Jord til solceller går som varmt brød

Solen kan måske blive en ny driftsgren for landmænd. I hvert fald er der øget interesse fra omverdenen om køb eller leje af landbrugsjord til solcelleparker.

Der er stor interesse for at enten at leje sin jord ud til solcelleparker eller sælge jorden.

- Vi ser priser på 7.-14.000 kroner pr. hektar i leje og salgspriser fra 180-250.000 kroner pr. hektar, fortæller virksomhedsrådgiver Jacob Frey Hansen.

Han har specialiseret sig i de forhold, der gælder, hvis man vil etablere solceller på sin jord. Rådgiveren har dagligt kunder, der er i fuld gang med at undersøge mulighederne.
 
- Når de har haft mødet, bliver de dog som regel klar over, at der er en del ting, der skal undersøges, inden de skriver under på noget, siger han.
Interesse fra hele landet
 
For nylig havde Jacob Frey Hansen inviteret til informationsmøde om emnet, og interessen var enorm. Som en af landets eneste rådgivere indenfor etablering af solceller på et landbrug, får han henvendelser fra hele Danmark.
 
Eksperter på området spår, at solcelleparker får en stor fremtid, og at væksten i solceller vil blive større end for andre energiformer.
 
Solen er et alternativ
En solcellepark på marken kan være et alternativ til at dyrke eksempelvis korn, vurderer Jacob Frey Hansen.
 
Men der er en række forhold, der skal være til stede. Blandt andet skal man bo et sted, hvor der er solskinstimer nok. Man skal have et vist areal til rådighed, og der må ikke være for langt til elnettet. Arealet skal gerne være mindst 10 hektar eller mere med en god solindstråling.
 
Nyt rådgivningsområde
Jacob Frey Hansen ser store fremtidsperspektiver i solcelleenergien. Ikke mindst fordi det ser ud til, at det er en bæredygtig produktion, som snart kan køre uden statsstøtte.
 
Men derfor skal man ikke fare til at skrive under på en kontrakt, advarer han.
 
- Inden man skriver under på kontrakter, der forpligter én 20-30 år frem i tiden  er der en række skattemæssige og juridiske spørgsmål, man bør overveje, siger han.
 
Jacob Frey Hansen har et godt samarbejde med de firmaer, der ejer og opsætter solcellepar-kerne og er i fuld gang med at undersøge markedet.
 
På udkig efter jord til solceller
Et af de firmaer, der etablerer solcelleparker, er Better Energy. De har i dag 36 solcelleparker rundt omkring i Europa. De både bygger anlæggene, står for driften af dem og sælger anlæggene. Og de vil gerne have flere anlæg.
 
- Vi vil gerne bygge og investere yderligere i solceller. Alene i 2018 leder vi efter 1.000 hektar mere, siger investeringsdirektør i Better Energy, Anders Nielsen.

Læs også