De gamle skal til skue

En enkelt udstiller tager ikke mindre end 30 dyr med til Landsskuet i Herning – familiens årlige ferie

Ole Mols fra Fitting ved Vorbasse deltager med ikke mindre end 30 dyr på Landsskuet i Herning. Det er dog ikke alle, der er med i konkurrencerne.
- Vi har haft en aftale med Landsskuet om at lave en naturudstilling de seneste 15 år, fortæller Ole Mols.
Det er en udstilling, der fortæller om de gamle, danske husdyrracer, og besætningen er rigt repræsenteret. Gæsterne får her lejlighed til at se to køer med kalve, tre får med lam, tre lam, to geder med fire kid og en sortbroget so med tre smågrise.
Dertil kommer de dyr, familien deltager med i de forskellige konkurrencer både internt mellem de gamle husdyrracer og i konkurrence med de moderne dyr.
 

Driller gerne de andre

Gederne og fårene fra de gamle racer deltager på lige fod med de dyr, der er aktuelle disse år, og som det lyder fra Ole Mols.
- Det er altid sjovt at kunne drille de andre.
I fjor gjorde han det med maner. En gedebuk fra Fitting kom til tops som skuets bedste gedebuk, og det skete med maner. Den scorede 24 points, og det var otte år siden, der sidst blev givet topkarakter i den klasse.
Samme ged er igen i år klar til at vise sig frem og gerne score en høj karakter.
Ole Mols har tilmeldt to bukke og en ged med kid af landracen og et landfår med lam.
På kreatursiden er det de gamle racer, der dyster indbyrdes. Familien Mols deltager med en SDM-ko med kalv, en SDM-kvie og en korthornskvie.
- I år er der meldt 22 dyr til på 16 katalognumre, og det er mange år siden, der har været så mange med, fortæller Ole Mols om konkurrence blandt de gamle racer.
 

Børnene udstiller selv

Allan Mols er med til at præsentere de 30 dyr, men der står Mols på flere udstillere.
- Børnene udstiller jo selv, fortæller Ole Mols, der har deltaget på Landsskuet i snart 25 år, og det er en uge, der ligger rimeligt fast i kalenderen.
- Det er en familieudflugt, hvor vi er der hele ugen og faktisk er vores ferie, noterer den entusiastiske forkæmper for de gamle husdyrracer.
Han har også lige haft dyr med på dyrskuet i Horsens og på Bundsbæk Mølle ved Skjern. Her er det gået godt, og Ole Mols satser også på ærespræmier og gode placeringer på Landsskuet i Herning.
 

Læs også