Mindre kød og flere grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn. Sådan lyder det i Danmarks nye officielle kostråd, som fødevareminister Rasmus Prehn (S) præsenterede tidligere i januar.

Der er tale om syv enkle anbefalinger til morgenmaden, mellemmåltidet, madpakken og middagsbordet skal gøre danskerne sundere. Som noget nyt er Danmarks kostråd udvidet med et gennemgående klimahensyn.

Fødevarestyrelsens kostråd er en rettesnor til at få en sund og klimavenlig balance i det, man spiser og drikker. Når man følger alle kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.

Det vil også gøre det nemmere at holde en sund vægt, og man nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som for eksempel hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft.

Fødevarestyrelsen står bag De officielle Kostråd. De er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet og i dialog med en bred vifte af interessenter.

Kostrådene gælder ikke for børn under to år, småt-spisende ældre samt personer, som har en sygdom, der stiller særlige krav til maden. Desuden skal gravide, ammende og personer over 65 år følge supplerende råd.

Danmarks kostråd

Her er de syv kostråd samt et par supplerende tips:

Spis planterigt, varieret og ikke for meget

Spis flere grøntsager og frugter

Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk

Spis mad med fuldkorn

Vælg planteolier og magre mejeriprodukter

Spis mindre af det søde, salte og fede

Sluk tørsten i vand

Vigtige tips:

Begræns madspild

Gå efter Nøglehullet

Man kan læse mere om de nye kostråd hos Fødevarestyrelsen på altomkost.dk