bannerPos

Skrotter planer om fri konkurrence på miljøforskning

Det er gambling med de grønne ambitioner, hvis man sender universiteternes rådgivnings- og forskningsopgaver, som bliver bestilt af Miljø- og Fødevareministeriet, i fri konkurrence, mener miljøminister Lea Wermelin (S).

AF: LASSE EGE PEDERSEN

NYHEDSREDAKTØR, EFFEKTIVT LANDBRUG
10-09-2019 11:24
Den tidligere regerings konkurrenceudsættelse af alle universiteternes forsknings- og rådgivningsopgaver for Miljø- og Fødevareministeriet er blevet skrottet. Dermed er der ro på bevillinger på over 700 millioner kroner til universiteterne.

- Når vi bruger over 730 millioner kroner årligt af borgernes skattekroner, har vi en forpligtelse til at sikre, at vi får mest muligt for pengene.

Sådan lød det i 2017 fra daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), da han besluttede sig for at sende alle universiteternes forsknings- og rådgivningsaftaler med Miljø- og Fødevareministeriet i konkurrence.

Især Aarhus Universitet, der blandt andet på vandmiljø-området leverer forskningsbaseret rådgivning til Miljø- og Fødevareministeriet, er blevet presset af udmeldingen, da universitet sidste år fik lidt under 400 millioner kroner af de i alt 730 millioner kroner, som ministeriet bruger på at købe rådgivning.

- Det, at vi for ti år siden indgik aftaler med universiteter om at levere forskning og rådgivning på miljø- og fødevareområdet, betyder ikke, at aftalen er eviggyldig, lød det videre i 2017 fra Esben Lunde Larsen.

»Symbolpolitik«

Noget tyder dog på, at aftalen alligevel er eviggyldig. Den nye regering har således besluttet at annullere kravet fra den tidligere regering om at sende alle universiteternes forsknings- og rådgivningsaftaler med Miljø- og Fødevareministeriet ud i fri konkurrence.

I en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S), at beslutningen er taget, fordi der ikke skal være risiko for, »at forskningsmiljøer bliver ødelagt på grund af liberal symbolpolitik.«

- Vi skal sikre, at forskerne har gode muligheder for at udføre den vigtige opgave, de løser for ministeriet og samfundet. Derfor skal der være ro om rammerne for universiteternes forskning og rådgivning, siger Mogens Jensen.

Han mener, at konkurrenceudsættelsen desuden ville risikere at skade de meget stærke danske forskningsmiljøer, som det har taget mange år at bygge op, når et område bliver delt eller flyttet fra en institution til en anden. Fra Lea Wermelin lyder det:

- Vi er afhængige af viden og forskning på allerhøjeste niveau, hvis vi skal lykkes med vores grønne ambitioner. Det skal vi ikke gamble med, som en konkurrenceudsættelse reelt vil gøre her, siger Lea Wermelin.

Miljø- og Fødevareministeriet har udover sine forskningsaftaler med Aarhus Universitet i dag også aftaler med DTU og Københavns Universitet.

lasse@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 22 67 35

Flere beslutningstagere på HL19 end nogensinde før

Der var 10.663 unikke besøgende på Have & Landskab 2019, og af dem var 41 procent beslutningstagere i deres egen organisation. Det viser besøgsstatistikken fra arrangementet, der netop er blevet offentliggjort.

Lovende prognoser for indtjeningen

De næste år kan ifølge en prognose fra Patriotisk Selskab byde på høj indtjening i store dele af dansk landbrug. Men der kommer en hverdag igen. Tænk din strategi grundigt igennem, lyder rådet fra rådgivningsselskabet.

En personalehåndbog forebygger konflikter og tvivl

Det giver ro og tryghed blandt medarbejderne i dagligdagen, når der fra starten er klarhed over arbejdsvilkårene. Det kan en personalehåndbog være med til at give.

Tyske myndigheder lukker for kvægtransporter gennem Rusland

En kontrol af tyske kvægtransporter gennem Rusland har afsløret omfattende brud på reglerne om dyrevelfærd, hvilket har fået tyske myndigheder til at stoppe godkendelser af transporter på den rute. Dyrenes Beskyttelse har nu rettet henvendelse til danske myndigheder.

Medie: Staten vil øge grønne landbrugsinvesteringer

Staten er klar til at investere flere penge i blandt andet biogas via Innovationsfonden, skriver Berlingske.
Side 1 af 1698 (33941 artikler)Prev1234567169616971698Next