To sjællandske Sofari-værter

Birthesminde og Vinfeldt Øko fremviser søndag den 21. maj det økologiske griseliv i forbindelse med årets Sofari.

Søndag den 21. maj er der mulighed for at komme helt tæt på de økologiske grise. Det er nemlig dagen for det årligt, tilbagevende arrangement Sofari, hvor økologiske landmænd med grise inviterer danskerne inden for på gården og viser det økologiske griseliv frem.

Øst for Storebælt er der to Sofari-værter, og det er Birthesminde nær Vipperød ved Holbæk og Vinfeldt Øko mellem Undløse og Ugerløse, og begge steder er der åbent for alle interessede mellem klokken 10 og 14.

På Birthesminde, der drives af Maria Bojsen og Kent Nielsen, er der cirka 200 grise fordelt på de to racer – mangalitza og den sortbrogede danske landracegris. Alle søer, smågrise og slagtegrise går på marken og i skoven hos deres familie fra fødsel til slagtning.

- Dyrene går i små flokke på store arealer med både skov og marker med kløvergræs. Smågrisene afvendes naturligt og dier hos deres mor, så længe hun har mælk til dem, fortæller parret, som indtænker recirkulering i produktionen. Det betyder, at en stor del af grisenes føde er mask, et restprodukt fra ølbrygning, daggammelt brød og andre restprodukter.

- På gården har vi eget charcuteri til forarbejdning af vores produkter med tilhørende slagterbutik, hvor det vil være muligt at købe vores lækre, økologiske kødprodukter med hjem, oplyser parret videre.

Indbegrebet af dyrevelfærd

Vinfeldt Øko er en familiedrevet gård, drevet af mor og datter, Randi og Josefine Vinfeldt, der har 20 søer, som bor med deres smågrise ude på markerne.

- Det er en fornøjelse hver dag at komme ud til grisene og se dem spurte rundt og lege på marken, ligesom det om sommeren er herligt at se, søerne nyde livet fra deres mudderhul. Det er efter vores mening indbegrebet af dyrevelfærd. Dyrene lever et roligt liv. Vi kender dem alle og de kender os.

- Smågrisene går sammen med deres mor i cirka 10-12 uger. Her kan smågrisene die hos soen, ligesom de har lyst, mens de langsomt vænner sig til andet foder. Helt ligesom i naturen. Bagefter kommer de over i en fold, hvor de går, indtil de skal slagtes, fortæller Randi og Josefine Vinfeldt.

Sofari arrangeres i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, Friland A/S, Organic Pork, Tican, Økologisk Landsforening og foreningen FØKS (Foreningen til Fremme af Økologisk Kvalitetssvinekød).

Der er yderligere information om arrangementet og de to sjællandske sofari-værter på sofari.dk. 

Læs også