Virksomhed satser 1,3 milliarder kroner på vertikale farme

Selskabet Infarm rejser nu 200 millioner US-dollars for at udbrede virksomhedens vertikale farme globalt.

Infarm, der gør sig inden for urbant landbrug, har rejst 200 millioner US-dollars – svarende til 1,3 milliarder kroner, som skal understøtte virksomhedens ekspansion af såkaldt vertikale farme i USA, Canada, Japan og Europa, samt til at komme ind på nye markeder i Asien og Stillehavsområdet samt Mellemøsten.

I 2023 åbner Infarm sit første vækstcenter i Qatar, hvor man vil høste tomater, jordbær og andre frugtafgrøder i tilgift til krydderurter, salater og bladgrøntsager.

Dermed forsøger Infarm at opdyrke markedet for mere klimavenlige fødevarer.

- Det nuværende fødevaresystem fungerer ikke. Vertikalt landbrug og Infarm-systemet giver en bæredygtig løsning til at brødføde en voksende befolkning på en måde, der er meget bedre for planeten og er langt mere modstandsdygtig og fleksibel i forhold til et usikkert klima og forstyrrelser i forsyningskæden, siger Erez Galonska, medstifter og CEO for Infarm.

Store ambitioner

Infarms vækstcentre er på omkring 10.000 kvadratmeter, men selskabet bygger også mindre in-store-farme til dagligvarebutikker, hvilket ifølge virksomheden »gør indkøbsoplevelsen mere dynamisk for forbrugerne«.

Ud over de mere end 75 forskellige slags urter, salater og bladgrøntsager, som Infarm i øjeblikket producerer, arbejder virksomheden på at udvide sin portefølje med 40 nye afgrøder næste år, såsom svampe, cherrytomater, ærter og jordbær.

Ifølge Infarm kan virksomhedens teknologi implementeres på blot seks uger, så et rum på størrelse med en stue (cirka 40 m2) omdannes til en urban vertikal farm, der producerer mere end 500.000 planter om året – hvilket svarer til en fodboldbane med afgrøder.

- Denne nye landbrugsmodel kan være helt op til 400 gange mere effektiv end jordbaseret landbrug, og benytter ingen kemiske pesticider. Der forbruges 95 procent mindre jord og 95 procent mindre vand, ved at genbruge næringsstoffer og det fordampede vand fra planterne. Da afgrøderne dyrkes direkte i byer, kræver de også 90 procent færre fødevarekilometer for at nå til forbrugernes tallerkener, lyder det fra Infarm.

Stor vækst

Der er i dag 1.000 ansatte i Infarm, som planlægger at øge sin tilstedeværelse betydeligt fra cirka 17 vækstcentre i dag til 100 vækstcentre i 20 lande i 2030.

Infarm oplyser selv, at virksomheden nu er vurderet til mere end 1 milliard US-dollars. Det svarer til 6,6 milliarder danske kroner.

Infarm

  • Virksomheden blev stiftet i Berlin i 2013
  • I dag er Infarm til stede i mere end 50 byer i 11 lande: Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Japan, Luxembourg, Schweiz, Storbritannien, Tjekkiet, Tyskland og USA, og har oprettet mere end 1400 in-store-farme og Infarm-vækstcentre

 

Vertikalt landbrug

  • Vertikalt landbrug (også kaldet vertical farming) er en alternativ dyrkningsmetode, hvor produktionen foregår indendørs, i flere lag og under kontrollerede forhold, ofte med kunstigt lys og uden jord

Læs også