Knivskarp hobby
For 24 år siden lavede Jørn Sønderskov Christensen sin første kniv. Siden er sværhedsgraden øget betragteligt for formanden for Dansk Knivforening, som står klar til at vise arbejdet frem på Jagt & Udeliv-messen i Aars.

Gravering kræver koncentration og en sikker hånd.
Om du er til jagt, fiskeri eller andre outdoor-aktiviteter, er det svært at undvære en kniv. Derfor er det alsidige redskab også et af omdrejningspunkterne, når messen Jagt & Udeliv løber af stablen den 23. og 24. februar i Messecenter Vesthimmerland i Aars.
Dansk Knivforening er vanen tro også på plads på messen, og foreningens formand Jørn Sønderskov Christensen er klar til at vise sit arbejde frem.
LandbrugNord har været en tur forbi kniv-formanden i Frederikshavn for at høre mere om passionen for fremstilling af knive.
- Det hele startede i 1995, da jeg læste en artikel i »Sportsfiskeren« om, hvordan man lavede sin egen kniv. Det blev til to simple hjemmelavede knive, inden jeg meldte mig ind i Vendsyssel Knivmagerlaug, fortæller Jørn Sønderskov Christensen, der inden da gik meget op i at lave sine egne fluestænger.
- Men det har jeg ikke rigtig haft tid til siden, fortæller han med et grin, mens han viser rundt i værkstedet.
Bedre end svenskerne
På værkstedsbordet ligger tegningen til næste projekt, og ude i garagen har han netop tændt op for hærdeovnen, der skal op på 1.050 grader, før knivbladene bliver lagt derind i 10 minutter for at blive hærdede til brug.
Og knivene, han laver i dag, er noget mere avancerede end de to, der startede det hele for 24 år siden.
Han er blandt andet en af de eneste danskere, der har kastet sig over de samisk inspirerede knive med træskeder og masser af dekorationer – og han har tilsyneladende forstået håndværket til fulde.
- Svenskerne var i hvert fald ikke helt tilfredse, da jeg som dansker for et par år siden vandt en førstepræmie for min samer-kniv deroppe, fortæller han.
Lommeknive og helt regulære jagt- og fiskeknive er også en del af repertoiret for den nordjyske pensionist, der laver knive i prisklasser fra 800 til 10.000 kroner.
- Prisen kommer i høj grad an på materialerne, men der lægger altså også op imod 100 timers arbejde med en samisk kniv, fortæller han.
Mange af knivene bliver solgt herhjemme i Danmark, men Jørn Sønderskov Christensen har også sendt eksemplarer til blandt andet Sri Lanka, Cypern og Indonesien.
Voksende interesse
Mens Jørn Sønderskov Christesens kniv-passion er vokset over årene, mærker han generelt også en øget interesse for at lave sin egen kniv i de danske udelivsmiljøer.
- Det med at lave sin egen kniv er vokset de sidste 10 år. Nu er der en sideafdeling med knivmageri i de fleste jagtklubber, mens nogle spejdere rundt omkring også har arbejdet med det, fortæller formanden, der dog har set medlemstallet i Dansk Knivforening ligge stabilt omkring de 700 de sidste mange år.
Med den øgede interesse for faget, er der også poppet flere butikker op med salg af materialer til at lave knive af. Jørn Sønderskov Christensen finder dog primært sine råvarer andre steder.
- Jeg vil have en hel planke, som jeg kan tegne på og skære ud, som jeg vil. Især til de samiske knive kan jeg ikke nøjes med en stump på 12 centimeter, som de ofte er skåret ud i i butikkerne, forklarer han og trækker ud i skuffen, der bugner af forskellige træarter.
- Man kan bruge alt. Jeg har bøg ude fra brændestablen, mahogni, tyrkisk valnød og en masse andet. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for, hvad der kan bruges.
Mammut og hvalros
Og det er ikke kun træ, der bliver til flotte knivskafter i værkstedet i Frederikshavn.
Endnu en skuffe bliver åbnet.
- Jeg laver mange ting med mammut. Her er også hvalrostænder og pandebrask fra en moskusokse. Narhval og her er noget giraf. Der er utrolig mange muligheder, konstaterer han.
Ovnen har nået de 1.050 grader, han åbner, og lægger to klinger ind. De er pakket ind i hærdefolie for at undgå ilt, der vil resultere i glødeskaller på klingen og et kæmpe slibearbejde efterfølgende. 10 minutter efter skal de ud og bliver kølet af mellem to metalbjælker.
Herefter til ovnen i køkkenet, hvor en tur på 200 grader skal gøre det af med de spændinger, der opstår under hærdningen. Og så er det tid til at slippe fantasien løs og lave endnu en kniv til samlingen.
Og selvom han ser hver kniv som en form for kunstværk, har Jørn Sønderskov Christensen intet imod at de bliver brugt ude i den vilde natur.
- Det er jo en kniv. Den skal bruges til det, den er beregnet til. Og den kan holde til det, fastslår han.
Dansk Knivforening er en af de mere end 80 udstillere på Jagt & Udeliv 2019, der blandt meget andet også byder på trofæopmåling, masser af telte og diverse udstyr til jagt og fiskeri.
Jagt & Udeliv 2019
Den 23. og 24. februar
Begge dage kl. 10.00-16.00
Messecenter Vesthimmerland, Messevej 1, 9600 Aars
Entre: 70 kroner, børn under 12 år er gratis