Debat om fremtiden

Debatmøde på Grindsted Landbrugsskole afspejlede modsætningerne i forbrugernes holdninger.

Der var mange farver af holdninger på paletten, da der onsdag aften var debatmøde på Grindsted Landbrugsskole om fremtidens landbrug.

Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Draghsdahl, sagde til de 300 tilhørere, at mennesker nok i gennemsnit ikke bør spise mere end 14 gram rødt kød om dagen.

For jo flere veganere eller vegetarer, der er, jo mere kød er der til alle andre.

Hovedpointen var dog, at meget af jordens areal bruges til at producere foder til de mange husdyr – arealer, der i stedet kunne bruges til at producere fødevarer til mennesker.

60 procent af verdens pattedyr er produktionsdyr i landbruget, mens kun 4 procent er vilde dyr. 70 procent af verdens fugle er fjerkræ, mens 30 procent er vilde, lød det.

Noget for enhver smag

CSR-chef i Coop, Thomas Roland, fortalte om de forskellige segmenter, som kæden deler kunderne op i, og som landbruget skal levere fødevarer til. De fylder næsten hver sin femtedel.

De magelige, der bare vil have billig mad. Traditionalister, der spiser traditionelt. Funktionalister, der vil have det nemt – og gerne køber helt eller delvise færdigretter. Madelskerne, der går op i kvalitet – og hvor maden kommer fra. Og idealisterne, der går op i bæredygtighed, kvalitetsmad tilberedt fra bunden af og sporbare råvarer.

Er koen den næste i rækken af ”produkter”, der vil dø? Det opfordrede formand for Landbrug & Fødevarer Kvæg, Christian Lund de mange unge fremmødte til at forholde sig til – baseret på fakta mere end følelser.

Aftenen var arrangeret i samarbejde mellem Jysk Landbrug, Grindsted Landbrugsskole, LandboUngdom og Sagro.

mip

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også