Anbefaling fra Dyrenes Beskyttelse: Drop jagten på muldvarpen

Det at fjerne en muldvarp har ofte den modsatte effekt, forklarer biolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.

Efterårets komme er typisk den årlige højsæson for muldvarpejagt, fordi både haveejere og planteavlere bliver generet af muldvarpeskud. 

Det er dog ingen grund til at jagte muldvarper, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, som påpeger, at jagten på de små gravere bare giver flere jordbunker i haven og på marken.

Dyrenes Beskyttelse gør derfor opmærksom på, at man skal mane til besindighed. Fjerner man en muldvarp, rykker der snart en ny ind, og den laver sine egne gange, og dermed også nye muldvarpeskud.

Mange haveejere og planteavlere anvender ellers fælder, men opfordringen lyder altså, at man skal lade den første gøre sit arbejde færdigt.

Dyrevenlig vej til en have uden muldvarpeskud 

Ifølge Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse, har det at fjerne en muldvarp ofte den modsatte effekt: Der bliver ikke færre, men i stedet flere muldvarpeskud.

- Hvis en have er interessant for én muldvarp, er den helt sikkert også interessant for andre muldvarpe. Og hvis haven er rigtig interessant, går der kun kort tid, før den næste muldvarp flytter ind og et nyt graveprojekt begynder, siger Michael Carlsen.

Muldvarpeskud dannes, når muldvarpen bygger eller udbedrer sit gangsystem. Den overskydende jord fra gravearbejdet presses op på jordoverfladen og danner de såkaldte muldvarpeskud.

Imidlertid opstår muldvarpeskud næsten kun så længe, at muldvarpen udvider eller udbedrer sit gangsystem. Derfor er den sikreste og mest dyrevenlige vej til en have fri for muldvarpeskud at lade muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde.

Forklaringen er den, at muldvarpe er territorielle dyr, så når havens muldvarp har ordnet sit gangsystem, vil der næsten ikke komme flere muldvarpeskud. Man får højst sandsynligt kun flere muldvarpeskud ved at fjerne havens muldvarpe, da en ny så vil flytte ind og grave på fuldt drøn igen.

Læs også