Hegnet koster en dags eksport af fødevarer

Formand for LandboSyd, Mogens Dall glæder sig til gode dyrskuedage i Aabenraa.

Sønderjysk landbrug og de mange fødevarevirksomheder i landsdelen står for en stor del af den danske fødevareeksport, som løber op i 30 mia. kr. om året.

- Så når sønderjyderne fredag og lørdag samles om Det sønderjyske Fællesdyrskue i Aabenraa, sker det med et ønske om, at landbrugets nye minister, regeringen og befolkningen overordnet set bakker op om erhvervet, udtaler formand for LandboSyd, Mogens Dall.

- Det handler om arbejdspladser, og det handler om velfærd. Eksporten er til gavn ikke blot form landmændene, men også de mange tusinder, der arbejder i fødevareklyngen, forklarer han.

Han nævner debatten om det nye vildsvinehegn, som skal sættes op på grænsen:

- Det har store konsekvenser, hvis Afrikansk Svinepest kommer ind i landet. Vi eksporter for 11 mia. kroner til lande uden for EU, og de kan fra time til time beslutte, at den eksport stopper, siger formanden.

- Nogle sætter spørgsmålstegn ved, at hegnet skal koste 70 mio. kr. at etablere. De synes det er mange penge, og deri har de ret. Men de skal bare være klar over, at beløbet svarer til blot en enkelt dags dansk eksport af fødevarevarer. På lastbiler, i containere, i skibe og i fly sendes danske fødevarer ud til 170 lande over hele kloden, hvor de er efterspurgte for høj kvalitet, høj dyrevelfærd og lavt miljø- og klimaaftryk, siger Mogens Dall, der tilføjer:

- I det lys skal etableringen af hegnet ses. Vi frygter ganske enkelt sygdommen, og vi glæder os til den dag, hvor truslen er væk, og hegnet kan pilles ned igen.

Mogens Dall glæder sig til at præsentere, hvad landbruget formår, for sønderjyderne:

- Fællesdyrskuet har en klar strategi om, at det faglige landbrug kommer i første række. Men også fødevarerne er i centrum, og den økologiske udstilling bliver større end tidligere. Interessen for kvalitet er stigende, og vi vil fra sønderjysk landbrugs side viser, hvordan vi arbejder med at producere fødevarer til alle.

Læs mere om Afrikansk svinepest

ASF er en virussygdom med høj dødelighed. Derfor er der stort fokus på effektiv smittebeskyttelse for at undgå et udbrud på dansk jord.

Læs mere her

Læs også