400 til stormøde om oversvømmelser

De massive nedbørsmængder har skabt enorme oversvømmelser på marker overalt i landet, hvor mange frustrerede landmænd nu kræver handling.

OVERSVØMMELSER Landbrug & Fødevarer, foreningen Danske Vandløb og en række vandløbslaug inviterede for nylig til stormøde om de gigantiske oversvømmelser over hele landet, og selv om mødet i hast blev stablet på benene var der knap 400 deltagere i Pejsegården i Brædstrup mellem Horsens og Silkeborg.

- Situationen er helt ekstrem. De seneste tal, jeg har set, er at vi har fået 126 millimeter nedbør i februar mod normalt 43 millimeter. Det er kombinationen af et meget vådt efterår og vandet nu, der har skabt det. Jeg har egentlig opgivet at følge med. Magasinerne er fyldte, lød det fra den faglige oplægsholder, civilingeniør Rikke Krogshave Laursen fra Seges.

Hun pointerede, at fremadrettet må man skulle acceptere, at der kommer oversvømmelser. Men det må ikke betyde, at man ikke gør noget.

En forsmag på fremtiden

- Når man har en vandløbsforvaltning, hvor man tager mere hensyn til naturen end til markerne, er det med til at forværre situationen. I de sidste 12 måneder har vi som helhed fået 1.010 millimeter vand, og det er langt mere, end hvad vi havde regnet med.

Rikke Krogshave Laursen tilføjede, at hun ser den nuværende situation som en mulig forsmag på, hvad der kan vente i fremtiden.

- Hvis vi ser på, hvad klimaforskerne forventer, får vi i vinterperioden fremover langt mere nedbør. Om sommeren bliver der som helhed mindre vand, men det, der kommer, kommer i store mængder, i nogle store hændelser, hvor det så er tørt ind imellem. Der er ikke noget quick fix til det her, påpegede Rikke Krogshave Laursen.

Ingen fra kommunerne

Under mødet blev der fra flere sider skudt på kommunerne, og det ansvar, som de ifølge flere mødedeltagere ikke har levet op til.

- Vi føler os pisset på, også når vi snakker med lokalpolitikere. Vi bliver banket i hovedet med regulativer og alt andet som de finder dækning for i al den vejledning, de får. De mennesker, der vejleder os, henviser til alle mulige love og regulativer og så henviser de til den lovgivning, der er kommet fra ministeriet, sagde en af tilhørerne under debatten og fortsatte:

- Og det er præget af, at miljøet kom ind i 1990’erne. Og nu har det fuldstændig taget overhånd. Det er jo beskæmmende, hvordan de har afvist enhver form for grødeskæring, fordi de har fundet det mindste lille hul, der kan bakke dem op i den linje, lød det, hvilket kastede et stort bifald af sig.

Trods en invitation til stormødet var der ingen repræsentanter fra kommunerne til stede under debatdelen, hvilket blev påpeget af flere deltagere.

Læs også