bannerPos

Skrotter planer om fri konkurrence på miljøforskning

Det er gambling med de grønne ambitioner, hvis man sender universiteternes rådgivnings- og forskningsopgaver, som bliver bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet, i fri konkurrence, mener miljøminister Lea Wermelin (S).

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
10-09-2019 11:24
Den tidligere regerings konkurrenceudsættelse af alle universiteternes forsknings- og rådgivningsopgaver for Miljø- og Fødevareministeriet er blevet skrottet. Dermed er der ro på bevillinger på over 700 millioner kroner til universiteterne.

- Når vi bruger over 730 millioner kroner årligt af borgernes skattekroner, har vi en forpligtelse til at sikre, at vi får mest muligt for pengene.

Sådan lød det i 2017 fra daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), da han besluttede sig for at sende alle universiteternes forsknings- og rådgivningsaftaler med Miljø- og Fødevareministeriet i konkurrence.

Især Aarhus Universitet, der blandt andet på vandmiljø-området leverer forskningsbaseret rådgivning til Miljø- og Fødevareministeriet, er blevet presset af udmeldingen, da universitet sidste år fik lidt under 400 millioner kroner af de i alt 730 millioner kroner, som ministeriet bruger på at købe rådgivning.

- Det, at vi for ti år siden indgik aftaler med universiteter om at levere forskning og rådgivning på miljø- og fødevareområdet, betyder ikke, at aftalen er eviggyldig, lød det videre i 2017 fra Esben Lunde Larsen.

»Symbolpolitik«

Noget tyder dog på, at aftalen alligevel er eviggyldig. Den nye regering har således besluttet at annullere kravet fra den tidligere regering om at sende alle universiteternes forsknings- og rådgivningsaftaler med Miljø- og Fødevareministeriet ud i fri konkurrence.

I en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S), at beslutningen er taget, fordi der ikke skal være risiko for, »at forskningsmiljøer bliver ødelagt på grund af liberal symbolpolitik.«

- Vi skal sikre, at forskerne har gode muligheder for at udføre den vigtige opgave, de løser for ministeriet og samfundet. Derfor skal der være ro om rammerne for universiteternes forskning og rådgivning, siger Mogens Jensen.

Han mener, at konkurrenceudsættelsen desuden ville risikere at skade de meget stærke danske forskningsmiljøer, som det har taget mange år at bygge op, når et område bliver delt eller flyttet fra en institution til en anden. Fra Lea Wermelin lyder det:

- Vi er afhængige af viden og forskning på allerhøjeste niveau, hvis vi skal lykkes med vores grønne ambitioner. Det skal vi ikke gamble med, som en konkurrenceudsættelse reelt vil gøre her, siger Lea Wermelin.

Miljø- og Fødevareministeriet har udover sine forskningsaftaler med Aarhus Universitet i dag også aftaler med DTU og Københavns Universitet.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.

Århundredets længste efterår

Værst står det til i det centrale og sydlige Jylland, hvor Billund ifølge DMI topper med 133 mm nedbør alene i februar. Det regnfulde vejr ser ud til at fortsætte, så langt DMI kan se.

Nordsjælland er ikke hårdt ramt

Bortset fra et par enkelte, der godt ville have kørt gylle ud, har regnen ikke stoppet vinterarbejdet for Venslev Maskinstation i Nordsjælland.
Side 1 af 1774 (35462 artikler)Prev1234567177217731774Next