Unge fra Spanien i danske stalde

EU-borgere er ikke ramt af stoppet for udenlandske landbrugspraktikanter, og to unge spaniere arbejder i en smågriseproduktion på Falster.

Det midlertidige stop for indrejse af nye landbrugspraktikanter fra lande som Ukraine er en stor udfordring for de mange landbrug, som er afhængige af udenlandsk arbejdskraft.

Vikarbureauet Eurojob Denmark har dog et alternativ klar i Sydeuropa. Det oplyser Lars Tobler fra Eurojob.

- Vi har i de seneste måneder oplevet en kraftig tilstrømning fra Spanien. Der er rigtigt mange unge spaniere, der søger efter et job og en oplevelse i udlandet, men som også er interesseret i at lære mere om landbrug. Det gælder både svin og kvæg, og flere af dem har allerede erfaringer fra svineproduktion i hjemlandet, siger Lars Tobler.

Smågriseproduktionen Eskelund Multisite på Falster med 1.000 årssøer har hidtil været drevet med fem østeuropæiske medarbejdere i staldene, men har med Eurojobs medvirken nu to unge spaniere ansat.

- De er glade unge, der arbejder godt. Og kommunikationen er fin, siger Gabriela Augusta Ursan, der er daglig leder på Eskelund, der beliggende nær Eskilstrup på Nordfalster.

Samarbejde med landbrugsskole

EU-borgere er ikke omfattet af det stop for udenlandske landbrugspraktikanter, som regeringen har iværksat for at begrænse corona-smitten over landegrænserne, men de unge spaniere kommer også til Danmark på andre betingelser end praktikanter fra Ukraine.

- Der er andre problemer end corona med praktikantordningen, og da de unge mennesker gerne vil have noget viden om dansk landbrug, har vi lavet en aftale med Grindsted Landbrugsskole, hvor de kan få en to-årig uddannelse som landbrugsassistent. Heraf er langt størstedelen af tiden i stalden som praktikant på et landbrug, fortæller Lars Tobler.

Han forklarer, at papirarbejdet omkring en spansk elevaftale også er lettere end praktikantordningen med unge fra ikke-EU-lande. Der skal blot være en elevkontrakt med et landbrug og en negativ corona-test ved indrejse.

/ jhal

Læs også

Skoleelever regner landbruget ud
Møder for sukkerroedyrkere
Borgerforslag vil have Mette Frederiksen for rigsretten
Årets løgavler er fundet
25 år gamle it-systemer til overfladevand erstattes af ny moderne platform
Sjællandsk landmandssøn er stemmen i ny podcast