Skoleelever smagte på et job inden for fødevareerhvervet

Gennem projektet Slagt & Æd er 90 elever fra Mariagerfjord Kommune blevet klogere på, hvilken arbejdsplads landbruget samt kokke- og slagterfaget er.

Der var syn for sagen, da 90 elever fra 8. årgang i Mariagerfjord Kommune forleden oplevede landmands-, kokke- og slagterfaget på nært hold.
Der var syn for sagen, da 90 elever fra 8. årgang i Mariagerfjord Kommune forleden oplevede landmands-, kokke- og slagterfaget på nært hold.

En vaskeægte levende ko og en helt død en af slagsen på bordet i skolekøkkenet.

Det er, hvad fem 8. klasser fra skoler i Mariagerfjord Kommune er blevet præsenteret for i projektet Slagt & Æd, som landbruget og kommunens erhvervsplaymaker Peter Gravlev Bertelsen har stået bag.

Formålet med projektet, der har kørt i en årrække i tre andre nordjyske kommuner, er at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

I år kastede Mariagerfjord Kommune lys på landbruget samt kokke- og slagterfaget. Det gjorde de ved at invitere eleverne ud til mælkeproducent Jens Verner Pedersen, Hobro, og efterfølgende slagtekalveproducent Troels Hedelund Rasmussen, Tjele, for at se, hvordan kalvens liv er fra fødsel til slagt.

Efterfølgende blev eleverne præsenteret for en hel kalvekølle, som de tilberedte i selskab med en kok og en slagter.

- Der er mange af eleverne, der virkelig har fået en på opleveren, og det har fået flere af dem til at tænke, at man jo også kan blive landmand, kok eller slagter. De har mødt nogle rollemodeller, som giver dem en rigtig god forståelse for de forskellige erhverv, siger Peter Gravlev Bertelsen.

Leder efter nye folk

Agri Nord, der har støttet projektet økonomisk, ser Slagt & Æd som en rigtig god mulighed for at få flere unge ind i erhvervet.

Det er en af erhvervets helt store udfordringer, eftersom gennemsnitsalderen for en landmand nærmer sig de 60 år.

- Vi er rigtig glade for at være med i projektet, der giver os chancen for at vise, hvor mange muligheder der er i landbruget i dag. Man kan blive leder med ansvar for medarbejdere og økonomi, eller man kan dygtiggøre sig fagligt i at passe dyr og mark, siger Jens Verner Pedersen, som er ansvarlig for skolekontakten i Agri Nords bestyrelse.

Nordjyllands Landbrugsskole var også til stede ved gårdbesøgene for at fortælle mere om uddannelsen.

Danner egne meninger 

En ting er at vise erhvervet frem som arbejdsplads. En anden fordel ved projektet er muligheden for at vise et erhverv frem, der er mange diskussioner om og holdninger til.

- Det er en god mulighed for at vise vores erhverv, som det egentligt er, så vi kan være med til at præge den mening, de unge danner sig om landbruget, siger slagtekalveproducent Troels Hedelund Rasmussen, der lagde bedrift til projektet.

Besøgene gav anledning til mange diskussioner om blandt andet dyrevelfærd og sunde fødevarer.

- Der sker virkelig noget, når de unge møder erhvervet og rollemodeller i virkeligheden. Særligt i den alder de har omkring 8. klasse. De danner deres egne meninger og træffer egne beslutninger, siger Peter Gravlev Bertelsen.

De bedste klasser er inviteret til Tech College i Aalborg den 11. marts, hvor de skal tilberede et måltid. Det bliver overværet af samarbejdspartnerne i projektet og borgmestrene fra de deltagende kommuner.

hka
 

Læs også

Årets løgavler er fundet
25 år gamle it-systemer til overfladevand erstattes af ny moderne platform
Sjællandsk landmandssøn er stemmen i ny podcast
Tyske Treffler fås nu hos Johs. Mertz
Minister øger kontrol med dyrevelfærd