Formidling og forædling af fremtidens kartofler

Da Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Seges Innovation forleden inviterede til netværksdag, var det blandt andet fremtiden for den økologiske spisekartoffel, der var i fokus.

Ifølge konsulent Malte Nybo Andersen fra Seges Innovation, der holdt sit indlæg i pakkeriet på Skiftekær, er det i dag mindre end hver fjerde dansker, der til aftensmad har kartofler på tallerkenen. - Forædlerne har for alvor fået fokus på forædlingen af resistente sorter nu, fortalte Lars Bødker, landskonsulent hos Seges Innovation. Lars Bødker beskrev historien om kartoflen, der i dag er den femte mest producerede afgrøde i verden. På mødet kunne arrangørerne fortælle, at man fremadrettet ønsker at arbejde bredt med øget oplysning, herunder formidling af den gode historie omkring kartoflen.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Seges Innovation havde fokus på kartofler, da de havde inviteret til netværksdag med fokus på sorter, klimaaftryk og sygdomme i spisekartofler.

Et af dagens punkter var kartoflens fremtid på spisebordet.

Ifølge konsulent Malte Nybo Andersen fra Seges Innovation er det i dag mindre end hver fjerde dansker, der til aftensmad har kartofler på tallerkenen, mens der for 10 år siden var kartofler på hver tredje danskers tallerken.

- Hos de unge er der kartofler på 23 procent af aftensmadstallerknerne. For 55-74-årige er det 41 procent, fortalte konsulenten videre, da han i sit indlæg blandt andet kom ind på udviklingen i afsætningen af den danske spisekartoffel.

På mødet kunne arrangørerne fortælle, at man fremadrettet ønsker at arbejde bredt med øget oplysning, herunder formidling af den gode historie omkring kartoflen og det at gøre kartoflen spændende, når forbrugerne skal vælge ude i butikkerne.

Kendskabet til kartoflen er nemlig lav blandt de yngre forbrugere, hvor tiden til tilberedning i køkkenet ofte nedprioriteres eller der mangler inspiration til en ellers alsidig anvendelse. Kartoflen er heller ikke med i Fødevarestyrelsens officielle kostråd, selvom det i en folder fra »Danske Kartofler« blandt andet lyder, at kartoflen er mættende for få kalorier og generelt sundere end mange tror, at kartoflen er en vigtig kilde til C- og B-vitaminer og i øvrigt har et højt indhold af antioxidanter, mineraler og kostfibre.

- Kartoflen er en dansk og lokal kvalitetsafgrøde. Den passer godt til danske forhold og så er det måske den afgrøde, som passer bedst ind i den plante- og klimabaserede dagsorden, stod der endvidere i folderen, som Malte Nybo Andersen på mødet henviste til.

Det øjet ser

Deltagerne ved netværksmødet, som blev afholt på Skiftekær Økologi på Tåsinge, var enige om, at kundernes valg som regel afgøres af, hvad øjet ser.

Skinfinish og kartoffelproduktionens udfordringer med skimmelsygdomme som Sølvskurv og Black-dot er dermed ikke alene vigtige i forhold til udbytte og spireevne under svære angreb, men rent kosmetisk koster det frasortering og er afgørende i forhold til afsætning og salg i detailhandlen, da pletterne betyder ekstra tid under tilberedningen af kartoflen, der så »skal« skrælles.

Det handler dermed om friskhed og at der skal være fokus på det, som øjet ser, da kunderne ude i butikkerne sammenholder med kartoflerne fra Egypten, der også ligger ude på hylderne.

Ideelt for kartoffelavl

Lars Bødker, landskonsulent hos Seges Innovation beskrev historien om kartoflen, der i dag er den femte mest producerede afgrøde i verden. Han påpegede endvidere, at enhver, der arbejder med kartofler, skal unde sig selv at tage til Sydamerika og hente viden fra der, hvor kartoflen kommer fra.

- I Peru har de kartofler af utroligt varierende udseende og smag. De går rigtig meget op i smag, fortalte Lars Bødker og viste billeder af farvestrålende og finurligt formede kartofler.

Spændende kartofler, der dog vil kræve et stort arbejde og en stor investering at få forædlet og ud til en stadig forholdsvis lille målgruppe i Danmark, lød det på netværksmødet, da de specielle knolde blev drøftet som en mulighed for at øge interessen hos de danske forbrugere.

 

Læs også