bannerPos

Skrotter planer om fri konkurrence på miljøforskning

Det er gambling med de grønne ambitioner, hvis man sender universiteternes rådgivnings- og forskningsopgaver, som bliver bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet, i fri konkurrence, mener miljøminister Lea Wermelin (S).

Lasse Ege Pedersen

Nyhedsredaktør, Effektivt Landbrug
10-09-2019 11:24
Den tidligere regerings konkurrenceudsættelse af alle universiteternes forsknings- og rådgivningsopgaver for Miljø- og Fødevareministeriet er blevet skrottet. Dermed er der ro på bevillinger på over 700 millioner kroner til universiteterne.

- Når vi bruger over 730 millioner kroner årligt af borgernes skattekroner, har vi en forpligtelse til at sikre, at vi får mest muligt for pengene.

Sådan lød det i 2017 fra daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), da han besluttede sig for at sende alle universiteternes forsknings- og rådgivningsaftaler med Miljø- og Fødevareministeriet i konkurrence.

Især Aarhus Universitet, der blandt andet på vandmiljø-området leverer forskningsbaseret rådgivning til Miljø- og Fødevareministeriet, er blevet presset af udmeldingen, da universitet sidste år fik lidt under 400 millioner kroner af de i alt 730 millioner kroner, som ministeriet bruger på at købe rådgivning.

- Det, at vi for ti år siden indgik aftaler med universiteter om at levere forskning og rådgivning på miljø- og fødevareområdet, betyder ikke, at aftalen er eviggyldig, lød det videre i 2017 fra Esben Lunde Larsen.

»Symbolpolitik«

Noget tyder dog på, at aftalen alligevel er eviggyldig. Den nye regering har således besluttet at annullere kravet fra den tidligere regering om at sende alle universiteternes forsknings- og rådgivningsaftaler med Miljø- og Fødevareministeriet ud i fri konkurrence.

I en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S), at beslutningen er taget, fordi der ikke skal være risiko for, »at forskningsmiljøer bliver ødelagt på grund af liberal symbolpolitik.«

- Vi skal sikre, at forskerne har gode muligheder for at udføre den vigtige opgave, de løser for ministeriet og samfundet. Derfor skal der være ro om rammerne for universiteternes forskning og rådgivning, siger Mogens Jensen.

Han mener, at konkurrenceudsættelsen desuden ville risikere at skade de meget stærke danske forskningsmiljøer, som det har taget mange år at bygge op, når et område bliver delt eller flyttet fra en institution til en anden. Fra Lea Wermelin lyder det:

- Vi er afhængige af viden og forskning på allerhøjeste niveau, hvis vi skal lykkes med vores grønne ambitioner. Det skal vi ikke gamble med, som en konkurrenceudsættelse reelt vil gøre her, siger Lea Wermelin.

Miljø- og Fødevareministeriet har udover sine forskningsaftaler med Aarhus Universitet i dag også aftaler med DTU og Københavns Universitet.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Gem sæsonens fosfortilførsel til foråret

DAP har for alvor fundet vej til landets bedrifter, hvor den kvælstofholdige NP-gødning anvendes flittigt – ikke mindst i forbindelse med den højaktuelle efterårsgødskning af vintersædsmarkerne. Men der er god grund til at anvende DAP med omtanke – ellers kan det mærkes på pengepungen og potentielt set også udbyttet.

Peder Philipp stopper i Danish Crown Beef

Efter næsten tre årtier som bestyrelsesmedlem og over 20 år som formand for Danish Crown Beef har Peder Philipp valgt ikke at genopstille, når der er valg senere på året, oplyser Danish Crown.

Firmaer afholder »drop-in« maskindemonstrationer

Så er der mulighed for at afprøve den nye Fendt Vario 942 eller en Fendt Vario 724 i marken, samt se om Dal-Bo’s TriMax udfører et godt stykke arbejde i stubmarkerne.

Vinterklargøring af græsmarken

God overvintring af græsmarken afhænger både af vinteren og korrekt pleje i efteråret for at sikre en robust mark med potentielt højt udbytte til næste års græshøst.

Forbruget af zink er på rette vej

Seges Svineproduktion har i flere år haft fokus på at minimere forbruget af medicinsk zink med henblik på at finde alternative løsninger senest i 2022, når et forbud træder i kraft.

Fire nye traktorer fra John Deere

John Deere har udviklet fire helt nye traktorer i 6M-serien med højere niveauer af komfort, ydeevne, manøvredygtighed og udsyn.
Side 1 af 1634 (32669 artikler)Prev1234567163216331634Next