gør VJ Superb sig bemærket med en imponerende ydelse og flot niveau for klovsundhed.
Pernille Hougaard Jensen understregede, at der fremover med testmulighederne af genetikken netop vil blive mere fokus på kvierne. Og i det aktuelle tilfælde findes der allerede flere døtre i avlsinteresserede besætninger, og flere efterkommere efter 3449 vil føre historien videre.
- Derfor, kære Maria og Søren, vi skylder jer en stor tak for en kæmpe indsats indenfor avlsarbejdet og udviklingen af Dansk Jersey, lød det samstemmende fra avlsrådgiveren og de fynske bestyrelsesmedlemmer Jesper Bang og Niels Ulrik Andersen ved overrækkelsen på den forårsgrønne græsplæne foran den store løsdriftsstald på Gammelhave.